Pierwsze auto - do 8 tys. zł!

05 Mar 2010, 21:15

Witam wszystkich Maniaków bardzo gorąco! :mrgreen:

Przejdę od razu do rzeczy. Poszukuję swojego pierwszego samochodu. Pieniądze jakie będę mógł na niego przeznaczyć to kwota DO 8000zł.

Auto ma charakteryzować się sportowym zacięciem , nie awaryjnością i ekonomią jazdy. Wiem , że sportowy pazur i ekonomia się "gryzą" , ale chodzi mi o to , aby autko nie spalało 20l/100km :twisted:

Zastanawiałem się nad Oplem Calibrą , Fordem Scorpio , Mercedesem E190 , Roverem 400 ...

Proszę Was o rady i sugestie żebym nie kupił jakiegoś bubla.

Pozdrawiam!
"Dopóki walczę jestem zwycięzcą"

Pozdrawiam!
LukasLca
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

05 Mar 2010, 21:46

Po przeczytaniu tytułu tematu chciałem napisać Fiat Punto II ale czytając całe Twoje wymagania przyszło mi do głowy też Punto tylko że I w wersji GT Turbo 1.4 131km.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mały silniczek z duża mocą,samochodzik do 100km/h przyspiesza w ciągu 7.9s i spalanie nie jest najgorsze (minimalnie średnio 5.3l/100km a maksymalnie średnio 9l/100km).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2010, 22:51

albo punto I 1.6 16V prawdziwy pocisk moj kolega ma to jest smierc w oczach:) a mam jeszce jednego znajomego co ma punto 2 1.8 hgt z tym to na prawde musi byc auto zeby wygrac spod swiatel calibra jest niezlym wyborem z gazem koniecznie bo benzyna by cie zjadla albo jakies sejo sporting
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

05 Mar 2010, 23:16

Dzięki za dotychczasowe rady. Moglibyście napisać coś więcej jeśli chodzi o auta spełniające moje oczekiwania? Jakie roczniki , silniki itp. brać? Na co zwracać uwagę jeśli chodzi o np. instalację gazową?

Jestem dosyć zielony z tematyki technicznej samochodów.

Pozdrawiam!
LukasLca
Nowicjusz

06 Mar 2010, 12:52

imho polecanego fiata bym sobie odpuścił. Idealnym wyborem wydaje mi się mazda 323F 94-98 - akurat co do twoich wymogów - sportowy wygląd, niskie spalanie przy silniku 1.5 105km (8l miasto, 5-6 trasa), ewentualnie jej siostra 626 IV 92-97 - większa od 323, silnik 1.8 105km daje pełną satysfakcję z jazdy przy względnym spalaniu pb (10l miasto, 6,5-8l trasa).
Co do twoich propozycji - calibra, scorpio, e190, rover - może oprócz calibry reszta nie ma nic wspólnego ze sportowym wyglądem. Scorpio i rover'a ze względu na awaryjność bym odpuścił na starcie. Calibra ze względu na swoją opinię o aucie dla wieśniaków również bym przekreślił. Zostaje mercedes - fajna opcja do polatania bokiem, nadaje się pod gaz(tylko sekwencja), jednakże autko bardziej dla osób starszych. Jeśli miałby być tył napęd polecam Omege B, najlepiej po 96r ze względu na korozję. Można mieć fajne wyposażenie za małą kasę, części eksploatacyjne też są na polską kieszeń, jednakże jeśli zależy ci na niskim spalaniu to omega nie jest dla ciebie :).
Wrócę jeszcze do polecanych fiatów - wszystko z nimi fajnie, tanie w eksploatacji jednakże autko nie tylko ma wyglądać zewnątrz, ale dawać również satysfakcje wewnątrz - a tutaj z fiatem jest kiepsko, do bani wzornictwo oraz jakość plastików etc wołają o pomstę do nieba.
Co do polecanej mazdy - marka tak sobie lubiana w polsce, ale auto jest naprawdę fajne i w dodatku bezawaryjne. Wg mnie idealne dla młodego, na pierwszy samochód.
Pozdrawiam.
spank9r
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

06 Mar 2010, 21:16

Bierz rovera 400 z silnikiem 1.6 .115 km, bedziesz zadowolony, piekne auto, swietnie sie prezentuje, spalanie nie duzo , moc spora, awaryjnosc niska, czesci nie az tak drogie jak by sie wydawalo, wiele razy nim jezdzilem i moge z czystym sumieniem polecic wlasnie ten silnik.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Mirai - 1000 km zasięgu w następnej dekadzie
    Toyota realizuje ambitne plany rozwoju bezemisyjnego transportu opartego na wodorze. Jak donosi Reuters, firma podwaja inwestycje w samochody z wodorowymi ogniwami paliwowymi (FCV). W planach są nowe modele aut osobowych ...

06 Mar 2010, 21:19

Dzięki za rady!

Moglibyście mi pomóc w kwestii ubezpieczenia samochodu? Gdzie najtaniej i najlepiej? Mam prawka od października 2009r. i to jest moje pierwsze auto ; na dodatek mam 18 lat - czuję , że zapłacę majątek!?

Pozdrawiam!
LukasLca
Nowicjusz

06 Mar 2010, 21:47

Rejestruj na kogoś kto juz ma zniżki (ojciec,matka itp) Ty jako współwlasciciel bo takto zaplacisz majątek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 13:31

Ok. Tylko nie wiem czy rodzice się zgodzą bo jak będę miał stłuczkę to oni zniżki stracą :???:

Dowiedziałem się , że Ople dopiero są dobre (nie gniją) od 2003 rocznika , podobno wcześniejsze nie mają cynkowanych blach i gniją?!

Pozdrawiam!
LukasLca
Nowicjusz

07 Mar 2010, 14:04

Nie każdy tak gnije a co do tych zniżek to wiesz że jak zarejestrujesz na siebie to będziesz miał zwyżki bo tak jest do 25roku życia.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 14:32

Jeśli swój samochód zarejestrujesz na współwaściciela razem z którymś z rodziców w innej ubezpieczalni niż oni, to nawet jeśli będziesz miał stłuczkę nie stracą oni zniżek w ubezpieczalni, w której ubezpieczyli swój samochód.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

10 Mar 2010, 13:41

Dzięki!

Pozdrawiam!
LukasLca
Nowicjusz

10 Mar 2010, 15:23

LukasLca napisał(a):Dowiedziałem się , że Ople dopiero są dobre (nie gniją) od 2003 rocznika , podobno wcześniejsze nie mają cynkowanych blach i gniją?!

a kto Ci takich głupot nagadał? Astra II od początku produkcji ma pełen ocynk.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2010, 18:46

Witajcie, ja z podobnym pytaniem, ale specyfikację mam trochę inną:

Dla 2-4 osób z bagażem
Używany w weekendy na wycieczki za miasto (jazdy po mieście będą dużą rzadkością)
Do jazdy po drogach asfaltowych oraz polnych (np. na działkę)
Dobry na długie trasy krajowe i ew. zagraniczne
Nie musi mieć bardzo dużo mocy, ale powinien być w miarę dynamiczny
Mało palący (raczej benzyniak, ew. diesel, do gazu nie mam zaufania)
Mało awaryjny

Kwota, jaką chcę / mogę obecnie przeznaczyć, to ok. 8 000. Przejrzałam już miliony specyfikacji technicznych, testów i opinii, więc w rezultacie mam w głowie wielki mętlik ;) Myślałam o Kia Soul, ale nie widuję takich w podanej przeze mnie cenie. Honda Jazz z kolei ma mały prześwit i boję się, że się nie sprawdzi za dobrze na polskich drogach, poza tym starsze modele mają silniki z małą mocą (produkowano model ze 115 KM, ale nie widuję go w ogłoszeniach). No i utknęłam w poszukiwaniach, proszę o poradę :roll: Z góry dziękuję :)
PedzacyKrolik
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

11 Mar 2010, 18:51

Kia Soul i Honda Jazz do 8000zł??Sorry że tak spytam Ty sie dobrze czujesz??Na Soula najmniej musisz mięc 40tys z hakiem a na Jazza ok 20tys.zł.Ja moge Ci zaproponować Seat Cordoba,VW Polo 6N Sedan,Opel Vectra B,Astra i ewentualnie Daewoo Nubira.
Barol
Awatar użytkownika