Pierwsze auto do 17tys. - hatchback, benzyna

29 Mar 2015, 18:55

W kwietniu planuję kupić pierwsze auto. Poniżej moje wytyczne:

Budżet = 16-17tys. (+1tys na start)
Rejon= Małopolskie/Kraków
Użytkowanie= Miasto (ok. 30 km dziennie), raz na miesiąc ok. 400km w trasie
Potrzeby=Hatchback, założenie instalacji gazowej (w przyszłości), roczniki nie starsze niż 10 lat (najlepiej 2006-2008), niska awaryjność, 5-drzwiowy

Auto najbliższe oczekiwaniom:
Ford Focus mk2, 1.6 lub 1.8 - benzyna

Szukam jakiejś alternatywy, bardzo podoba mi się Citroen c4, ale słyszałem o nim same złe opinie (w ogóle o wszystkich "francuzach"). Trochę mniej podoba mi się audi a3 i VW golf 3 - dobrze znam zwłaszcza markę VW, wiem, że niemieckie samochody dobrze się trzymają drogi i są ogólnie polecane - ale design dużo gorszy. Zależy mi też na niskiej awaryjności.

Coś polecicie, doradzicie?
erdegie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 02 2010
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

29 Mar 2015, 19:29

erdegie napisał(a):ale słyszałem o nim same złe opinie (w ogóle o wszystkich "francuzach")

Trochę off top ale dzięki takim ludziom (podejściu) bardzo dobre samochody są w tak niskiej cenie ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

29 Mar 2015, 20:00

Oj w tej chwili to niemieckie nie jest już takie dobre...
edie
Początkujący

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 12 04 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e36
Silnik: 1.8
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Mar 2015, 22:31

Emilxman - czyli co myslisz o citroenie c4? Silnik 1.6 lub 1.8. Najwazniejsza jest dla mnie awaryjnosc i informacja czy zagazowanie nie sprawi klopotow. Jak samochod trzyma sie drogi? Focus jest dosc ociezaly w porownaniu do np. passata (tylko te samochody prowadzilem na dluzej i moge je porownywac)

Mowilem ze jest zla opinia o francuzach - jesli chodzi o tego citroena to najwiekszym zarzutem sa problemy z elektronika i drogie czesci, slaba jakosc wnetrza - podobno tez moga pojawic sie problemy ze sprzeglem po jakims czasie. Nie wiem dokladnie - dlatego chcialem sie dowiedziec wiecej od ludzi siedzacych w temacie.
erdegie
Nowicjusz

30 Mar 2015, 10:24

Silnik 1.6 jest dobry ale w tym budżecie stać cię max na 1.4 chyba że sprowadzasz z Niemiec i tam kupujesz strikte za 17tyś nie wliczając w tą kwotę reszty

LPG montowane tylko w salonie, jak już to lepiej kupić bez i zamontować w serwisie który zna się na Cytynach. (Źle zrobiona instalacja lpg w cytynce to rzeczywiście silnik padnie po roku, w tej marce nie oszczędzaj na lpg za 1tyś)

Co do trzymania się drogi nie ma problemów

Wnętrze jest dobrze wykonane i ładnie wygląda o ile poprzedni właściciel dbał o samochód

Z elektroniką to są tylko problemy podczas gdy ci padnie/wymienisz akumulator. Trzeba od nowa programować cały samochód, szyby itp.

Sprzęgło tak samo jak z wnętrzem zależy od poprzednika. Ja osobiście jeździłem C5 z 2001 ponad 250tyś przebiegu i teraz mam C5 z 2008 i w tych samochodach nie było problemu ze sprzęgłem

Z częściami tutaj akurat jest prawda ceny porównywalne są do mercedesa
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

30 Mar 2015, 12:40

No, budżetu nie przeskoczę, to jest max jaki mogę osiągnąć teraz. W takim razie nie ma sensu kupować Citroena - 1.4 to zdecydowanie za mało, zwłaszcza jeśli myśleć w przyszłości o gazie.

Ktoś ma jakiś pomysł?
erdegie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

30 Mar 2015, 12:54

Jeśli ma być nie starszy niż 10 lat i do 17 tys. zł to może Chevrolet Lacetti?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

30 Mar 2015, 12:59

Jak zaakceptujesz 2005r to możesz poszukać:
-Toyota Corolla E12 1.6 była produkowana do '07 więc może jakaś '06 się trafi
-Honda Civic VII 1.6
-Peugeot 307 1.6 ew 2.0 ale nie wiem czy one współpracują z LPG.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj nawet '06

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz