Pierwsze auto do 5-6 tyś zł.

01 Gru 2015, 17:12

Witam wszystkich. Planuję zakup auta do 5, maks 6 tysięcy złotych. Auto dla jeszcze nastolatka, głównie do jazdy np. do dziewczyny kilkanaście km, po zakupy, na działkę/imprezy (oczywiście wtedy bez alkoholu) no i parę razy w roku do rodziny oddalonej o jakieś 300 km (sam mieszkam w Łódzkim). Mamy w rodzinie Captur'a, a wrażeń z jazdy w nim jest tyle jak na grzybobraniu. Dlatego myslałem o czymś trochę szybszym, ale oczywiście bez przesady ;) Na początku myślałem nad autami pokroju Audi 80, czy też Hondy Civic, ale później wpadł mi do głowy Hyundai Coupe II (okularnik, silnik 2.0). Od dawna mi się podobał (parę jeździ po moim mieście), szczególnie srebrna wersja, a z tego co czytałem to części drogich nie ma i nie pali aż tak dużo. Do szybkiego przewiezienia dwóch osób jak znalazł, większego auta nie porzebuję. Co prawda typowo "sportowe" auto to to nie jest, ale mi na pewno by wystarczyło ;) Myślicie, że to dobry strzał i częściej oglądać oferty, czy może macie jakieś alternatywy? Dodam też, że wielkim plusem jest dla mnie wygląd środka auta. Wiele Hyundai, które oglądałem miało skórzany środek i bardzo mi się to podobało. Kilma to również mus. Auto nie musi być kupowane zaraz, zapytanie raczej o to, czy dobrą drogę obrałem i na co zwracać szczególną uwagę przy danych autach. Z góry dzięki za pomoc ;)
Ryfek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 1997
Auto: Renault Captur

01 Gru 2015, 17:37

Za 6 tyś. będzie dość ciężko dostać coupe z silnikiem 2.0. Dobre egzemplarze zaczynają się za ok 7 tyś. Do 6 tyś. możesz szukać z mniejszym silnikiem.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Gru 2015, 18:02

Kupi takiego Hyundaia za 6k bez przesady. :wink:
Ode mnie Toyota Celica V
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

01 Gru 2015, 20:05

Właśnie też zastanawiałem się nad Celicą! Jak wypada w porównaniu do Hyundaia?
Ryfek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 1997
Auto: Renault Captur

01 Gru 2015, 20:51

mike1735 napisał(a):Kupi takiego Hyundaia za 6k bez przesady. :wink:
Ode mnie Toyota Celica V

Kupić - kupi... Ale w tego za 5-6k najpewniej jeszcze włoży z 4k... Faktycznie za 6k jak się dobrze poszuka, to się znajdzie... Ale na pewno nie łatwo.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Typ: Sedan/Limuzyna

01 Gru 2015, 20:59

Ja dorzucę Renault Megane Coupe i Toyotę Paseo choć może być problem coś znaleść gdyż mało ich jest na sprzedaż.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick dla modeli Mitsubishi ASX i Lancer
    Eksperci z instytutu Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) zaliczyli dwa modele z rocznika 2013 dostępne w salonach Mitsubishi Motors North America (MMNA) do grona najbezpieczniejszych pojazdów oferowanych ...

01 Gru 2015, 21:00

Celica bardzo wdzięczne, fajne w prowadzeniu oraz tanie w eksploatacji auto. Nie pali dużo, części tanie, a 1.6 wbrew pozorom daje radę. Największą wadą tego auta jest słaba blacha
Riazek napisał(a):Kupić - kupi... Ale w tego za 5-6k najpewniej jeszcze włoży z 4k..
przecież to tylko kilkunastoletni Hyundai :shock: obejrzałem kilka egzemplarzy (przedział cenowy 3.5-7k) i o ile w tych za 3.5k było trochę do zrobienia (pierdoły estetyczne i jakieś drobiazgi) tak w przedziale 5-6 miałeś auta w b.dobrym stanie, a za 7 to już perełki. Choć był jeden wyjątek - w jednym z komisów zrobiłem przez przypadek dziurę w progu w egzemplarzu za 6.8k :mrgreen: tak się kończy robienie progów po taniosci metodą hałupniczą :roll: bardzo szybko ulotniłem się z tego miejsca :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM