Pierwszy samochód dla młodego

06 Lip 2011, 19:14

Witam. Postanowiłem napisać na forum ten temat, ponieważ chcę kupić sobie jakąś taczkę czterokołową:)
Szukam czegoś max do 3tyś. Chciałbym za wszystko, tj ubezpieczenie (na siebie nie biorę raczej na ojca dziewczyny), zarejestrowanie, przegląd zapłacić ~3,5k.
Auto oczywiście benzyna + lph bo chcę, aby było jak najtańsze w utrzymaniu.

A teraz jakie auta mnie interesują...
Szczerze to nie jestem jakoś specjalnie wybredny, chciałbym aby było oszczędne, jak najmniej awaryjne i ogólnie tanie w utrzymaniu. Wiem, że za tyle nie zaszaleję ale coś może by się trafiło.
Jednak chciałbym aby było to np
cc 700 lub 900, golf II (ten akurat może być nawet w dieslu - podobno są nie do zajechania), golf III (na allegro czy otomoto są jakieś do 3k ale czy dobre?).
Co z tych byście mi polecali? Lub czy lepiej szukać coś innego?
travis7yo
Nowicjusz

06 Lip 2011, 19:23

CC 700 sobie odpuść bo ten silnik kompletnie nie nadaje sie do tego auta.
Golfa III za te pieniądze też bym sobie odpuścił.
Natomiast poszukałbym CC ale 1100.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lip 2011, 19:27

Jak chcesz wydać na wszystko 3,5k to kup coś do 2000zł. Tu w grę wchodzi stary golf II lub nowszy fiat. Ale od CC wolałbym Uno, nie jeździ jak kosiarka i trochę większy komfort, o ile można mówić o komforcie w tych autach hehe:) Bo Oc kosztuje pare stówek, przegląd stówka, pewnie opony będą łyse to kolejna stówka za 2 używane do takiego fiacika. Zawieszenie, rozrząd, hamulce lub inne naprawy na start to może być około 1000zł w takich tanich autach. Pozdro i myśl czy nie dozbierać na coś lepszego:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

06 Lip 2011, 19:44

barol w jakim sensie nie nadaje się? Nie chodzi mi o to, aby chodził jak rakieta ważne aby był przede wszystkim tani w utrzymaniu.
Co do cc 1100 no to w sumie czemu nie:) Tylko tak jak napisałem na wszystko max 3,5k, tj rejestracja ubezpieczenie, przeglad, ew naprawy jakieś.

pit uno mi się zbytnio nie podoba nie wiem czemu ale mam niechęć do tego auta. Natomiast co do golfa II to czy np lepiej by było kupić benzyna + lpg dajmy do 2 tyś plus jakieś naprawy czy trochę dołożyć i kupić diesla?

Przebywam obecnie w Anglii do pracy przyjechałem. Powiem szczerze, że nikt mi się do auta nie dołoży, czasami może do paliwa 50zł ale to max dlatego chcę mieć tanie, dobre auto.
travis7yo
Nowicjusz

06 Lip 2011, 21:44

Poczytaj sobie troche w necie o 700,to auto szybciej widzi górke niż kierowca,były tam montowane wadliwe gażniki Aisan i 700 bywa też paliwożerna..
A co powiesz na takie Polo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2011, 12:50

Ja posiadam CC 700 i stanowczo odradzam ten samochod nie tyle za silnik co za gaźnik. Poza tym jest super: ocynkowany, tanie czesci i robocizna. Jak juz brac to czterosuwa na wtrysku.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...
    Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...

07 Lip 2011, 16:02

Czy ktoś może coś więcej napisać mi o cc sporting? Ile musiał bym wydać (rejestracja itd...) aby go mieć? I czy warto?
A co do tego polo to czy w miare bezawaryjne jest? I koszty utrzymania jakie są?
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 16:28

Kupcie sobie rower: Taniej i zdrowiej;)
joker0106
Nowicjusz

Auto: Renault Clio

07 Lip 2011, 16:31

oj bez przesady;] nie będę zabierał wszędzie dziewczyny rowerem zresztą nie na temat. Prosił bym o opinię nt cc sporting jw.
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 16:51

Dla 2osób jest wsam raz do sprawnego przemieszczania sie.
Rejestracja zalezy od tego gdzie go kupisz bo jeśli u siebie w mieście to za przerejestrowanie płacisz 80zł a jeśli z innego miasta/województwa to 180zl.
No za 2500zł kupisz już egzemplarz taki wmiare.
Polo owszem jest mało awaryjne,raz jechałem takim Polo z przebiegiem ponad 500tys i wszystko chodziło jak w zegarku i do dzis żałuje że nie kupiłem bo miałem okazje.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2011, 16:58

Mieszkam w okol. Częstochowy tak więc jeśli ktoś by słyszał o jakimś cc sportingu to prosił bym o jakieś info. Na co zwracać szczególnie uwagę przy kupnie takiego cc?
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 17:36

A np taka corsa?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Co o niej myślicie?
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 19:18

Jak będziesz jechał oglądać konkretne auto to z mechanikiem albo jedż na jakiś warsztat,stacje kontroli pojazdów i niech Ci sprawdzą dokładnie.
No ta Corsa wygląda nieżle,przebieg raczej autentyczny tylko bez wspomagania jeżdzi sie tym troche ciężko..
A co powiesz na tego cinola [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] no chyba że koniecznie musi być z gazem.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2011, 19:50

A ile spalilby benzyny taki cinol? Na internecie ile ludzi tyle opinii...
Ten którego mi podałeś naprawdę zadbany podoba mi się.
Dzwoniłem corsina sprzedana 2 godz wcześniej:)
travis7yo
Nowicjusz

07 Lip 2011, 19:56

No ja wiem przy spokojnej jeżdzie w mieście z 6.5-7l.
Barol
Awatar użytkownika