Pierwszy samochód 3-7,5 tyś

08 Paź 2017, 18:17

Wiem zle na to patrzę, ale jednak będę jeździł tym samochodem 3 lata nie chce się za niego wstydzić mimo, że dopiero się uczę chce żeby był dobra baza do małej inwestycji chociaż ciekawe felgi, głośniki czy inne rzeczy po za ogarnięcie stanu technicznego więc te skóry są serio mile widziane. Uważasz, że za taką kasę nie mam co liczyć na coś takiego? xD
Co jeśli odloze więcej? Taki sab to też gruz?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

PT
[link do oferty na Olx wygasł]

Merc

Seat

Albo taki 406 w coupe?

Edit jak wybrałem przedział cen od 4,5 do 8 to jest serio sporo samochód które mi się podobają

Jednak jest z nimi to samo co z tymi które pokazywałem do 4,5? Zachęcają wyglądem bp wyróżniają się z pozostałych za te cenę a tak na prawdę to gruz i inne modele tych samochodów są warte 2x tyle czy jednak z tych można coś wybrać?
Scraw
Początkujący

Auto: brak

08 Paź 2017, 22:13

1. W takiej kasie nie pakowałbym się w Saaba
2. Nie mam zdania
3. Nieaktualne
4. Lipa silnik
5. Wydaje się ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Paź 2017, 22:20

Te saab i seat i tak najmniej mi się podobały, a mimo że nie aktualne to realne w takim budżecie? Bo tylko o to chodzi czy warto odkładać i chyba tak też zrobię w tym mg się zakochałem xD
A co sądzicie o cenie tego MG?
Scraw
Początkujący

09 Paź 2017, 09:07

Normalna, do utargowania nieco, ale i tak warto.
Tylko dowiedz się, czy to nie silnik z VVC... Jak Ci się posypią zmienne fazy, to byle mechanik tego nie ogarnie (4 wałki ssące, a same mechanizmy faz są skomplikowane).
Poza tym autko bardzo fajne.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2017, 13:13

Muszę rozbierać albo pożyczyć.
Co z tym? Jest trochę tańszy już nie ten sam urok ale zawsze 5 drzwiowy i butla do 2023r

A o tym PT możecie coś?

Scraw
Początkujący

09 Paź 2017, 19:08

Ten MG to gruz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

09 Paź 2017, 19:30

Ew : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale żółty lepszy a gosc od tamtego MG odp mi :

Witam mg posiada butle z lpg w miejscu koła zapasowego wchodzi 42 litry . Jest możliwość wjazdu na stacje diagnostyczną ale trzeba podjechać 12 km nic bliżej nie ma. Silnik miało koło pół roku temu robiony remont i zostały usunięte zmienne fazy i wsadzona głowica 1.8 135 koni z tfa , została zmieniona bo stara była spękana mocno między zaworami i z tego co szukałem to niema w dobrym stanie głowicy nawet do 1500 zł. Żeby nie było w 1.8 vvc 160 km zmienne fazy to fikcja one pracują tylko w przedziale 3200 do 4300 i mają za zadanie podbić mocy w średnich obrotach nie działa to jak w hondzie vti czy vtec. osiągi są praktycznie takie same jak ze zmiennymi fazami a zmienne fazy to wieczny problem i brak części zamiennych nowych jak i używanych . Co do wyposażenia to jest to co w ogłoszeniu to jest jedna z najbogatszych wersji jedynie grzane fotele mogły być więcej.
Trochę czarna magia dla mnie xD co myślicie?
Scraw
Początkujący

09 Paź 2017, 19:33

Niezły słowotok z tymi fazami. Wieczne problemy? Tak, jak się zabiera Janusz od Passatów... Dobrze zrobione i zregenerowane nie sprawia problemów, ale tak jak mówiłem VVC byle kto nie ogarnie ;)

Ja bym po tej gadce odpuścił, jak już głowicę zmieniał bo taniej i prościej to podziękuję z miejsca.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2017, 19:38

Ale ma mniej koni dla mnie lepiej 160 za dużo na pierwsze auto.
Zmiana głowicy to aż taki problem? Podobno brak VVC to plus
Scraw
Początkujący

10 Paź 2017, 19:19

Serio chcesz się pchać w coś do czego nawet nie dostaniesz od ręki części, a każdy mechanik będzie patrzył z przerażeniem w oczach i za samą markę skasuje Cię x2 na robociźnie?
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

10 Paź 2017, 19:26

Przecież pozbyl się tego VVC więc już każdy mechanik to naprawi tak? Bo to o głowice chodziło?
Scraw
Początkujący

12 Paź 2017, 10:47

Passat b5 do 6k diesel albo gaz byle na 100 nie więcej niż 30zl xD i zaznaczam że pewnie będę szukał wersji z podgrzewanymi siedzeniami i pół skóry. Kombi ew coś ciekawego małego z opcją grzania foteli xD a3 albo Peugeot 206 czy coś
Scraw
Początkujący

12 Paź 2017, 22:52

Zdajesz sobie sprawę, że między Passatem a 206 jest spora różnica...wszystkiego? Jakie będzie kryterium wyboru?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Paź 2017, 13:22

Ciężko mówić o kryterium. Z jednej strony chce kombi ze względu na duży bagażnik, pakownosc jednak boję się o to jak będzie mi szło parkowanie, wyjezdzanie, cofanie i inny + może dziewne ale po rozłożeniu tylnej kanapy można tam spać.
Coś małego coupe/hatchback na pewno ładniejsze mniej pali łatwiej zadbać bo mnieksze i pewnie latwiej się jeździ parkuje itp. Jednak brak pakownosc.
Samochód do 6k wraz z opłatami skarbowymi i rejestracja.
Zależy mi na stan techniczny jak za te cenę dobry lub bdb, rdza wiadomo że będzie jednak w granicach rozsądku tak do zrobienia. Mile widziane opcje bez dużego wkładu własnego. Zdecyduje też wyposażenie chciałbym grzane fotele i skórę oraz szyber dach, ale wiem to nie najważniejsze. I wyjątkowość samochodu coś ciekawego fajnego ładnego lub z " dusza "
Coś czym dojade gdzie chce psuc się będzie wiadomo ale liczę że nie często i koszty napraw z takiej średniej półki cenowej. Spalanie do 30zl na 100km i dużo miejsca dla kierowcy.
Trochę tego jest. Nadal oglądam a całkowity budżet mam na koniec miesiąca chyba że trafi się Perełka to coś wymysle.
Wiem że duża oczekuje i zdaje sobie sprawę że samochód za te cenę pewnie nie spełni wszystkich moich wymogów jednak wybiore taki który spełni najwięcej.
Scraw
Początkujący

15 Paź 2017, 00:18

Przesadziłem? xD eh w skrócie chodzi mi o coś z :
Pancernym silnikiem jak Volvo czy 1.9tdi
Spalaniem poniżej 30zl, częściach w średniej cenie.
Musi mieć sporo miejsca dla kierowcy, klimatyzację, centralny zamek, immobilizer a mile widziana skórzana tapicerka podgrzewane fotele i szyber dach ale to opcjonalnie.
Rdza taka " do ogarnięcia " za nie wielkie pieniądze :p
Myślę o Volvo v40, passacie, Audi a3 albo 206 2.0 136 koni, chyba że macie inne typy o których nie pomyślałem.
Scraw
Początkujący