Pierwsze auto do 7-8 tysięcy, prośba o ocenę modeli

01 Maj 2017, 17:21

Cześć :)

W zeszłym tygodniu zdałem prawo jazdy i powoli przymierzam się do kupna auta. Planuje pod koniec wakacji, ewentualnie po wakacjach. Budżet jaki będe posiadał to ok. 7-8 tysięcy z możliwością poszerzenia jeśli trzeba. Mieszkam w Krakowie, auto ma służyć do weekendowych wypadów poza miasto jak i w tygodniu 2/3 razy do jazdy po Krakowie. Z racji ze studiuje dziennie i dorabiam (+/- tysiąc PLN miesięcznie) zależy mi na dosyć ekonomicznej opcji ale chciałbym żeby auto wyglądało, miało "to coś". Nie że ma być tylko tanie a brzydkie, ale też żeby ten tysiąc miesięcznie wystarczył na paliwo, wypad na pizze czy piwo albo drobne naprawy.

Fiat Stilo - słyszałem że 1.9JTD bardzo dobry wybór, niezłe wyposażenie jak na tę kwotę, ładne autko bardzo mi się podoba, choć z tyłu trochę zepsuli ale ogólnie jest bardzo ok, wersja 3 drzwiowa oczywiście, podobno elektronika lubi się popsuć
Ford Focus mk1 - tutaj może benzyna + lpg? Focus też bardzo mi się podoba
Opel Astra G Bertone - Zwykła G raczej nie bardzo. Bertonka bardzo ładna, tylko ciężko chyba znaleźć. Diesel, czy LPG?
Volvo s40 - spore auto, ale podobają mi się wielkie sedany
Ford Cougar - w tej kwocie pewnie ciężko, mało wiem o tym aucie
Opel Vectra - bardzo ładne autko, ale słyszałem sporo negatywnych opinii nt. stanów tych aut w Polsce, sedan lub coupe.
Pegeuot 206 - w ładnym lakierze, na ładnej feldze autko prezentuje się naprawdę nieźle
Ford Mondeo mk3 - podobno gazu nie lubi, a autko naprawdę ładne
Mitsubishi Galant - zdecydowane król tej listy, top 1. Genialne, przecudowne auto, jest fenomenalne i jedno z najpiękniejszych aut jakie w ogóle znam. Chciałbym go najbardziej ale boję się kosztów i chyba w tej kwocie ciężko znaleźć zadbany?

Głównie skupiam się na Stilo i Focusie, ale poza listą tych kilku aut jestem otwarty na propozycje. Niezależnie co wybiorę na pewno wrzucę ładną felgę i chcę żeby auto się ładnie prezentowało. Dlatego też auta typu Lanos, czy Nissan Almera odpadają bo moim zdaniem są po prostu nudne (nie obrażając właścicieli :D). Chciałbym małego, drapieżnego hatchbacka/coupe lub konkretnego, dużego sedana. Co najbardziej polecacie?
sebastus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2017
Auto: Nie mam

01 Maj 2017, 17:36

Stilo - diesel nie nadaje się do jazdy po mieście, stary diesel to koszty
focus ok, uwaga na rdzę
astra ok, ale troszkę się naszukasz
volvo ok i wcale nie jest duże
cougar'a znajdziesz bez problemu, uwaga na rdzę
vectra ok, po fl poprawili kwestię korozji ale i tak trzeba uważać, nie było coupe
206 w sumie ok
mk3 ok, ale za wielkiego wyboru nie będzie
Galanta sprzed 2000 również znajdziesz nadającego się do jazdy

A tak an serio zastanów się czego chcesz bo pomiędzy galantem a 206 masz pewnie jakiś metr różnicy w długości i dwa razy szybsze opróżnianie baku.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Maj 2017, 17:43

U Galanta boje się OC i podobno części nie są zbyt tanie. Dlatego mimo, że najbardziej mi się podoba to trochę mam wątpliwość. No i w Galancie obowiązkowo LPG, bez tego nie wydolę.

Nie znam się więc mam pytanie, dlaczego diesel się nie nada w mieście? Stilo można wyłapać z roku 2002, 2003 czy to już takie stare?
sebastus
Nowicjusz

01 Maj 2017, 18:04

Też mieszkam w Krakowie, też widzę że 80% aut na ulicy to diesle :mrgreen: :naughty: :ok:

Diesel ma masę potencjalnie awaryjnych części a ten, na którego Cię stać będzie już zajechany i będzie się sypał, po prostu. Rozgrzewa się znacznie wolniej niż benzyniak, jazda na niedogrzanym silniku nie jest dla niego korzystna (a np przy -15 żeby osiągnąć temp pracy potrzebujesz przejechać dobre 10km), pomijam banalną kwestię odmrażania szyb i czasu po jakim z nawiewu poleci ciepłe powietrze :naughty:
Invi
Forumowicz VIP

01 Maj 2017, 18:25

Hmm to będe musiał to przemyśleć bo się troche napaliłem na to Stilo, ze względu na wyposażenie, natomiast czytałem o tym 1.9JTD że naprawdę super trwały silnik. Wizualnie i tak wolę Focusa więc może go wezmę tylko kazdy o tej rdzy w nim :D. Ale z drugiej strony nie słyszałem żeby go ktoś odradzał, focus ma dobrą opinie.

