Pierwszy samochód do 20 tysięcy

06 Sie 2017, 22:56

Witam,
Jestem młodym, świeżo upieczonym kierowcą, zaledwie kilka dni temu zdałem egzamin państwowy i czekam jeszcze na dokument, ale już powoli zaczynam się rozglądać za jakimś pierwszym autem.
Szukam czegoś niedużego, ekonomicznego i mało awaryjnego, czym będę jeździł głównie na uczelnię, do pracy (~35km w jedną stronę), kilka razy w roku dłuższe wypady (kilkaset km) no i pewnie jakieś zakupy w mieście. Raczej interesowało by mnie auto typu hatchback (fajnie jakby było 5-drzwiowe), ale jestem otwarty na inne propozycje. Z wyposażenia nie mam jakichś konkretnych wymagań, na pewno musi być klimatyzacja i ogrzewanie. Chciałbym żeby auto posłużyło mi kilka lat.
Biorąc pod uwagę koszty utrzymania, ewentualnych napraw i ubezpieczenia, na samochód chciałbym wydać nie więcej niż 16-17k, ale jeśli by było coś bardzo ciekawego drożej, to absolutną górną granicą jest 20k. Mieszkam na górnym Śląsku, okolice Bytomia, Katowic.
Co byście ogólnie polecili dla kogoś takiego jak ja?
Zrobiłem małe rozeznanie na OLX i Allegro i wyróżniłem sobie następujące oferty (starałem się wybierać tylko ogłoszenia od osób prywatnych, auta nie sprowadzane z zagranicy):
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
9. [link do oferty na Olx wygasł]
10. [link do oferty na Olx wygasł]
Co sądzicie o tych ogłoszeniach?
Za każdą odpowiedź i pomoc z góry dziękuję :)
Lukasz11
Nowicjusz

Auto: Brak

07 Sie 2017, 09:14

3. brak klimy
9. stoi już długo, wcześniej w opisie było info, że pilnie sprzedaje, bo wyjeżdża za granicę

Ogólnie wrzucasz samochody z segmentu A, B i C, więc chyba nie do końca jesteś zdecydowany co do samochodu.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Sie 2017, 09:52

Jeśli będziesz jeździł 35 km w jedną stronę, czyli codziennie jakieś 70 km to osobiście odpuściłbym sobie samochody z segmentu A - zazwyczaj są dość ciasne i mało wygodne. Dodatkowo wyjazd kilkaset kilometrów takim autem to katorga.
Segment B/C jest jak najbardziej odpowiedni.
Punto jak najbardziej odpowiednie, z tymże silnik 65 KM prawie nie jeździ. Do miasta jest w porządku, ale wyprzedzić tym cokolwiek jadącego 80 km/h może stanowić problem. Lepiej więc rozglądać się za 1.4 77 KM (tego jest najwięcej). To samo tyczy się Suzuki z silnikiem 50 KM - to się nadaje tylko i wyłącznie do jazdy w mieście do 60-70 km/h.
Yariski wydają się w porządku, można je obejrzeć.
2. Podejrzanie tanio, szczególnie z LPG.
Czy budżet jaki napisałeś podajesz już z pakietem startowym, ubezpieczeniem itd. czy to jest na samo auto?
kubajj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2011
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.1 60KM
Rok produkcji: 2001

07 Sie 2017, 15:51

taquito napisał(a):3. brak klimy

Rzeczywiście, nie doczytałem, dzięki.

taquito napisał(a):9. stoi już długo, wcześniej w opisie było info, że pilnie sprzedaje, bo wyjeżdża za granicę

Wiesz może jak długo? Bo w ogłoszeniu data dodania jest 5 sierpnia. Poza tym też trochę podejrzana cena się wydaje :P

kubajj napisał(a):Yariski wydają się w porządku, można je obejrzeć.

Także te z silnikiem 1000cm3 jak np. w numerze 5 z pierwszego postu? Nie będą za słabe w razie czego (tak odnośnie tej uwagi z Punto 65KM)?

kubajj napisał(a):Czy budżet jaki napisałeś podajesz już z pakietem startowym, ubezpieczeniem itd. czy to jest na samo auto?

Samo auto.

Kolejne typy:
11. [link do oferty na Olx wygasł]
12. [link do oferty na Olx wygasł]
Lukasz11
Nowicjusz

07 Sie 2017, 16:12

Tamto bravo stoi już z 3 tygodnie albo i dłużej. Wcześniej był inny opis.

