Pierwszy samochód do 35000 :D

14 Sty 2011, 13:19

Na licznik nawet nie ma co patrzeć - gdyby ci GPS pokazał 220 to respekt. Bo na liczniku możesz mieć i 240 jeśli zastosujesz opony o innym rozmiarze :P

Mercedes faktycznie jest dobrą alternaty dla E46 - klasa podobna, tylko że BMW ma trochę lepszy wygląd - ale to sprawa gustu. Za to silnik z kompresorem w Mercu to poezja :)

Nie ma co się tak ekscytować osiągami, bo prędkość maksymalną ciężko sprawdzić bez GPSa, podobnie jak sprint do setki - chyba niepotrzebnie zapoczątkowałem dyskusję, a wyraziłem zdumienie że 100-konne E36 które ma katologowo 12,7s do 100km/h objeżdżą większość aut - a BMW podaje raczej wyśrubowane normy (w i30 który ma 11s do stu idę niemalże równo z E60 520d który ma teoretycznie 9s - ja trochę szybciej ruszyłem, on mnie trochę dogonił z czasem... no dajmy na to jeśli był w automacie to 9,5 ale to i tak spora różnica. Dodam że nie ścigam sie z każdym spod świateł, na codzień staram się jeździć do 3-3,5tys. obrotów bo szkoda silnika i paliwa, raz tylko kiedyś z takim dawałem ostro spod świateł bo wjechał na chama na prawosrkęt i chciał jechać dalej prosto :P ).

Czy 9 czy 10 czy 11s do setki to w sumie nie aż taka różnica, nie oszukujmy się: żaden wynik nie jest szybki, i żaden nie zamula - a chyba o to chodzi, przecież Kris nie zamierza się cały czas ścigać - bo jeśli tak to za 35tys. zamiast E46 lepiej kupić 200-konnego Civica TypeRa który do 100km/h idzie w 6,6s i podobno da radę wykręcić lepszy czas :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
3

14 Sty 2011, 14:02

TypeR, który nie potrafi trzymać fabrycznej mocy... a koleś z E60 to chyba kawę pił jak się z nim ścigałeś, zejdź na ziemię.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

14 Sty 2011, 14:10

Odbiegamy od tematu.

Panowie, który?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy

[link do oferty na Allegro wygasł]

Który jest mniej awaryjny, lepiej się będzie jeździło po mieście?
Kris30cm
Nowicjusz

Miejscowość: Rutki
0

14 Sty 2011, 14:16

Jak dla mnie zdecydowanie ten drugi ze względu na wygląd. Jakościowo auta podobne więc zostaje zympatia do marki i wygląd.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

14 Sty 2011, 14:29

To BMW co podałeś jest okropne , bez urazy ale moja Aśka jest ładniejsza od tego . Ja bym szukał E46 , ale ładniejszego , bo to wygląda gorzej niż E36 po wiejskim tuningu . Natomiast Mercedes jest całkiem ładny , ale nie wiem wiele o Mercedesach . ;]
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask
0

14 Sty 2011, 14:34

Na początku, też wydawało mi się okropne. Nie przypominające BMW wgl.
Ale jakoś się przyzwyczaiłem do tego wygladu.

Pytanie: Na który ludzie BD zwracać bardziej uwagę? Na merca, czy Compacta, których jest mało...?
Kris30cm
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

14 Sty 2011, 14:53

Wydaję mi się że jednak na Merca. Lepsze pierwsze wrażenie.
hamerhed14
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn
0

14 Sty 2011, 16:00

TypeR trzyma moc jak diabeł, jest u mnie w rodzinie takowy katowany przez wujka niemiłosiernie, a z silnikiem nic. E60 z podstawowym dieslem szału nigdzie nie robi... Przecież nie mówię o 535d :P

Z tej dwójki Merc lepszy - mocniejszy silnik o fajniejszej charakterystyce (aczkolwiek będzie więcej palił), bardzij komfortowe zawieszenie - to szczególnie w mieście, na trasie takich dziur już nie ma :) Oba się dobrze prowadzą - BMW pewnie trochę lepiej, ale nie sądzę żeby to była bardzo wyczuwalna różnica (nie jechałem C W203 więc nie chcę na siłę mędrkować)

[ Dodano: 14 Styczeń 2011, 16:05 ]
Kris30cm napisał(a):Pytanie: Na który ludzie BD zwracać bardziej uwagę?

Szczerze? Na żadnego. Są za stare, za tanie i zbyt popularne żeby ludzie się za nimi oglądali. Żeby ludzie na niego ludzie zwracali uwagę masz do wyboru 2 opcje:
1. Do Merca albo BMW za 35tys. zł zamontować spoiler wielkości deski do prasowania, niebieskie neony pod zawieszeniem, błyszczące felgi 23", siatke dasz na przedni spoiler, dasz potrójne końcówki wydechu i turbo-gwizdek.
2. Kupić auto nie za 35tys. zł, a za 350, dajmy na to BMW M3 albo X6, ewentualnie jakieś skromne Porsche lub Infiniti FX.

