Szukam auta do 10 tysięcy z LPG

11 Gru 2020, 10:33

Witam,

Szukam auta do 10 tysięcy i z racji, że nie znam się zbytnio na silnikach itp. (zawsze się wtopie się w auto, które ciągnie olej albo wymaga ogromnych nakładów pieniędzy :/ ) tym razem postanowiłem zapytać Was doświadczonych, jakie modele, ogłoszenia, cokolwiek polecilibyście w tej kwocie?

Samochód koniecznie musi posiadać instalacją gazową, gdyż diesele w moim przypadku odpadają, a dziennie robię około 80-90 kilometrów na autostradach i ekspresówkach - będzie to auto, służyło głównie, na dojazdy do pracy.
Joz9543
Nowicjusz

11 Gru 2020, 11:08

Przy takich przebiegach jeżeli jednorazowo robisz jakieś 40km to możesz też myśleć o jakimś prostym dieslu który na pewno by się tu sprawdził. Wychodzi ci 1800km miesięcznie na samych dojazdach do pracy.

Jeżeli jednak chcesz benzynę z LPG to tu warto znaleźć silnik który dobrze toleruje gaz i najlepiej z trochę większa pojemnością bo taki lepiej sprawdzi się w trasie.
Z samochodów które będą dostępne w tym budżecie to np.
- Seat Leon 1.6 ale lepiej 1.8 prosba-o-ocene-seat-leon-i-1-6-16v-lpg-vt97639.htm
- Ford Focus MK2 silnik 1.8 o mocy 125 KM (kod QQDA i QQDB) jest to jednostka, która bez broblemu znosi zasilanie gazem. Drugim silnikiem który warto tu rozważyć jest silnik o pojemności 2.0 i mocy 145 KM on też nie ma większych problemów z zasilaniem gazem. Ten samochód ma bardzo fajnie zawieszenie i jak na tą klasę nadzwyczaj dobrze się prowadzi.
- Opel Astra H z silnikiem 1.8 o oznaczeniu Z18XE i mocy 125 KM dobrze znosi gaz i można się nad nim zastanowić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 11:22

Znaczy ogólnie w ciągu tego roku, zrobiłem 21 000. Diesele odpadają z tego powodu, że już, bo już miałem kilka sytuacji takich, że mechanicy nie chcą naprawiać dieseli i po prostu odmawiali. Ok, czyli tak mówisz skupie się na tych trzech modelach, a co sądzisz o maździe 6 120,141,147 km w gazie? Szukać czy lepiej odpuścić ze względu na blachę?

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to nie krępujcie się chętnie rozszerzę swój asortyment poszukiwań :naughty:
Joz9543
Nowicjusz

11 Gru 2020, 11:44

Joz9543 napisał(a):a co sądzisz o maździe 6 120,141,147 km w gazie? Szukać czy lepiej odpuścić ze względu na blachę?
Miałem o niej pisać :) Jak byś znalazł ze zdrową blachą to możesz oczywiście się zastanowić bo to dobra opcja w tej cenie i silniki radzą sobie z gazem 1.8 i 2.0. Jak by miała nadwozie w dobrym stanie to warto pokusić się o zabezpieczenie po kupnie. Ona ma chyba mechaniczną regulację luzu zaworowego i tu zamiast lubryfikacji proponuję instalację z dotryskiem benzyny ale pewnie jak będziesz kupował to już będzie z instalacją :) więc warto ją dobrze sprawdzić.
Jedni piszą że ogólnie Mazda nie lubi gazu ale znam samochody tego modelu z tego okresu z LPG przy tych silnikach które wymieniłem i mają się dobrze pomimo sporego przebiegu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 11:59

Znalazłem blisko siebie takie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślisz?
Joz9543
Nowicjusz

12 Gru 2020, 11:40

1.Za dużo sobie ceni.
2.Prawy tył coś mi się nie podoba bo klapa trochę odstaje poza tym sprawdz opinie tego komisu,nie mają zbytnio dobrych opinii.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...
    Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...

16 Gru 2020, 20:06

Jeszcze nie kupiłem postanowiłem że jeśli nie znajdę w gazie to kupie do 9 tysięcy w benzynie i założę LPG. A co myślicie o tych ogłoszeniach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Ta croma wydaje mi się fajna bo ASO itp. ale boję się ciut tej skrzyni oplowskiej.. nie wiem jak z hyundaiem czy też nie ma ukrytych kwiatków..
Joz9543
Nowicjusz

16 Gru 2020, 20:22

Przy aucie tej wartości nie bawiłbym się w montowanie LPG we własnym zakresie. No i bez sensu szukać po całej Polsce.

