Pierwszy Maly SUV(4WD) ~20 000zl.

15 Mar 2009, 15:23

Witam

Moj pierwszy post na tym forum, troszke poprzegladalem ale mimo wszystko na nic konkretnego sie nie zdecydowalem.

Otóż poszukuję samochodu, mojego pierwszego, jako ze jestem totalnie anty-fwd, poszukuje czegos z tylnim badz 4x4 napedem. BMW - odpada bo poprostu sa dziwne opinie o nich.

Moje wymagania:
Silnik: najlepiej nie przekraczajac 2.0 benzyna, bede napewno wkladal instalacje gazowa.
Samochod bedzie robil do 10 000km/rok, glownie asfalt, lecz od czasu do czasu potrzebuje wjechac w mniej dostepne miejsca dlatego tez chcial bym SUVa z 4x4, nie zaszkodzi jak bedzie mial cechy terenowe, blokady itp.

Co polecacie ? W tej cenie (20 000, no moge wydac troszke wiecej) dostane juz Freelandera, ktory mi sie strasznie ale to strasznie podoba, czytalem o nim tutaj na forum i nie najlepsze sa o nim opinie, dlatego tez jak bym go kupowal to rocznik 2002 albo 2003, czy one tez sie tak psuja? Czy sa juz lepiej dopracowane ? Naprawde zalezy mi na tym samochodziku.

Z ciekawostek chcialbym sie zapytac czy istnieje mozliwosc odlaczenia przedniego napedu i jazdy jedynie z tylnim? (ze wzgledow ekonomicznych podczas dlugich tras).

Oczywiscie moge tez kupic cos innego, czekam na propozycje. Interesujaca jest Honda CR-V, nie podoba mi sie zabardzo, ale czy Japonczyk z okolo 98' okaze sie lepszy i niezawodniejszy od LandRovera 02' ?
Moze jeszcze cos innego polecicie?

Pozdrawiam iz gory dziekuje za odpowiedz.
Wafer
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

15 Mar 2009, 15:37

a co sadzisz o tych??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo dosc ciekawe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2009, 16:42

a myslales moze nad honda hrv
artek1993
Początkujący

15 Mar 2009, 16:46

Subaru - hmmm, boje sie troche o dostepnosc i cene czesci, pozatym jak 4x4 to przydalo by sie juz cos wyzej zawieszonego ;)

Passat - nie bardzo lezy mi kombi...

Suzuki - hmmm, fajne, zwlaszcza te nowsze modele, porozgladam sie troche za nimi.

Honda(HRV) - hmm, nie bardzo mi sie podoba, takie kombi z wysokim zawieszeniem.

ps. jak ktos moze sie wypowiedziec na temat Freelandera i jego awaryjnosci w rocznikach 02' i 03' to bede wdzieczny ;)
Wafer
Nowicjusz

15 Mar 2009, 16:54

passat-nie koniecznie musi byc kombi sedan tez byl [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a co do suzuki to autko malo awaryjne i wogole z klasa :)
Barol
Awatar użytkownika

15 Mar 2009, 16:57

Toyota RAV4 bardziej niż Honda. Wygodniejsza. Lepiej kupić auto dwa lata starsze i pewne niż nowsza "chińszczyznę". Freelander tylko wygląda na auto terenowe. Cena mówi dużo o wartości auta, a legenda o aucie awaryjnym nie wzięła się z sufitu.

Suzuki może być ciekawą alternatywą.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
    Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...

15 Mar 2009, 17:09

Problem w tym ze Rav4 z II generacji nie dostane do 25 000zł. A pierwsza generacja poprostu mi sie nie podoba :/
Wafer
Nowicjusz

16 Mar 2009, 14:36

zerknij na to, fajne auto, chyba spelnia wszystkie twoje wymagania.
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

16 Mar 2009, 23:02

Pajero - no calkiem calkiem, to co podales akurat nie spelnia moich wymogow bo zapomnialem dodac ze chce cos 4drzwiowe ;P Ale poszukam, poszperam moze cos znajde :)

Co do suzuki bo wlasnie o nim juz poszperalem, tez fajne autko, naprawde malo awaryjne.... jedyny problem to ze wiekszosc komentarzy o tym samochodzie pisze płeć piękna... czyzby samochod dla Pań ?

Pozdrawiam
Wafer
Nowicjusz

17 Mar 2009, 14:39

no powiem szczerze kobiety jeszcze nigdy nie widzialem w terenowym suzuki
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 16:08

serio?! pelno babek smiga tymi autami, a tymi nowymi vitarami to juz wogole wiekszosc
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

17 Mar 2009, 16:45

no serio mowie,ale nie jednak sie pomylilem znajoma mojej matki smiga 2letnim suzuki 4x4 :P
Barol
Awatar użytkownika