Samochód sedan/hatchback do ~40k w benzynie

24 Lis 2021, 12:50

Cześć,
właśnie jestem w trakcie wybierania auta, na które chcę przeznaczyć 40 tyś, jeżeli będzie warto, to mogę ten próg przekroczyć powiedzmy do 45 tyś.

Mam wybranych kilka modeli i prosiłbym o waszą pomoc/opinię

Samochód głównie będzie używany do dłuższych tras. Zależy mi na silniku 1.4 - 2.0 z rozsądnym spalaniem oraz w miarę możliwości niskimi cenami ewentualnych napraw. Rocznie pewnie będzie pokonywał 10-15 tyś km.

Auta, które zwróciły moją uwagę (oznaczyłem te, które są faworytami), ale jestem też otwarty na inne propozycje:
:arrow: Opel insignia
[link do aaaauto.pl wygasł] - :yes: 1.6 Turbo 2013 r.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 1.8 2015

:arrow: Volkswagen Golf
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :yes:

[link do aaaauto.pl wygasł]

:arrow: Volkswagen Jetta 2013 1.4 TSI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do aaaauto.pl wygasł] :yes:

:arrow: Skoda Octavia 2014 1.4 TSI

:arrow: Seat Leon
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :yes:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

:arrow: Audi A4 2011 1.8 TFSI
Zabamwa
Nowicjusz

24 Lis 2021, 12:58

Zdecyduj się najpierw czego chcesz bo różnica w podróżowaniu insignią i golfem jest kosmiczna.
A tak na szybko
1.8/140 jest za słaby do auta wielkości insigni, dużo spali a nie jedzie
1.4tsi/160 to śmietnik
1.8tfsi w a4 to śmietnik
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lis 2021, 13:31

Dzięki za info. W takim razie Audi, insignia i Golf 1.4tsi/160 odpadają. Insignią nigdy nie jeździłem, natomiast z Golfem (VI i VII) miałem dużo styczności i w sumie wszystko mi w nim pasowało, poza miejscem w bagażniku.

A jak sprawa wygląda z Octavią, Leonem i Jettą? Zastanawiam się też czy podesłana wyżej jetta z przebiegiem 30 tyś za 43900, nie jest zbyt tania i coś może być z nią nie tak
Zabamwa
Nowicjusz

24 Lis 2021, 15:39

1.4 tsi można brać od 2012r(122/125/140 i 150km)
Ew 2.0 od 2015r(190km+)

1.8 to pomyłka
Gość114260

24 Lis 2021, 20:26

Ładne złomowisko tutaj się VAGowe uzbierało. Gotowy na otwarcie oczu czy Volkswagen oślepia blaskiem? Wybór jak śmietniku, AAA Auto idealnie wpisuje się w ten obraz rozpaczy :shock:
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

24 Lis 2021, 20:53

Lasagne, to zaproponuj coś od siebie, skoro tu sam śmietnik ;)
Zabamwa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomicznym silnikiem, z jakim możemy zakupić Hyundaia i30 jest wysokoprężna jednostka 1.6 CRDI DPF o mocy 95 KM. Ten silnik jest jednak dostępny wyłącznie z manualną skrzynią biegów. Aby zdobyć wersję ...

24 Lis 2021, 21:10

lasagne napisał(a):Ładne złomowisko tutaj się VAGowe uzbierało. Gotowy na otwarcie oczu czy Volkswagen oślepia blaskiem? Wybór jak śmietniku, AAA Auto idealnie wpisuje się w ten obraz rozpaczy

Haha, też nie lubię vaga, ale trzeba też być obiektywnym, po wielu wtopach stworzyli dobre silniki, które imponują dynamiką, kulturą pracy i spalaniem.

AAAauto na pewno stara się skupować auta po zaniżonych cenach i sprzedawać dużo drożej. Jak z jakością? Nie wiem, dla mnie to typowi handlarze, można znaleźć coś dobrego jak i złego. Masz jakieś doświadczenia z nimi?
Gość114260

24 Lis 2021, 21:46

quel napisał(a):Masz jakieś doświadczenia z nimi?

Ja mam, próba sciągnięcia mnie do nich z autem. Zero pytań o stan tylko rocznik i przebieg z grubością lakieru. Czyli wsjo pod typowego Janusza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Lis 2021, 21:56

Już sobie nie rób jaj. Kupujący ma się sugerować zapewnieniami właściciela co do stanu auta? Przecież w tym kraju każdy jeździ igiełką
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lis 2021, 22:03

quel napisał(a):Haha, też nie lubię vaga, ale trzeba też być obiektywnym, po wielu wtopach stworzyli dobre silniki, które imponują dynamiką, kulturą pracy i spalaniem

I spalaniem oleju :)

Siedziałem na grupach skody na fb bo myślałem nad O3 1.4 tsi i śmiem twierdzić, że według znacznej części użytkowników te silniki "poprawione", to nadal śmietnik, który ma przejechać do końca gwarancji, a potem to już amfa fatima był silnik a już ni ma.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Lis 2021, 22:25

hoderi145 napisał(a):I spalaniem oleju

Siedziałem na grupach skody na fb bo myślałem nad O3 1.4 tsi i śmiem twierdzić, że według znacznej części użytkowników te silniki "poprawione", to nadal śmietnik, który ma przejechać do końca gwarancji, a potem to już amfa fatima był silnik a już ni ma.

Ale coś więcej, ile spala, co się dzieje, że śmietnik? Ja ostatnio widzę co raz więcej pozytywnych opinii i planuję się przesiąść na vaga kiedyś :P
Gość114260