Pierwszy samochód dla młodego

07 Lip 2011, 20:24

Zdecydowałem, że będę szukał albo corsy B, albo cc 900 lub 1100. Najlepiej w gazie.
A mam jeszcze takie pytanie...Jeśli np kupiłbym przykładowo corsę b `95 rok. Załóżmy, że ma ważne oc i przegląd do stycznia 2012r. To jak wtedy zrobić? Chodzi mi o ubezpieczenie skoro jest ważne to czy musiałbym brać od nowa nawet mimo tego, że jest ważne czy jakaś dopłata? Bo oczywiście zniżek nie mam na siebie żadnych a chciałbym samochód na "teścia" wziąć to jak to wygląda? Bo ja jestem zielony kompletnie:)
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 21:39

Ubezpieczenie przepisujesz na siebie i chyba coś tam dopłacasz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2011, 22:20

Coś czyli ile mniej więcej? 100zł? 300?
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 22:28

Niemam pojęcia,wszystko zależy od danego ubezpieczyciela.
Tak na marginesie znalazłem jeszcze coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2011, 22:42

Fiat Cinquecento średnio pali 6-6,5 litra na 100km czyli 32 zł. Za 3,5 tys. mogę Ci śmiało polecić Matiza w gazie, jest oszczędny (przy szybkiej jeździe 90-110 spala 22 zł - zmierzyłem to wielokrotnie, przy spokojnej 17-18 zł). Matiz jest dużo wygodniejszy niż Cienias czy Seicento, części są tanie. Jeśli Ci się uda - szukaj Matiza w gazie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Użytkuje zagazowanego Matizka JOY praktycznie codziennie i do tej pory nie było z nim problemów (po zakupie brat wymienił w nim jedynie klocki), ubezpieczenie tanie dla młodego kierowcy (0,8 pojemność), jest zdrywniejszy od ciniasa czy seja 0,9.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

07 Lip 2011, 22:55

Witam jako ze nie chce zaśmiecać Forum zakładając kolejny tego typu temat to pisze tutaj:) Mam pewien problem potrzebuje kupić Autko do 6Tys zależy mi na tym by było dynamiczne i jako tako komfortowe... Myślałem nad Nexia 1.5 16V, dlatego ze jedna już mam, co prawda jest uszkodzone sprzęgło i stoi jakieś 10 lat w garażu, ale myślałem nad częściami zamiennymi chyba ze iść całkowicie w inna stronę? Kupić jakąś Honde czy sabba 900 tylko ze Honda to dobre auto, ale jak się zacznie sypać to się z tego robi skarbonka. Zastanawiałem się tez nad Oplem astra lub Omega, ale silnik 2.0 Mnie dobija, jeśli chodzi o opłaty rozważałem tez clio, ale jeśli Francuza kupować to bardziej, 206 chociaż Francuzów nie lubię... Kurcze sam nie wiem, co by tutaj kupić proszę wiec o wypowiedz wasza.

Dziękuje i Pozdrawiam Mononoke mam nadzieje ze Autor tematu się nie zdenerwuje ani moderatorzy forum za podczepienie się :)
Mononoke
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...
    Wavecamper zaprezentuje się na Poznań Motor Show
    Producent pokaże swoje modele w ramach salonu caravaningowego, który w tym roku zlokalizowany będzie w pawilonach nr 1 i nr 2. Wavecamper to legitymujący się wieloletnim doświadczeniem producent kamperów na ...

08 Lip 2011, 11:03

Tak tylko Matiz jest nie stabilny na zakrętach.
Mononoke ja za 6tys szukałbym innego auta ale jeśli masz drugą Nexie na części to można by sie ostatecznie na nią pokusić.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2011, 22:20

Silnik na jednym walku bardzo zamula nexie... myslalem tez o tej [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale chyba oplaty i spalanie mnie zje :D
Mononoke
Nowicjusz

09 Lip 2011, 06:13

Średnie spalanie będzie jakieś 11-12l a opłaty to zależy czy masz jakieś zniżki czy nie ale ogólnie ja bym nie dał 8tys za tą Nexie.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2011, 11:03

chyba ze taka honde ale tez sie boje ze troche za stare auto co myslisz? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mononoke
Nowicjusz

09 Lip 2011, 12:31

Ta akurat dostała w tyłek (klapa żle spasowana i zderzak troche odstaje).
A co powiesz na takiego Golfa [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo taką Honde [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2011, 19:51

Chyba wezme tego Golfa... czesci Tanie calkiem dobrze wyglada... ale na fotach wszystko fajnie wyglada :) dzieki wielkie Kolego za pomoc jesli jeszcze bede potrzebowal pomocy to dam znac.

Pozdrawiam Mononoke
Mononoke
Nowicjusz

09 Lip 2011, 21:18

Mnie tylko jedno zastanawia co robi Golf na jaworznickich blachach (z mojej miejscowości) w Bolęcinie (gdzie mają jak sie nie myle KCH) a w opisie jeszcze jest napisane że 1właściciel.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2011, 02:16

Jest sprowadzony z Niemiec... wiec moze mu chodzi o to ze jest pierwaszym wlascicielem w Polsce?
Mononoke
Nowicjusz

10 Lip 2011, 07:31

No tak to napewno ale mi chodzi o te blachy ale pewnie jest taka sytuacja że gościu kupił auto ode mnie z Jaworzna i go nie przerejestrował na tamtejsze blachy.
Barol
Awatar użytkownika