Pierwsze auto z napędem 4x4

02 Lut 2010, 08:08

a ja katowałem vitarę i dawała radę. i na rajdach z samurajami czy zmotami wygrywałem :mrgreen:
niejeden samurajowiec zdziwiłby się jak można vitarą jeździć :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

02 Lut 2010, 08:32

icemark do jazdy o której piszesz nadawała by się również łada niva. Jest niewielkich rozmiarów silnik 1.7 dobrze znośi instalacje gazową. Karoseria samonośna zapewnia większy komfort niż w autach na sztywnej ramie np.samurai. W terenie spisuje się świetnie, wiem bo jeżdziłem. Części są tanie, a naprawy niedrogie.Jeśli chodzi o napęndy znajomy ma 10lat, kupił nową i jeszcze nic tam nie robił. Słabym punktem jest karoseria trzeba konserwować. Za 7-8tyś. kupisz ok.10 letnią w dobrym stanie.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: złotoryja

02 Lut 2010, 08:37

Karson - jak to mówią: najważniejszym ogniwem w off-roadzie jest kierowca:)
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Lut 2010, 10:31

ostatnio miałem okazje poszaleć Virką 1,6 i misiem 3,0V6 :mrgreen: sory ale szaleństwo w misiu jest wielkie :mrgreen: nie ma co porównywać z witarką ;) masa aut podobna gabaryty też, a wytrzymałość zespołu napędowego pojarki względem vitary to wiecie, nie ma porównania ;) oczywi ście mówie o onaniście 1 generacji i starej vitarze :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Lut 2010, 15:42

Ostatnio poczytałem troszkę o PAJERO I . podobno wazy 1800kg czyli takie lekkie nie jest i można normalnie jeździć z 4x4 na asfalcie - prawda to? I występowały nie tylko silniki 3.0 VB6 ale również 2.6.. Mowa oczywiście o wersji krótkiej. Ale nie ukrywam, że przeraża mnie ten 3 litrowy motor... chyba, że ktoś rozwieje moje przerażenie...
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

02 Lut 2010, 16:39

1800 to chyba ze stalowymi zderzakami i całą kupą złomu ;) no ale jeśli już
2,6 (czasem określany jako 2,5) pali o litra do 2 mniej niż 3,0V6 przy normalnej jeździe po asfalcie na normalnym rozmiarze ogumienia (31x10,5) BFG MT MK2 spala około 16 litrów ( bez większego oszczędzania) 2,6 na podobnej konfiguracji spala 13-14 :wink:
masz racje nie można jeździc po asfalcie z zapiętym 4x4 to dopiero w 2 generacji i reduktorze Super Select (aczkolwiek można go do 1 przełożyć :mrgreen: ) ale z tego okresu to możliwość jazdy z zapiętym 4x4 po asfalcie miały LRy i niektóre Cherokee :wink: reszta ma na sztywno dołączany przód
3.0 to troche młodsza konstrukcja montowana w późnym okresie produkcji pajero 1, samochody z tym silnikiem mają juz najczęściej zawieszenie z tyłu na sprężynach, więc i komfort jest niezły :mrgreen:
Vitara oczywiście będzie oszczędniejsza (10-12lPLG na100km) ale prawie 100 kucy różnicy robi swoje :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...

02 Lut 2010, 19:30

pocieszny napisał(a):Vitara oczywiście będzie oszczędniejsza (10-12lPLG na100km)

chyba na wąskich, szosowych oponach, z obniżonym zawieszeniem i kierownikiem w wieku późno emerytalnym :mrgreen:
moja vita lekko podniesiona na budzie i zawieszeniu, z oponami 31" GY MTR paliła 25l LPG :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 20:41

Mhm.... Czyli taki maluch może okazać się tak samo paliwo chłonny jak większy inny terenowy samochód. Rozumiem.
Jeden z postów wyżej wspomniano o Nissan terrano I - pominę wygląd tego samochodu - mnie się zbytnio nie podoba, ale to nie ma być ładne tylko uniwersalne i niezawodne. Przeglądając kilka ogłoszeń dużo ludzi pisze o blokadzie LSD. Znawcą nie jestem dlatego pytam was... Czy to faktycznie autko warte zainteresowania?
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

02 Lut 2010, 20:42

Karson napisał(a):moja vita lekko podniesiona na budzie i zawieszeniu, z oponami 31" GY MTR paliła 25l LPG :wink:
a buty z +3kilo ołowiu w podeszwie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Lut 2010, 21:37

wiekowe autko ma LSD już w tak kiepskim stanie, że nic ono nie pomaga :wink:

na rajdach było 5kg w podeszwach :mrgreen:
ale w codziennej jeździe, już bez ciśnienia suza paliła 20-22l LPG. różnica niewielka :wink:
niemniej... było to bardziej zmotane autko, podejrzewam, że z małym liftem i mniejszymi oponami spalanie oscylować powinno w granicach 15-18l LPG
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 22:14

to wole misia :mrgreen: mnij pali :mrgreen: więcej pałera :mrgreen: i klapki można nosic lekkie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Lut 2010, 07:57

a wrócę jeszcze do wagi samochodu.
zmotany, nawet lekko misiek w benzynie to 1,6-1,7t jak nic. vitara 1,1-1,2t :mrgreen:
różnica 100KM i min.500kg powoduje, że autka są porównywalne jeśli chodzi o własności terenowe.
wiem, bo walczyłem raz z misiem :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2010, 19:39

iwesz vitka na 31 calach strach podskoczyć na seryjnym moście :mrgreen:
miś na simexie 33 V6pod maską :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: rulezzz :mrgreen:

nie przekonasz mnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Lut 2010, 19:44

monterey na 33" simexsie i v6 pod maską też robi :mrgreen:
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

03 Lut 2010, 19:45

croochy napisał(a):monterey na 33" simexsie i v6 pod maską też robi :mrgreen:
wgięcia na błotnikach :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP