Pierwszy samochód 3-7,5 tyś

09 Sie 2017, 11:10

domyślam się, że z każdym jednak nie chciałbym jakoś często i w dodatku tracić tam fortuny.
Scraw
Początkujący

Auto: brak

09 Sie 2017, 11:20

Po prostu trzeba znaleść coś co będzie w jak najlepszym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sie 2017, 11:23

dość łatwo powiedzieć, po zdjęciach i opisie raczej nie da się tego tak dobrze ocenić prawda?
a co z volvo v40, albo tym passatem? ew focus, ale w gazie? warto szukać?
i jeśli dałbym 5-6 tyś na samochód i kolejne 3 na naprawy to poważnie nadal często coś by się psuło i ciągle lądowałbym u mechanika, albo poprostu samochód stawałby w trasie?
Scraw
Początkujący

09 Sie 2017, 11:43

Auto używane zawsze się popsuje, bez znaczenia ile włożysz. Myślisz że jak kupisz za 5k, dasz 2-3k na rozrząd, zawieszenie itp to na wyjeździe nie padnie alternator? Mylisz się, na takie rzeczy nie masz wpływu, zawsze coś może wypaść.
Boisz się panicznie samochodu moim zdaniem, kup, jeździj i ciesz się. Jeszcze auta nie masz a już się boisz że stanie na środku drogi :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Sie 2017, 11:54

Dokładnie tak, tego albo że w cos przy większej ilości pasow nie znając pierwszeństwa. Jednak opcje z jakimś większym problemem w trasie chce wyeliminować kupując samochód z legendarnym silnikiem a takie podobno ma Volvo albo Toyota xD.
Scraw
Początkujący

09 Sie 2017, 21:56

Volvo jest drogie w utrzymaniu więc na Twoim miejscu dałbym sobie z nim spokój.
Focus ok ale z gazem tak średnio no i uważaj na rudą bo z nią strasznie się lubi.

Ogólnie może być tak że kupisz auto za 3k i przez rok praktycznie nic nie dołożysz a może być tak że dasz 6k i co miesiąc coś wyjdzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

09 Sie 2017, 22:59

Czyli szukać czegoś co mi się podoba, pojechać na przegląd i ogarnąć czy jest dobry? Ogólnie będę jeździł z wujkiem który jest mechanikiem mysle że pomoże w wyborze.
Scraw
Początkujący

10 Sie 2017, 09:45

Scraw napisał(a): szukać czegoś co mi się podoba

przy Twoim budżecie kiepski pomysł. Musisz iść na kompromis.

Wcześniej wrzuciłem Passata i trzeba było go jechać obejrzeć bo ogłoszenia już nie ma więc pewnie było warto..

To by można było obejrzeć,10lat w jednej rodzinie tylko znowu stary 11letni gaz..
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

10 Sie 2017, 11:18

Przyznam, podoba mi się strasznie, a skąd wiesz, że stary gaz? Przecież ważny do 2026r,

i jesli możesz powiedz mi co jest nie tak z tymi :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

ładne, tanie i wgl..

edit, pytanie troche za po tematem, ale patrzyłem na ceny ubezpiecznia. Mam 21 lat, prawo jazdy od 2lat ale wcześniej jeszcze nie prowadziłem. Sprawdzałem takie " tabelki " na necie i wychodzi mi ze za ubezpieczenie zapłace 5tyś, to prawda?
Scraw
Początkujący

10 Sie 2017, 11:41

Na te mazdy nawet nie patrz,Mazda z rocznika 2004 za te pieniądze?
Rover ma homologacje ważną do 2026 roku bo może ma nową butle,zadzwoń zapytaj,co do OC to najlepiej jakbyś był współwłaścicielem.
Powers
Początkujący

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

10 Sie 2017, 12:09

Średnio z kim moge być współwłaścicielem nikt inny prawa jazdy nie ma xD.
No wiem dlatego dziwne mi się wydawały.
A o tym roverze dowiem się więcej bo one serio mi się podobają zwłaszcza 75, ale ten ten też jest spoko. Domyślam się że części drogie przez ich dostępność a jak z silnikiem i awaryjnościa, wytrzymały?
Scraw
Początkujący

10 Sie 2017, 12:15

Nie wiem jaki tam siedzi, ale silniki z serii K cierpiały na wypalanie uszczelki pod głowicą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

10 Sie 2017, 15:01

Drogie w naprawie? Często się powtarza?
Na inne rovery też warto patrzeć? Czy ten jest wyjątkowy.
I trochę teraz przeraziła mnie cena ubezpieczenia jeśli kupię auto za 5k i drugie tyle na ubezpieczenie.
Scraw
Początkujący

10 Sie 2017, 15:45

Rover 6xx to technicznie Honda Accord V, silniki i podzespoły będą pasowały od Hondy, gorzej z dostępnością blacharki jak przyjdzie do naprawy / wymiany.

No niestety z 1 ubezpieczeniem tak jest,że płacisz za auto 5k a za ubezpieczenie 3k,ale kiedyś trzeba zacząć historię ubezpieczeniową.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

10 Sie 2017, 16:55

Wezme jako współwłaściciel z kimś kto ma skończone 28 lat i dluzej prawo jazdy, to starczy by było taniej prawda?
Blacharke ogarne odrazu jeśli chodzi o rdzę a jakieś mniejsze wgniecenia chyba da się ogarnąć
A co myślicie o tym by szukać Rovera 75 jeśli tego nie kupię?
Scraw
Początkujący