Pierwsze własne auto, Kia Ceed 2, 1.6

20 Lis 2021, 14:27

Witam, otóż planuję już na poważnie zakup swojego pierwszego samochodu, który będzię tylko i wyłącznie dla mnie, moim autkiem.
Padło na Kia Ceed 2 generacji z silnikiem 1.6 128km w dieslu.
Na początek może pytanie, co sądzicie o tym konkretnym modelu (jakieś swoje zdanie), czy jest warty swojej ceny i jako na pierwsze autko które miało by słóżyć na wiele lat. Z opinii widzę że jest podobno dość wytrzymałym i mało awaryjnym samochodem.
Dodatkowo, jako iż na samochodach nie znam się dobrze, prośba o rzuczenia oka kogoś znającego się na rzeczy ,na dwie aukcje które mnie zainteresowały i jakieś zdanie na temat ich.
Pierwsze : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Drugie : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I pytanie czy lepiej by było auto z pierwszej oferty, które jest tańsze z mniejszym przebiegiem, ale dość ubogim wyposarzeniem, czy może lepiej dopłacić te 2 tyś + zł za auto które jest lepiej wyposażone ale ma sporo większy przebieg, czy przebieg aż takiej różnicy w tym przepadku nie robi.
I czy strona autoDNA jest dobra ? Warto zapłacić te 37 zł w celu zwerifikowania jakiegokolwiek, i nie co więcej dowidzieć o historii danego pojazdu.
Hubert25
Nowicjusz

20 Lis 2021, 23:57

Hubert25 napisał(a):I czy strona autoDNA jest dobra ? Warto zapłacić te 37 zł w celu zwerifikowania jakiegokolwiek, i nie co więcej dowidzieć o historii danego pojazdu.

Na pewno coś Ci to powie i nie zbankrutujesz. :P

Ceed spoko, ale czy warto zamykać się na 1 model, w dodatku potrzebujesz diesla? Megane III, Astra J, AR Giulietta, Focus III też warte rozważenia.
Gość114260

21 Lis 2021, 11:08

Owszem wcześniej miałem właśnie również w głowie właśnie Megane III i Astra J, ale ostatecznie padło że chciałbym jednak Ceed'a, i wolę się jednak zamknąć już ostatecznie na tym jednym modelu, tak zdecydowałem :D
A co do diesla, coś złego z nim jest w tym przypadku, lepsza benzyna tutaj? Czy jak, bo jednak wolę diesla, jeździłem jakiś czas benzyną i dieslem, i zdecydowałem że chciałbym jednak diesla tylko i wyłącznie.
Hubert25
Nowicjusz

21 Lis 2021, 12:53

1.6 CRDi nie ma większych bolączek, raczej standardowo dla diesli czyli osprzęt po pewnym przebiegu będzie wymagał wymiany.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2021, 14:42

Jak wyżej, bez większych problemów z silnikiem.

Co do ogłoszenia to handlarz, więc zbytnio się nie można rozpisać. Trzeba jechać, obejrzeć.
Gość114260

21 Lis 2021, 18:14

Dobra dobra okej, a jak myślicie jak za tą kwotę nie jest trochę za ubogie to wyposażenie, w sensie po prostu zauważyłem w podobnej cenie można znaleść ale już z bogatszym wyposażeniem, kosztem wyższego przebiegiem ? Jak to jest z tym przebiegiem, daj my na to auto z 150 tyś przebiegu i uboższym wyposażeniem, czy np lepiej 200 tyś z może nawet młodszego roku troche, i bardziej bogatym wyposażniem. Jak to jest, czy jednak głównie się wzorować na przebiegu, aniżeli troszkę bogatszym wyposażeniu i roku produkcji.
Hubert25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dacia Duster - historia
    Duster odniósł prawdziwy sukces, zdobywając serca 400 tysięcy klientów w ciągu niewiele ponad 3 lat od jego wprowadzenia do sprzedaży. W 2012 roku uplasował się na przykład w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających ...

21 Lis 2021, 18:17

Nie da się skorelować przebiegu i wyposażenia. I co Ci po wyposażeniu jak auto będzie styrane? Patrz na stan.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lis 2021, 18:43

Hmm, i tutaj też pytanie bo do ofety z pierwszego linku mam ponad 400 km drogi w jedną stronę. Sam się nie znam, nie wiem na co zwracać uwagę, jak dobrze przebadać sobie auto i zdecydować czy jest warte swojej ceny.
A jednak robić daj my na to te ponad 800 km razem, na darmo trochę mija się z celem.
Na przykład warto wtedy wziąść takie autotesto, i za ich sprawdzeniem potem zdecydować, i już pojechać tylko i wyłącznie w celu kupna i zabrania samochodu że tak powiem do własnego garażu.
Czy jak by to mądrze zrobić gdy auto stoi tak daleko od nas, a dodatkowo nie jest się jakimś wielkim znawcą ??
Hubert25
Nowicjusz

21 Lis 2021, 18:51

Hubert25 napisał(a):Czy jak by to mądrze zrobić gdy auto stoi tak daleko od nas, a dodatkowo nie jest się jakimś wielkim znawcą ??

