Pierwszy samochód do 35000 :D

12 Sty 2011, 23:25

Bierz beemę... tylko czemu w śmierdzielu chcesz i w najbrzydszej budzie? Za tą kasę to ja bym wybrał E46 330Ci, ale to już naprawdę mocne i szybkie auto... Także na początek wystarczy jakiś topowy R4 albo 2.2 170km - ładnie jedzie i mało pali.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
1

12 Sty 2011, 23:44

Impreza jest bardzo mało awaryjna, widać że Twojego wuja źle zrobiona po dzwonie.
Awentualnie jakas fajna Alfa albo: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

12 Sty 2011, 23:51

MlodyBarney napisał(a):a tak to bierz BMW. Starsi kierowcy nie mają po prostu zaufania do młodych (taki stereotyp) Ja nie uważam się jako dobrego kierowce (17lat) ale założę się, że wiele kierowców na naszych drogach jest gorszych ode mnie.

zapraszam tor Poznan lub Kielce. Porwnywalne auta. Zobaczymy jak 'dobrym' jestes kierowca :roll:
kiedys jezdzilem w amatrskich rajdach, polecam wszystkim 18letnim kozakom przekonanie sie na wlasnej skorze jak 55konne toczydelko w stylu CC sporting potrafi dac w dupe i obnazyc bledy kierujacego.
TAK! jezdze od Ciebie gorzej bo nie wpierdalam gazu w podloge na prostej. Takich jak Ty wyprzedzam na kazdym wyjsciu z serii zakretow, bo na prostej rura, na zakrecie ze 130 na 60 hamuja. Gdzie tu sens? Gdzie logika? :roll:
slabym autem mozna pozamiatac kogos bez umiejetnosci prowadzenia. a to ze w Polsce uczy sie nie jak jezdzic a jak zdac egzamin na prawo jazdy to juz inna sprawa.
I to ze jezdza dziadki- tez to powinni nieco ukrocic- badania lekarskie i basta! swoja droga moj sasiad prawie 80 lat a smiga az milo. i szybko i plynnie i bezpiecznie
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

13 Sty 2011, 00:03

MateoLBK napisał(a):ja bym polecał trochę oleju do głowy, a i pewnie wystarczy na malucha (również tył napęd) :cool:

Boli cię, że młody chłopak i ma trochę pieniędzy? Że kupi sobie fajny samochód, a Ty musisz jeździć padaczką?

pinio124 napisał(a): Rozejrzyj się też za Fordem Mondeo w silniku TDCi 155KM.

A co takiego ma Ford, co może spodobać się młodemu chłopakowi?

Jerzy dobrze pisze! Wiecej samokrytyki!

Od siebie poleciłbym:
- E46 Coupe
- Leon FR
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
0

13 Sty 2011, 00:15

robert7 napisał(a):
MateoLBK napisał(a):ja bym polecał trochę oleju do głowy, a i pewnie wystarczy na malucha (również tył napęd) :cool:

Boli cię, że młody chłopak i ma trochę pieniędzy? Że kupi sobie fajny samochód, a Ty musisz jeździć padaczką?

Sam lepiej bym tego nie ujął. :lol:

Co nie zmienia faktu, że autor może nieco przeskalowywać swoje faktyczne umiejętności.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

13 Sty 2011, 00:18

jiGsaw napisał(a):że autor może nieco przeskalowywać swoje faktyczne umiejętności.

Na pewno! Autor powinien przyjac nalezyta skruche!

Mozna napisac, ze jezdzi sie dobrze, ale nie przesadzaj. Zobaczysz jak kolorowe jest zycie na ulicy, a nie na podworku.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...

13 Sty 2011, 07:37

Każdemu się wydaje że jeździ dobrze. Mi sie też wydawało że jak trochę pojeździłem po zrobieniu prawka to że super jeździłem. Z biegiem lat stwierdziłem jednak że dobrze to zacząłem jeździć jak przejechałem kilkaset tys kilometrów, jeśli nie z pół miliona conajmniej. Dopiero od tamtej pory mogę powiedzieć że udaje mi sie większość przewidzieć na drodze i nie wykonywać żadnych głupich manewrów.
Ale to nie o tym temat. Chłopak chce kupić auto to mu cos doradźmy.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

13 Sty 2011, 09:37

ja jestem w nieco inne sytuacji:
przesiadam się niebawem z 75KM auta na 150KM auto tyle że mam już prawko od 4 lat i zrobiłem dotychczas 60tys km i nadal nie uważam się za bardzo dobrego kierowcę. Jednak doświadczenie/nawyki jakie przez ten czas zdobyłem na drodzę dają mi jakieś zdanie co mogę a co nie, i nawet jak miałbym te 35tys zł to nie kupiłbym 200konnego potwora-no chyba że jeździłbym nim do sklepu po bułki...
skoro twierdzisz że od małego masz doświadczenie z samochodami i wiesz co robić w sytuacjach "kryzysowych" bierz mazdę rx-8, wiedz tylko jedno: ma ona silnik wankla który nie dość że od nowości bierze olej to nie jest on strasznie długo żywotny...
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r
0

13 Sty 2011, 11:06

MlodyBarney masz wieksze doswiadczenie od wielu kierowcow ? a jakie to doswiadczenie, na grach typu need for speed chyba ? :mrgreen:

2-3 lata to minimum trzeba pojezdzic czyms "spokojnym"

Uwazam ze BMW to piekne samochody ale nie dla mlodego kierowcy , swiezo upieczonego przeciez..
Mala rada autorze, nie traktuj samochodu jako przedluzenie [...] :oops: kup cos slabszego a lepiej na tym wyjdziesz..

ps.osobiscie mam prawko 2,5 roku , i jezdzilem juz e46 2.0 w benzynie, to auto zwija asfalt wiec nie polecalbym go jako pierwsze, bo uwiez mi - cholernie kusi !
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
0

13 Sty 2011, 11:40

Może zamiast e46 w dieslu wziąłbyś w benzynie? Nie ma takiego "skoku" mocy jaki mają diesle, przyrost mocy jest bardziej równomierny, więc mniejsza szansa że ci fiknie na zakręcie poprzez przypadkowe zbyt mocne dodanie gazu... No i mniejszy przebieg będzie miało.

