Pierwszy samochód do 17 tyś.

22 Sty 2010, 09:59

Skaczę po segmentach bo nie jestem ukierunkowany co chcę, mogę jeździć dużym autem jak i mniejszym, sportowym jak i eleganckim.
Szukam auta które będzie najlepszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym bo jak wiecie nie jest łatwo nastolatkowi uzbierać taką sumkę samemu więc chcę je wydać jak najlepiej...
Sil3nt
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

22 Sty 2010, 10:36

myślę że diesel raczej odpada na 12tys km rocznie, bo oszczędności na paliwie niewielkie a krótkie dystanse szkodzą tym silnikom. Ja radziłbym benzynę, ewentualnie później dozbierać i założyć LPG. Bo z zakupem auta już z gazem różnie to bywa zawsze pewniej samemu założyć. Na początek poleciłbym jakiś mniejszy samochód jeśli większość się jeździ samemu lub we dwie osoby, bo w dużym aucie przestrzeń nie będzie wykorzystana a trochę trudniej znaleźć miejsce parkingowe i manewrować dużym autem na ciasnych parkingach. Ja bym miał np takie propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
http://moto.allegro.p/item887504323_cza ... wlasc.html

Sam musisz zdecydować się na konkretny segment. Jak już mówiłem ja za te pieniądze kupiłbym mniejszy samochód z silnikiem benzynowym.
DarX_86
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

22 Sty 2010, 15:28

Sil3nt napisał(a):a co możecie powiedzieć na temat audi A3?

To praktycznie to samo co ten znienawidzony przez ciebie Golf :razz:

Passat nie jest zły, silnik 100 koni może nie będzie miał przyśpieszenia godnego bolidu F1, ale do miasta i w lekkie trasy da radę, o ile go nie zagazujesz. Na dłuższe/jednopasmowe trochę za słaby.

Ktoś napisał same negatywne rzeczy o Peugeocie 206 (chyba halski11?), tu się nie zgodzę całkowiecie. Miałem kiedyś to autko, o ile nie weźmiesz podstawowego silnika z postawowym wyposażeniem, będziesz zadowolony, bo po pierwsze będzie znacznie nowsze i w znacznie lepszym stanie niż Passat czy Mazda 626, a samo auto ma bardzo dobre, oszczędne diesle 1.4 i 2.0 o mocy odpowiednio 75 i 90KM (z możliwością zawirusowania gdyby mocy było za mało, więcej info na 206club.net). 1.4 będzie idealny do miasta, 2.0 w tak małym autku na trasie zawstydzi niejedno mocniejsze auto. No i jeszcze jednostki benzynowe, z których unikaj tylko 1.1 bo to już stara konstrukcja, a jeśli chcesz kombi to lepiej tez unikać 1.4 bo ciut za słaby do kombiaka jeśli planujesz nim wozić różne rzeczy. Sam Peugeot 206 jest samochodem bardzo przemyślanym w stylu miejsce na rozbudowę systemu audio, poziom oleju, "inteligentne" wycieraczki dostosowujące się do prędkości, a jak weźmiesz wersję z klimą i innymi bajerami to ciężko będzie znaleźć luki w wyposażeniu. Ma przy okazji całkiem przyzwoicie pracujące zawieszenie (od czasu do czasu regeneracji wymaga belka skrętna z tyłu), dający wyczucie drogi układ kierowniczy (no ok, sportowych emocji to ci on raczej nie da, ale jak na swoją klasę i rocznik jest niezły), ponadto jest znany mechanikom, a i dostępność części jest spora. O ile będziesz oczywiście potrzebował, bo tego autka nie trapią raczej poważniejsze awarie, jeśli już to jakieś drobiazgi typu wybijające się łączniki stabilizatora (koszt 27zł na allegro) i jakieś tego typu pierdoły mało uciążliwe i dające się naprawić małym kosztem.