11. lewe przednie nadkole chyba inny odcień.
taquito
Początkujący

07 Sie 2017, 18:06

To jeszcze kilka ogłoszeń z Allegro, które znalazłem:
13. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
14. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
15. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (handlarz)
16. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
17. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
18. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (handlarz)
19. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lukasz11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

07 Sie 2017, 19:31

13. przedni zderzak wygląda na inny odcień.
14. handlarz. duży przebieg = niska cena?
15. handlarz. stoi od 15.07.2017
16. nieaktualne
17. stoi od 16.07.2017
19. stoi od 08.07.2017
taquito
Początkujący

07 Sie 2017, 22:39

Wbrew kolegom wyżej polecam Ci auta segmentu C, czyli chociażby w.w Corolla, a3 (jaki silnik w tej z ogłoszenia? Tajemnica Poliszynela), Focus, Gulf czy Bravo. W dalszym ciągu nie są to wielkie auta, a użyteczność i wygoda w trasie jednak wyższa.
Minusem Corolli jest mikroskopijny bagażnik (289 L), Gulf / a3 to praktycznie brak godnych polecenia w 100 % silników z wyjątkiem starego 1.6 MPI 102 KM. Focusy są zazwyczaj biedne w środku, choć to świetne auto, które polecam. Bravo z 1.4 90 KM to mistrz jazdy za tirem, a na t-jet za mało kasy o te 3-4k.
Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Kia Cee'd / Hyundai i30, Opel Astra H, Mazda 3, Seat Leon II 1.6 102 KM (ten sam co w Gulfie/Audi, bo to ten sam koncern).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2017, 09:59

Przyznam, że Corolla mnie już wcześniej zainteresowała. Co sądzicie o tej z numerka 12? Nie za drogo? Jeszcze znalazłem coś takiego:
20. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę nie podoba mi się tylne, prawe nadkole, ale może tak zdjęcie po prostu wyszło.
Lukasz11
Nowicjusz

09 Sie 2017, 10:08

Corolla z 12 ładna i warta uwagi ale z ceną popłynął.. warta jakieś 13-14k.
Ta z 20 jakaś lipna,tylne nadkole poobijane,przód wygląda na bity i nie dałbym za nią 15k..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2017, 14:32

Trochę odkopuję swój temat, jeszcze dalej szukam auta, wcześniej oglądałem po prostu oferty i szukałem co fajnego może być w moim budżecie, teraz już mam w rękach dokument i mogę się umawiąć na oględziny auta i jazdę próbną. Przez ten czas trochę sobie też przemyślałem sprawę i zastanawiam się czy jest sens pakowania aż tylu pieniędzy na pierwsze auto? Czy np. taki Grande Punto 1.4 77KM za 17k będzie rzeczywiście dawało zauważalny komfort jazdy w porównaniu do Clio II 1.2 75KM, które można spokojnie do 10k znaleźć? Po przeglądniu ofert aut z segmentu B i C, wyróżniłem sobie modele takie jak: Ford Focus II, Ford Fusion, Astra G (te z większych), Peugeoty 206/207/307, wspomniane Clio II/III i Grande Punto/Punto Evo no i Corolla E12, na którą trochę się wcześniej napaliłem, ale ciężko znaleźć fajny model, w szczególności, że nie ogarniam dalej ceny tego modelu - czy zależą one od wyposażenia auta czy może te tańsze Corolle (w cenach 10-13k) były po prostu katowane albo wymagają wkładu finansowego? Widziałem nawet oferty (od osób prywatnych, nie żadne komisy) Corolli, które miały to samo wyposażenie, a różniły się o kilka tysięcy w cenie... no dobra jedna była rok młodsza i po liftingu, ale chyba lifting aż tyle nie jest wart, tym bardziej, że to sprawa wyglądu, a tu są różne gusta.
Podsumowując trochę ten wybór mi namieszał w głowie i już sam nie wiem co brać, a nie chciałbym mieć potem poczucia, że wydałem za dużo kasy i w drugą strone, że kupiłem starego grata ;) Też chyba warto dodać, że nie mam rodziny, w aucie jeżdżę sam albo w 2 osoby i nie zamierzam też być królem lewego pasa i wszystkich wyprzedzać, wystarczy mi jak auto pozwoli komfortowo jechać do 130 na autostradzie, w końcu dopiero co prawko odebrałem i jeszcze trochę minie aż będę się tak pewnie czuć na drodze.
Lukasz11
Nowicjusz

22 Sie 2017, 13:44

Na pierwsze auto lepiej kupić coś taniego bo w razie wypadku czy zarysowania nie będzie tak bardzo szkoda,pojeżdzisz z rok nabierzesz wprawy i wtedy możesz zmienić na coś lepszego.
Jeśli już mowa o tańszych wozach to był ostatnio na forum i warto się zainteresować.
[link do oferty na Olx wygasł]
dobry mocny silnik choć rzadko spotykany,jest klima i sprzedający wydaje się być uczciwy (porządny opis).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012