Nie widzę przeciwwskazań byś miał napęd na tył, jeśli jeździsz ostrożnie i wiesz co i kiedy powoduje uślizg tylnej osi (za mocne dodanie gazu na złej nawierzchni, ostre zachamowanie w zakręcie, gwałtowna redukcja itp) nie powinno być problemów, a frajda z jazdy większa. Natomiast jeśli lubisz pocisnąć, to równie dobrze możesz rozwalić i coś co ma 60 koni i napęd na lewe koło zapasowe.

Dziwią mnie tylko 2 rzeczy - czemu mając w sumie całkiem przyzwoitą ilość kasy nie chcesz czegoś nowszego co też w miarę nieźle jeździ i wygląda (Mazda 3, KIA pro Cee'd, Subaru Impreza, Seat Leon, Clio z mocnym silnikiem itp) a będzie mniej awaryjne i tańsze w utrzymaniu (pomyśl że za takie mocne BMW albo 200-konną Mazdę RX8 zapłacisz bajońskie ubezpieczenie OC jeśli masz prawko od roku, same opony dobre kosztują 2000zł, do tego paliwo itp)

Druga rzecz która mnie dziwi to że 100-konnym E36 które farycznie do setki ma prawie 13 sekund (teraz pewnie już więcej) robisz każdego spod świateł - nie przyszło ci do głowy że może oni po prostu ruszają spokojnie?:) (no chyba że udało ci się łyknąć ostro ciśniętego Matiza, to wtedy respekt :P )
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

13 Sty 2011, 13:15

E36 w compact na pewno nie więcej jak 12s realnie będzie miało 1.6, ale to nadal nie jest szybkie auto w żadnym razie... :mrgreen:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

13 Sty 2011, 13:27

Koło 12 sekund(realnie) to ma 318 115 KM w e36.
BMW zazwyczaj zbyt optymistycznie podaje dane dotyczące przyspieszeń itp.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

13 Sty 2011, 13:31

Co za bzdura, jest dokładnie na odwrót.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

13 Sty 2011, 13:39

Masz na to jakiś dowód?
kumpel miał e36 coupe właśnie z tym silnikiem, mój ma wg. danych 12s do 100km/h( choć ze mną za kierownicą poniżej 12,5s nie zszedł :sad: ) jego 3 lata młodsze BMW bez LPG niby 10,5s(fabrycznie oczywiście) jak się chciał ścigać to niestety ale róznica była minimalna na jego korzyść a samochód miał ponad rok więc zdążył ogarnąć kiedy jedzie a kiedy nie.
W przypadku 2.0d w e60 jest podobnie, BMW chwali się przyspieszeniami 9s z kawałeczkiem co przy tej mocy i masie byłoby wręcz rewelacją a w rzeczywistości te auta osiągały wyniki w granicach 11s.
Poza tym powołujesz się na fizykę a nie zauważasz, że gdyby BMW naprawdę osiągały takie rezultaty jak w katalogu to sprawność miały by na jakimś niebotycznym poziomie.
Zarzuć konkretnymi testami gdzie przyspieszenie jest mierzone przez testujących a nie przez BMW.
Wieść gminna niesie, że BMW swoje pomiary wykonuje na gumowanym podłożu gdzie straty mocy i przyczepność jest dużo lepsza niż na asfalcie więc i wynik jest nie do osiągnięcia w rzeczywistości.
Też polecam BMW :smile: za te pieniądze kupisz już jakieś z ESP i podobnymi bajerami dzięki którym ten tylny napęd nie będzie taki straszny.
A samochód jeździ świetnie :smile: koszty utrzymania w stosunku do Imprezy też będą na przywoitym poziomie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

13 Sty 2011, 13:50

Co Ty za bzdury wypisujesz kolego? Zacznijmy od tego, że nie ma modelu E36 coupe, które ma 10.5 do setki katalogowo... jak miał z silnikiem 1.8 to katalog pokazuje ponad 11s, a jak 1.8is to 10.2. Po drugie jak ktoś miał jakieś wspomnienie po BMW to nie należy tego brać pod uwagę. Po trzecie zapoznaj się właśnie z niezależnymi testami, polecam http://automobile-catalog.com/ oraz http://www.zeperfs.com/en/perfs.php?Action=Fiche jak znasz jakieś inne to też możesz wrzucić. Wypisujesz kompletne pierdoły nie majac pojęcia o czym jest mowa w przypadku BMW. Mogę również zaproponować trochę praktyki - przyprowadż mi dowolne seryjne auto, które ma nie mniej jak 10s katalogowo do setki, jestem prawie pewien, że każde objadę, mimo że waże 100kg i mam nadwagę w postaci gazowni. A w katalogu mam wpisane 10.6s do setki... A to, że BMW robi najsprawniejsze silniki wiadomo nie od dziś.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0