Za 17 tys., szczególnie do miasta, ciężko ci będzie znaleźć coś lepszego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Sty 2010, 18:01

Sil3nt, też jestem młody i wyobrażam sobie że 17 k to dla Ciebie sporo :)
Sil3nt napisał(a):Szukam auta które będzie najlepszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym

Nie ma tak, że będzie najlepsze. Jeden będzie wolał starą limuzynke inny małego Peugota ale nowszego, jeszcze inny Honde z mocnym silnikiem do poszalenia. Każdy samochód jest w czymś dobry, ale nie ma najlepszych we wszystkim bo każdy jeździłby tym samym :)
Dostałeś na prawdę sporo propozycji. Dla młodego nie kupowałbym jakiegoś wielkiego ciężkiego auta. Większość młodych lubi zwinne auta dlatego przy wyborze kierowałbym się lekką, niezawodną i dobrze prowadzącą się konstrukcją ze średnim silnikiem (żeby opłaty i spalanie Cie nie ograniczało w jeżdżeniu).
Kolega DarX_86 zaproponował Ci Leona. To też bardzo fajna propozycja dla młodego. Ciekawy wygląd i dobre właściwości jezdne. Peugot 206 niezły ale czy nie za bardzo damski? :razz:
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

23 Sty 2010, 09:01

Dziękuję wszystkim za porady bo pewnie bym kupił focusa albo inne egzotyczne auto :)
Mam trochę czasu na szukanie dzwonienie i oglądanie będzie to pewnie coś z rodziny vw albo mazdy, a co dokładnie to czas pokaże:)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Sil3nt
Nowicjusz

23 Sty 2010, 09:30

nie zauważyłes ze nikt normalny z tego forum sie nie wypowiedzial tylko sami najmadrzejsci dopiero zarejestrowani.ale nie dziiwe sie bo i mi sie nawet togo czytac nie chce co pisza.halsky to sie zna tyle co nic i kazdy na tym forum to wie.zobacz sobie oceny focusa na autocentrum chociazby.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

23 Sty 2010, 12:14

rustin napisał(a):nie zauważyłes ze nikt normalny z tego forum sie nie wypowiedzial tylko sami najmadrzejsci dopiero zarejestrowani.ale nie dziiwe sie bo i mi sie nawet togo czytac nie chce co pisza.halsky to sie zna tyle co nic i kazdy na tym forum to wie.zobacz sobie oceny focusa na autocentrum chociazby.

Każdy chwali to czym jeździ :)
wiele osób mi odradzało fordy więc nie po to się konsultowałem żeby robić później na przekór
zostanę przy Niemcach i Japońcach
pzdr
Sil3nt
Nowicjusz

23 Sty 2010, 23:22

Ja podam tylko prosty przykład: dzisiaj 3 Fordy moich sąsiadów nie zapaliły. Wszystkie w dobrym stanie. Dwa Mondeo i jeden Focus. Moja Corolla chodź już trochę leciwa zapaliła na dotknięcie (akumulator mam 5 lat) i Audi mojego ojca także. A więc Ford to żadna rewelacja i nie tylko dlatego, że tamte trzy nie zapaliły.
I jeszcze jedno rustin to, że ktoś jest świeżo zarejestrowany nie znaczy, że nie ma wiedzy. Faktycznie jest tu tyle znawców którzy tylko nabijają posty a piszą głupoty aby tylko pisać. Ja mam wiedzę popartą doświadczeniem i opiniami o autach które mieli moi znajomi, a więc wiem sporo o niektorych samochodach. Po za tym sporo się tym interesuje i na pewno moje słowa nie są z kosmosu. Nikomu źle nie chce doradzić bo wiem, że wiele Rodaków kupuje sprowadzone samochody i nie zawsze są zadowoleni, a w dużej ilości przypadków po kupnie samochodu zaczyna się koszmar i dużo stresu. A najgorsi są tacy co jeździli np. TYLKO Peugotem i to ich pierwszy samochód, a mówią, że np. BMW to lipa i Peugot najlepszy. Takich wypowiedzi nie ma nawet co brać pod uwagę przy kupnie samochodu.
Klakier
Początkujący

23 Sty 2010, 23:31

Klakier napisał(a):Ja podam tylko prosty przykład: dzisiaj 3 Fordy moich sąsiadów nie zapaliły.

Ja też podam prosty przykład - dziś mój Ford zapalił jak każdego innego dnia...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Sty 2010, 00:55

To dobrze. Zdarzają się wyjątki wyłącznie. A powiedz jak tam z zawieszeniem w Twoim Focusie? Bo z tego co wiem jest na prawdę dobre i świetnie się jeździ, ale nie za dobrze z trwałością. Mam okazje to pytam posiadacza.
Klakier
Początkujący

24 Sty 2010, 01:29

Polecil bym Ci audi A3 odradzil A4 ze wzgledu na zawieszenie, w A3 nie masz tak jak u jej kolezanki w sedanie A4 zawieszenia wielowachaczowego aluminiowego (vw passat B5 tez ma takie) na polskich drogach bardzo szybko sie zuzywa, jesli ktos wiecej jezdzi przktycznie co rok ytrzeba zrobic remont, w A3 tego problemu nie ma, kwestia tylko z jakim silniczkiem bys chcial to auto, polecil bym Ci diesla tylko troszke mocniejszego np TDI 115KM to jest silniczek ekonomiczny, malo awaryjny i ma niezlego kopa, jesli chodzi o diesle to sa bardzo dobre i kazdy silnik 1.9TDI mozesz uwzglednic, kwestia tylko jaka moc jest dla Ciebie odpowiednia:) w kategori benzyny samochod bedzie napewno tanszy w zakupie ale ekspluatacja duzo drozsza mozna oczywiscie gaz ale on jest dobry do kuchenek, w przypadku 1.8T 150KM to instalacja jest droga i klopotliwa a zuzycie paliwa to ok 13-14l mialem A4 w takim motorze, 1.8 20V bez doladowania tez nie malo pali a silnik rozkreca sie od 3ts obrotow, naprawde doradzam diesla, a poza tym to audi ma dobra blache ocynk jest wygodne ladnie sie prezentuje

[ Dodano: Nie Sty 24, 2010 01:50 ]
a stare przyslowie pszcol mowi: opel i ford g... wort a fiat to ich brat:) cos w tym niestety jest, jestem mechanikiem i jesli chodzi o niezawodnosc to albo japonskie samochody albo niemieckie (opel zalezy ktory) francuzkie jedynie peugeoty diesle i to raczej te wieksze ale nie ma reguly na niezawodnosc najwazniejsze to kupic auto nie wytluczone i zadbane
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Sty 2010, 09:30

Popatrz VW Golf 4 napewqno cos sie znajdzie w tych cenach
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

24 Sty 2010, 20:35

Lukasz150 napisał(a):Popatrz VW Golf 4 napewqno cos sie znajdzie w tych cenach

Takie odpowiedzi to po prostu mistrzostwo. Człowieku przeczytaj chociaż pierwszy post tego tematu. Autor wyraźnie napisał, że NA PEWNO odpada Golf. A Ty polecasz mu Golfa. Ręce opadają...
Klakier
Początkujący

24 Sty 2010, 20:48

Ja również podam prosty przykład z dnia dzisiejszego:
Wstaję rano, zerkam na termometr tam -24*C. Zachodzę do garażu, grzeję świece, przekręcam kluczyk a z pod maski co? Głuchy jazgot przez wysłużony bendix. Druga próba - odpala bez zająknięcia. A Audi A4 1.9 Tdi brata kręci i kręci i nie odpala. Dopiero dawce gorącego powietrza z opalarki podczas rozruchu w rurkę od filtra powietrza odpala.
Silnik ma 160 tyś oryginalnego przebiegu, akumulator 3 lata.
Więc to nie jest tak że Ford nie zapali bo jest Fordem, Fiat bo jest fiatem, a Audi bo jest - 24 na zewnątrz. Jak masz świece w dobrym stanie akumulator też i w miarę zadbany samochód to zapali czy to będzie VW,Audi czy Fiat. A na marginesie to miałem parę lat temu Mondeo MKII 1.8 TD i przy mrozach -20 odpalał za pierwszym razem.
Tak że nie wiem skąd takie problemy, może z winy użytkownika? :wink:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2010, 21:00

Może :) Ale tak jak wspominałem auta te też są zadbane. Tak jak mówisz to nie ma różnicy czy Audi czy nie Audi. Twojego brata kręci i nie może, a mojego taty też z TDI i odpala od razu, ale troszkę OT się robi :D
Klakier
Początkujący