Odpuścić i szukać czegoś bliżej.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lis 2021, 19:09

Kurde, tak uważasz. Ciężka sprawa, bo albo są troszeczkę bliżej, ale to i droższe przeważnie tylko, albo wcale nie ma jakichś blisko Warszawy.
Hubert25
Nowicjusz

21 Lis 2021, 19:49

Siedziałeś w takim aucie? Jechałeś? Co jak pojedziesz 400 km bo firma powiedziała że dobre auto, a Tobie się nie spodoba? Pozycja za kierownicą i inne sprawy?

Nie szukasz żony, tylko używane auto. Gdyby to było nowe i dostępne na drugim końcu Polski, albo jakiś klasyk/perełka to jasne. Ale Ceed to zwykłe auto i nie widzę sensu.

Mówisz że bliżej auta są droższe... A ile wydasz na podróż po tamtego? Pojedziesz raz-dwa i zmarnujesz budżet.
galakty
Forumowicz VIP

22 Lis 2021, 17:32

Zgadzam się, też prawda.
Ale co do samego wydatku na podróż, to by wyniosło z tego co kalkultor cen paliwa online liczy to około w dwie strony razem jakieś 400 zł, tak wiem wiadomo takie kalkulatory nie odwzorują faktycznego wydatku, ale jako taki plus minus na pewno cena może być podobna. A oferty innych samochodów w bliższej odległości od mojego zamieszkania są plus minus 3 tyś zł wyższe, także tak czy tak taniej wyjdzie daleka jazda, ale fakt również może to być wydanie 400 zł w błoto za samą jazdę ,i powrót bez niczego.
A w momencie gdy np znalazłem bo tak się udało, auto 363 km od domu, i drugie które jest tylko 30 km dalej od pierwszego, czyli łącznie wychodzi 390 km w jedną stronę, a obejżał bym sobie już dwa samochody za jednym zamachem , miało by większy sens już ? Nawet jeżeli to tylko i wyłącznie o Ceed'a.
I pytanie, jakaś jest różnica większa między 1.6 crdi 128 km, a 110 km ?
A jak nie większa to jaka, w sensie co np 128 km ma większy vmax o daj my na to 10 km/h, albo żwawszy jest ? Czy jak to dokładnie.
Hubert25
Nowicjusz

22 Lis 2021, 17:39

4 stówy na paliwo, jakieś jedzienie/picie, "koszt drugiego kierowcy" i cały dzień w plecy. Autem wypadałoby podjechać do jakiegoś mechanika/skp i też nie jest to za darmo
Masz w ogóle jakieś pojęcie o samochodach żeby obiektywnie ocenić stan konkretnego egzemplarza? Bo szczerze mówiąc po tym co piszesz wnioskuję, że nie masz żadnego
Ale jest rozwiązanie - ogarnij sobie jakieś autotesto/motocontroler czy kogoś kto tam działa w okolicy, zapłać te 5 stów i będziesz miał raport z oględzin zrobiony przez kogoś kto się na tym zna, przy okazji nie tracisz tyle czasu

E: A w ogóle to do "kosztów" kupna świeżo sprowadzonego auta sobie dolicz lawetę na te 300-400 kilometrów, bo wracać nim legalnie nie możesz (chyba, że weźmiesz tylko dokumenty, zarejestrujesz/ubezpieczysz i pojedziesz kolejny raz odebrać), laweta jakieś 2,5-3 za kilometr, jeśli trasa płatną autostradą to drożej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lis 2021, 15:25

Tak dokładnie, nie znam się tak jak już pisałem wyżej, dlatego właśnie również się spytałem już wcześniej o opłacalność takiego wzięcia autetesto, czy jest warto??
Koszt drugiego kierowcy i jedzenie tego nie muszę wliczać, ale ta laweta racja to by był kolejny duży koszt na taka dużą ilość km.
Aa i jeszcze raz bym dopytał, jaka jest konkretnie różnica między 1.6 crdi 110km , a 128km . Ten ze 128km jest po prostu żwawszy i troche szybszy, czy ciężko nawet takie różnice dostrzec w jeździe ??
Hubert25
Nowicjusz

24 Lis 2021, 15:41

Różnica będzie odczuwalna, wersja 110 KM ma chyba stałą geometrię. Programem podciągniesz trochę chociaż nie wiem jaki jest sens skoro obydwa już będą miały DPF. Brać mocniejszy.
galakty
Forumowicz VIP