Pierwsze auto z napędem 4x4

02 Lut 2010, 08:08

a ja katowałem vitarę i dawała radę. i na rajdach z samurajami czy zmotami wygrywałem :mrgreen:
niejeden samurajowiec zdziwiłby się jak można vitarą jeździć :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

02 Lut 2010, 08:32

icemark do jazdy o której piszesz nadawała by się również łada niva. Jest niewielkich rozmiarów silnik 1.7 dobrze znośi instalacje gazową. Karoseria samonośna zapewnia większy komfort niż w autach na sztywnej ramie np.samurai. W terenie spisuje się świetnie, wiem bo jeżdziłem. Części są tanie, a naprawy niedrogie.Jeśli chodzi o napęndy znajomy ma 10lat, kupił nową i jeszcze nic tam nie robił. Słabym punktem jest karoseria trzeba konserwować. Za 7-8tyś. kupisz ok.10 letnią w dobrym stanie.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: złotoryja

02 Lut 2010, 08:37

Karson - jak to mówią: najważniejszym ogniwem w off-roadzie jest kierowca:)
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Lut 2010, 10:31

ostatnio miałem okazje poszaleć Virką 1,6 i misiem 3,0V6 :mrgreen: sory ale szaleństwo w misiu jest wielkie :mrgreen: nie ma co porównywać z witarką ;) masa aut podobna gabaryty też, a wytrzymałość zespołu napędowego pojarki względem vitary to wiecie, nie ma porównania ;) oczywi ście mówie o onaniście 1 generacji i starej vitarze :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Lut 2010, 15:42

Ostatnio poczytałem troszkę o PAJERO I . podobno wazy 1800kg czyli takie lekkie nie jest i można normalnie jeździć z 4x4 na asfalcie - prawda to? I występowały nie tylko silniki 3.0 VB6 ale również 2.6.. Mowa oczywiście o wersji krótkiej. Ale nie ukrywam, że przeraża mnie ten 3 litrowy motor... chyba, że ktoś rozwieje moje przerażenie...
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

02 Lut 2010, 16:39

1800 to chyba ze stalowymi zderzakami i całą kupą złomu ;) no ale jeśli już
2,6 (czasem określany jako 2,5) pali o litra do 2 mniej niż 3,0V6 przy normalnej jeździe po asfalcie na normalnym rozmiarze ogumienia (31x10,5) BFG MT MK2 spala około 16 litrów ( bez większego oszczędzania) 2,6 na podobnej konfiguracji spala 13-14 :wink:
masz racje nie można jeździc po asfalcie z zapiętym 4x4 to dopiero w 2 generacji i reduktorze Super Select (aczkolwiek można go do 1 przełożyć :mrgreen: ) ale z tego okresu to możliwość jazdy z zapiętym 4x4 po asfalcie miały LRy i niektóre Cherokee :wink: reszta ma na sztywno dołączany przód
3.0 to troche młodsza konstrukcja montowana w późnym okresie produkcji pajero 1, samochody z tym silnikiem mają juz najczęściej zawieszenie z tyłu na sprężynach, więc i komfort jest niezły :mrgreen:
Vitara oczywiście będzie oszczędniejsza (10-12lPLG na100km) ale prawie 100 kucy różnicy robi swoje :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zawsze zwalniaj przed skrzyżowaniem
    Skrzyżowania to jedne z najniebezpieczniejszych miejsc dla kierowców. Dochodzi na nich średnio rocznie do około 10 tysięcy wypadków, co stanowi ponad 30% wszystkich wypadków drogowych w Polsce(1). Wielu ...
    Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

02 Lut 2010, 19:30

pocieszny napisał(a):Vitara oczywiście będzie oszczędniejsza (10-12lPLG na100km)

chyba na wąskich, szosowych oponach, z obniżonym zawieszeniem i kierownikiem w wieku późno emerytalnym :mrgreen:
moja vita lekko podniesiona na budzie i zawieszeniu, z oponami 31" GY MTR paliła 25l LPG :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 20:41

Mhm.... Czyli taki maluch może okazać się tak samo paliwo chłonny jak większy inny terenowy samochód. Rozumiem.
Jeden z postów wyżej wspomniano o Nissan terrano I - pominę wygląd tego samochodu - mnie się zbytnio nie podoba, ale to nie ma być ładne tylko uniwersalne i niezawodne. Przeglądając kilka ogłoszeń dużo ludzi pisze o blokadzie LSD. Znawcą nie jestem dlatego pytam was... Czy to faktycznie autko warte zainteresowania?
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

02 Lut 2010, 20:42

Karson napisał(a):moja vita lekko podniesiona na budzie i zawieszeniu, z oponami 31" GY MTR paliła 25l LPG :wink:
a buty z +3kilo ołowiu w podeszwie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Lut 2010, 21:37

wiekowe autko ma LSD już w tak kiepskim stanie, że nic ono nie pomaga :wink:

na rajdach było 5kg w podeszwach :mrgreen:
ale w codziennej jeździe, już bez ciśnienia suza paliła 20-22l LPG. różnica niewielka :wink:
niemniej... było to bardziej zmotane autko, podejrzewam, że z małym liftem i mniejszymi oponami spalanie oscylować powinno w granicach 15-18l LPG
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 22:14

to wole misia :mrgreen: mnij pali :mrgreen: więcej pałera :mrgreen: i klapki można nosic lekkie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Lut 2010, 07:57

a wrócę jeszcze do wagi samochodu.
zmotany, nawet lekko misiek w benzynie to 1,6-1,7t jak nic. vitara 1,1-1,2t :mrgreen:
różnica 100KM i min.500kg powoduje, że autka są porównywalne jeśli chodzi o własności terenowe.
wiem, bo walczyłem raz z misiem :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2010, 19:39

iwesz vitka na 31 calach strach podskoczyć na seryjnym moście :mrgreen:
miś na simexie 33 V6pod maską :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: rulezzz :mrgreen:

nie przekonasz mnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Lut 2010, 19:44

monterey na 33" simexsie i v6 pod maską też robi :mrgreen:
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

03 Lut 2010, 19:45

croochy napisał(a):monterey na 33" simexsie i v6 pod maską też robi :mrgreen:
wgięcia na błotnikach :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP