22 Sty 2017, 12:12
Witam, za dokładnie rok będę robić prawko. Mój budżet wynosi ok. 10k. Wybrałem w124 w coupe z powodu jego solidnego wykonania, stylowego wykończenia oraz trudności w zajechaniu silników.
Jaką dokładnie pojemność i rodzaj silnika wybrać? Czy auto jest drogie w utrzymaniu? Planuje wykonywać ok 100km tygodniowo (z domu do internatu, z powrotem i ew. gdzies do miasta). Możliwe, że od czasu do czasu będę jeździć gdzieś po Polsce, nic dużego.
Boję się o audio, które jest bardzo dużym czynnikiem przy wyborze, ponieważ muzyki słucham bardzo dużo a dwa 12 cm głośniki, brak subwoofera oraz przestarzałe radio wprawia mnie w dreszcze. Może jakieś inne propozycje z klasy e, ogólnie mercedesów lub innego auta do 10k z porządnym systemem dźwiękowym? Ew. drogie będzie ulepszenie owego systemu?
Od razu powiem, że nie planuje kupować civica, bmw trójki a tym bardziej golfów. Interesują mnie bardziej klasyczne auta z klasycznym wyglądem.
Bardzo dziękuję za pomoc, nie jestem biegły w sprawach samochodowych a czuję, że prowadząc mój tryb życia samochód będzie dość potrzebny.