Żaden nie jest jakoś przekonujący.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2020, 20:30

No tak, ale ciężko znaleźć coś nie "nie wyjechanego" na pierwszy rzut oka z gazem.. a dla mnie gaz to nie problem, bo po znajomości znajomy za 2,5k mi założy
Joz9543
Nowicjusz

16 Gru 2020, 20:50

Nie opłaca się zakładać lpg do auta za dychę. 2,5k (już pomijam, że to normalna cena i znajomości nie trzeba mieć) to 25% wartości auta
Ktoś Ci te pieniądze odda przy odsprzedaży?

Kupisz auto za dychę, ubezpieczysz, zrobisz pakiet startowy + jakieś głupoty, które zawsze w używkach wyjdą, założysz gaz i całość wyjdzie 15
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Gru 2020, 21:36

W sumie racja..
A co sądzicie o tym egzemplarzu?
[link do oferty na Olx wygasł]
Joz9543
Nowicjusz

16 Gru 2020, 22:22

Mazdy nie radzę, raczej Ci szybko zrudzieje, wyjątkowo słabe blachy. Skąd w ogóle ten pomysł?

Gdybym szukał auta z tych "ciut" młodszych aniżeli w ulubionych to byłbym "strasznie nudny": Audi A4 B5 1.8 ADR - dobra blacha, wykonanie. B6 już absolutnie nie.

W następnej kolejności zaintersowałbym się Avensis T25 (o ile za 10 tys. będą warte uwagi), trochę starzej - Passat B5 FL, ewentualnie jak kompakt wchodziłby w grę to dbany Focus II (tylko tutaj nie wiem co z tymi gniazdami zaworowymi gdyby zakładać LPG).
Na równi z Focusem stawiałbym w poszukiwaniach Astrę, ale nawet G.

Invi napisał(a):Nie opłaca się zakładać lpg do auta za dychę. 2,5k (już pomijam, że to normalna cena i znajomości nie trzeba mieć) to 25% wartości auta
Ktoś Ci te pieniądze odda przy odsprzedaży?

Polemizowałbym. Zależy co za te 10 000 nabędzie - dość dbany, gdzie gaz to większa część wydatku na start czy zmęczony życiem, w którego wpakować równowartość zakupu w rok to nie problem.
hk570i
Nowicjusz

Auto: Audi
Silnik: 2.0E
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

16 Gru 2020, 22:57

No właśnie o to mi chodzi.. że skoro mogę za 8,5 czy tam 9 koła kupić nie najgorsze auto w benzynie, które nie będzie miało tłoków zapieczonych przez 6 letni gaz to wolę sam włożyć. Myślałem nad czymś maksymalnie 17-letnim. Audi to już będzie ponad 20 letnie, vaga nie chcę, bo słyszałem, że jak ta grupa to tylko diesele a u mnie to odpada,, focusa widziałem fajnego 2.0 145km może to jest jakaś opcja (ogólnie wchodzi wszystko w grę, co jako tako daje rade przy stałej prędkości 100-120km/h, wygląd niezbyt ważny). Astry nie znajdę z silnikiem dającym radę w tych warunkach. Avensisy widziałem fajne 1.8 129 i 2.0 147, tyle że nie wiem nic o tych silnikach a jak wszedłem na takie autocentrum to opinie nie były zbyt pochlebne także nie wiem boję się trochę, bo auto jest mi potrzebne na dojazdy do pracy, a nie do stania w warsztacie. Co do mazdy to czytałem, że mają jedne z bardziej udanych jednostek benzynowych, a na tym najbardziej mi zależy, poza tym łancuch itp. podobno auto bezobsługowe i można znaleźć fajny rocznik tylko ta rdza.. Ale z drugiej strony to ma być tylko na dojazdy, a nie do kościoła.
Joz9543
Nowicjusz

16 Gru 2020, 23:09

Może coś takiego? Pod warunkiem jeśli akceptujesz przebieg.

Jeszcze taka Astra tylko ten wybuch akumulatora..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2020, 23:16

No ta vectra byłaby fajna.. cena mi się wydaje trochę wygórowana z tym przebiegiem, ale co mi szkodzi zadzwonię. A jeszcze mam pytanie.. te ople nie miały skrzyni m32 czasem?
Joz9543
Nowicjusz