Pierwszy mój samochód do 4 tysięcy.

01 Sie 2013, 08:58

kirin88 napisał(a):Lepiej kupić starszy samochód lecz w dobrym stanie.

To lepiej kupić nowszy i w dobrym stanie. Tak poza tym to jak on oceni stan auta. Jedynie wizualnie. Ja juz kiedyś kupiłem takie auto. Efekty wizualne szybko zniknęły, a drugim domem tego auta był warsztat mechaniczny.
kirin88 napisał(a):A dlaczego w roczniku od 2000? Jakiś przełom nastąpił?

Tak przełom wieków. Jak kiedyś będzie sprzedawał to będzie mu zdecydowanie łatwiej, no chyba, że trafi na Ciebie :D
janu3
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
Prawo jazdy: 19 07 1978
Auto: Citroen

02 Sie 2013, 07:13

janu3 jak jeżdzisz rocznikiem a nie stanem auta to życze powodzenia :wink: nie ma reguły na to,starsze auta też sie sprzedają.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2013, 14:43

Barol napisał(a):janu3 jak jeżdzisz rocznikiem a nie stanem auta to życze powodzenia nie ma reguły na to,starsze auta też sie sprzedają.

Każda potwora znajdzie swego amatora :D To dotyczy też aut. Tu rozmawiamy z osobą, która jeszcze nie jeździ.
Niestety w swoim życiu miałem kilka aut i na wiek auta i przejechane kilometry nie ma mocnych. Jak nie silnik to blachy.
Swoją drogą jak Ty ocenisz stan 15-letniego auta? Jestem bardzo ciekaw. Powiedz, może się czegoś nauczę. Na naukę nigdy nie jest za późno.
janu3
Nowicjusz

02 Sie 2013, 19:34

Czy to takie trudne? Biore auto na stacje diagnostyczną albo jade oglądać auto z mechanikiem lub osobą która sie na tym zna. Mam kolege który jak zmienia auta to dzwoni do mnie żebym mu pomógł ogarnac temat i w ten sposob mu dwa razy pomogłem,za pierwszym razem (3lata temu) kupił sobie Punto I z 95roku w bdb stanie,pojeżdził prawie 2lata i zamienił na Astre II w dieslu którą ma do dziś i przy tej zamianie również byłem i do dnia dzisiejszego sobie chwali obydwa autka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Sie 2013, 22:21

Barol napisał(a):Czy to takie trudne? Biore auto na stacje diagnostyczną albo jade oglądać auto z mechanikiem lub osobą która sie na tym zna.

Ja też uważam, że wsparcie przy zakupie jest potrzebne. Jednak z całym szacunkiem miałem do czynienia z mechanikami, którzy się znają. Niestety znają się na wszystkich wozach. Czyli de facto na żadnym porządnie.
Kiedyś przed laty sprzedawałem na giełdzie w Chwaszczynie Skodę 120. Podeszła do mnie ekipa w składzie jeden potencjalny kupujący i i dwóch doradców w tym jeden niby mechanik. Pięknie gadał, wręcz emanowała z niego wiedza na temat aut. I może bym w to uwierzył gdyby nie fakt, że po tej wypowiedzi stanął przed maską Skody i zażyczył sobie otworzenia jej celem oględzin silnika. Ten "fachowiec" zapomniał, że Skoda ma silnik z tyłu :D
janu3
Nowicjusz

03 Sie 2013, 07:52

No to był d..a a nie facowiec.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

03 Sie 2013, 13:15

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pojechałem dziś obejrzeć autko z Białegostoku. Niedawno znowu było wystawione co się okazało ?
Bardzo mocno kopci szarym dymem. Dlatego zrezygnowałem blacharsko było okej, ale technicznie nie. Co dziwne chodził na normalnych obrotach, a na dodatek brał olej.

Co do tego mechanika to powiem szczerze, że jest to mój dobry kolega. Posiadał sam Astre I. Obecnie ma Astre II i nie narzeka.

Spodobała mi się ta Astra i nie wiem czy za nią jechać. Mam do niej 300 km. Z ogłoszenia widać, że nie głupia. Dzwoniłem mówił, że blacharka jest okej. OC tylko ważne 3 tygodnie, ale tym się nie przejmuję aby auto było dobre. Dziwi mnie przypisek na dole Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66,§ 1. Kodeksu Cywilnego. Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia.

Czy to oznacza, że błędami mogą być też głupoty napisane w ogłoszeniu. Czyli np niesprawny silnik ? Szkoda mi wywalać pieniążki na same paliwo i wrócić bez niczego...

Tutaj jeszcze mam ładną Corsę, podobno progi troszkę już podchodzą. Tylko, że zostały zabezpieczone. Mówił, że jeszcze trochę można pojeździć.

Nie mam możliwości obejrzenia dwóch aut. Oba są troszkę dalej łącznie jakby 2 obejrzeć to wynosi 500 km. Więcej z tych okolic to jedynie widziałem jeszcze astrę, ale troszkę przygnitą.

Prosiłbym o jakieś doradzenie, bo już sam mam bełkot w głowie :D

Może ktoś mieszka w Radomiu i mógłby obejrzeć samochód ?
Duo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Sie 2013, 13:31

Sprawdź Nissana Almerę, auto mechanicznie bezawaryjne, trzeba tylko sprawdzić by problem z korozją nie był za duży.....
Wielebny0
Nowicjusz

Auto: Honda
Skrzynia biegów: Manualna