A auta typu audi a3/a4 idzie znaleźć czy cieżko o niezajechane egzemplarze?
sebastus
Nowicjusz

01 Maj 2017, 19:03

A auta typu audi a3/a4 idzie znaleźć czy cieżko o niezajechane egzemplarze?

Znajdziesz, ale to jak grzebanie w g... Masa sprowadzonych trupów, te, które jeżdżą już w PL w większości niedoinwestowane. Jeśli już ktoś ma coś fajnie utrzymanego to ceny jak za 10 lat młodsze auta tej samej klasy. O 1.8T już nawet nie wspominam bo fani "jedynej słusznej marki" myślą chyba, że jest ze złota :mrgreen:

Popatrz na rovera 45, w sumie to o nim zapomniałem wcześniej
Invi
Forumowicz VIP

01 Maj 2017, 19:57

sebastus napisał(a):dlaczego diesel się nie nada w mieście?
https://www.forumsamochodowe.pl/czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2017, 01:19

Na rovery patrzyłem, ale szczerze mówiąc jakoś wizualnie do mnie nie przemawiają... Ani starsze, ani nowsze modele tak jakos nie bardzo.
sebastus
Nowicjusz

31 Maj 2017, 17:36

Odświeżam nieco temat, wprawdzie chcę kupić najwcześniej w październiku, ale zbieram informacje i chce się zorientować, dlatego też regularnie staram się zaglądać na to forum i czytać tematy. Diesla już skutecznie wybiliście mi z głowy :D

Doszły mi nowe pomysły - Peugeot 406 Coupe i tylko coupe, Fiat Stilo ale w benzynie silnik 1.2 lub 1.4 (czytałem dosyć dobre opinie o tym, natomiast zdaje sobie sprawe o problemach z elektryka) no i Seat Leon I. Zmieniłem też nieco zdanie co do Roverów. Ktoś wspomniał o Roverze 75 i wręcz zakochałem się w tym aucie, zacząłem myśleć nad nim tylko jak to z nim realnie wygląda koszt eksploatacji? Kolejna sprawa, ten Galant jednak mnie kusi, może bym się zdecydował ale jak jest z częściami, nie zabiją ceną? Do każdego auta mogę sam dorzucić LPG po czasie, lub od razu kupić z zamontowanym. I Przede wszystkim czy wspomniane przeze mnie teraz modele jest sens szukać w granicach 8 tysięcy.

PS. Zdaje sobie sprawę, że mieszam segmentami, jednak jak już wspominałem (ok jestem trochę niepoważny) zależy mi żeby to auto jakoś się prezentowało, a miejsce wystarczy mi z przodu, bagażnik czy tył mnie kompletnie nie interesuje.
sebastus
Nowicjusz

01 Cze 2017, 11:03

W Leonie najlepiej szukać 1.8 ale to musiałbyś zwiększyć trochę budżet,tak samo w przypadku Rovera 75 bo 8k to takie minimum.

A może Accord VI?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2017, 21:41

Właśnie nad Accordem też myślałem i jest całkiem ok, szczególnie ten niebieski co wysłałeś prezentuje się dosyć ciekawie. Generalnie przy Accordzie, to ceny chyba mniejsze niż 8 tak jak wysłałeś po 6 z hakiem? Przy 5 też coś będzie?

A propos Leona jeszcze ze wspomnianym silnikiem 1.8 ile trzeba by przyszykować?
sebastus
Nowicjusz

01 Cze 2017, 23:36

Do Accorda bez 6-7k bym nie podchodził.
Leon to tak 7-8k minimum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2017, 14:34

Ponownie powracam z trochę zmienionymi preferencjami i budżetem. Na ten moment 11 tysięcy budżetu, natomiast nie śpieszę się z kupnem stąd też możliwe dozbieranie do ok 15/16 tysięcy. Jednak bardzo powoli się rozglądam za aukcjami. Prosiłbym o ocenę ogłoszenia - [link do oferty na Allegro wygasł]
A także o opinie na temat pojazdów i ile mniej więcej gotówki szykować na dane pojazdy: Peugeot 407, Hyundai Coupe III po lifcie (rocznik chyba ok 2005), Lexus IS200 (tu znajomy który kupił pół roku temu bardzo zachwala i poleca kupno)

/edit: Jeszcze BMW e46 Coupe
sebastus
Nowicjusz

02 Lis 2017, 14:42

to 406 dostał ewidentnie strzała z przodu (beznadziejnie spasowane elementy i różne odcienie)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2017, 14:54

W sumie to nawet jak się przyjrzę to widzę. Tak więc, ta aukcja odpada. A jeśli chodzi o inne 406 Coupe (i tamte wymienione modele post wcześniej) gotówki ile tu szykować? Poniżej 10 dostanę? Bo widzę większośc aukcji w kwotach mniejszych niż 10k
sebastus
Nowicjusz