W 1 przypadku będą się oglądali z politowaniem, w drugim z zazdrości :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

14 Sty 2011, 16:59

No tak, takim samochodem może szału w waszym środowisku nie zrobie. Ale w moim (17-21lat) napewno. :)

W szkole ogólnie same Golfy3 i VectryB są :D A najlepszy z tych wszyskich jest Alfa 147 kumpla. Więc jakim bym z tych dwóch nie zajechał, poruszenie by było :D

Jadę na narty w niedzielę, więc po drodze zajade looknąć na Compacta, w piątek jak BD wracał lookne na Merca :D I pewnie się zdecyduje na któregoś z nich. Pozdro
Kris30cm
Nowicjusz

0

14 Sty 2011, 17:15

ten filmik co pokazałeś w linku to jest e46 a nie e36 a bmw e46 316ti ma według producenta vmax 201 a licznik pokazuje 215 a przy takich prędkościach się każdy licznik myli ;)
Ostatnio edytowany przez pawel92, 14 Sty 2011, 18:06, edytowano w sumie 1 raz
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
0

14 Sty 2011, 17:42

AcSznycel - TypeR "UFO" po prostu słyną z nietrzymania mocy, poczytaj o tym.

No dopiero teraz doczytałem, że po prostu nie chciałeś wpuścić tego typa z E60... No wiesz, ja kiedyś podobnie zrobiłem i koleś z Tico mnie nie wpuścił i nie dlatego, że się ścigałem i wyj**** mnie ticolotem tylko po prostu się nie spodziewałem, że tak na ambicję komuś wjadę... i wystrzeli na maxa. Podobna sprawa z tym E60, koleś sobie ruszył spokojnie, bo wiedział, że na 90% i tak Ci odjedzie, Ty depnąłeś, on się zdziwił i dopiero wtedy depnął, a miał już pewnie zapiety wysoki bieg... także nie dorabiaj teorii tam gdzie ich nie ma, bo na takie I30 to mi szkoda paliwa, a taka E60 jest jednak szybsza ode mnie i ludzie z takich aut się nie ścigają z takimi rywalami... Nie chcę abyś się uraził, ale sam wiem jak rusza 90% społeczeństwa, a jak się widzi markę typu Hyundai, Daewoo, czy Fiat to tym bardziej zawsze staram się zająć inny pas na światłach, bo nie lubię odpuszczać gaz aby komuś w tyłek nie wjechać jak kręcę auto do 2 - 2.5 tys obr...

Kris30cm - radzę trochę ochłonąć, ja wiem, że BMW to szybkie auta, ale to co tutaj wypisujesz o swoim krokowcu to przechodzi ludzkie pojęcie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

14 Sty 2011, 18:09

i30 z benzynką 1.6 126KM ma takie osiągi jak twoja beta z 2.0 więc szkodą paliwa startu z takim spod świateł bym nie nazwał :) Z drugiej strony masz trochę racji, bo wiem jak ludzie nimi jeżdżą (średnia wieku kierowcy i30 to na ogół 45-55 lat z tego co widzę patrząc na nie na ulicy :| ) i sam jak takiego widzę to zajmuję sąsiedni pas żeby go łyknąć spod świateł :D

Kris, jestem niewiele starszy od ciebie (mam 23 lata) i nawet 2 lata temu E46/W203 nie były obiektem moich westchnień... Nie mam na myśli że to już stare szroty, bo są naprawdę w dalszym ciągu przyzwoite, ale chciałbym cię ustrzec przed wybieraniem samochodu "pod innych" - bo to się może skończyć niekoniecznie udanym wborem. E46 compact na pewno wygląda bardziej oryginalnie niż E46 touring (kombi), ale osiągi mają na prawdę bardzo zbliżone, jakość też, frajdę z jazdy miałbyś taką samą, a gdybyś np. chciał się przeprowadzać (o ile mieszkasz z rodzicami) albo poznałbyś jakąś laskę i chciał się przeprowadzić do niej/ją do siebie kombi będzie praktyczniejsze.

Nie namawiam cię na kombi, nie każdy go potrzebuje, ale zastanów się do czego ci ten samochód będzie służyć, żebyś później nie żałował jak już minie szał wrażeń na ultra-sportowe E46... Bo wyjechać ze znajomymi w góry na narty albo pod namiot w coupe może być trudne :) A za 35tys. zł zaszpanujesz conajwyżej kumplom - o ile w ogóle bo z tego co wiem tych z Golfów ciężko przekonać że jest jakaś lepsza fura :razz: :lol:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

14 Sty 2011, 18:36

Co do I30 1.6 i jego osiągów... no to niestety tylko na papierze można porównywać -> http://automobile-catalog.com/auta_cmp2.php

A Ty masz wersję 110km, czyli silnik 1.4 bodajże, to już tym bardziej poza tematem wszelkim.

Co do koncepcji o wersji touring to częściowo się zgadzam, głównie dlatego, że ten compact jest naprawdę paskudny.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

14 Sty 2011, 20:06

To samo mi ojciec powiedział, ze w góry tym małym + narty? (Śmiech)
Daje mi swoje Vito :D Więc luz.

Panowie. Ja nie mam lat 30+. Nie mam jeszcze rodziny. Mieszkam z rodzicami, ale 2 piętra są moje :) Dziewczyna nie narzeka na obecnego. Fakt, może się przydać trochę więcej miejsca, jak będzie więcej osób. Ale odrazu busa przecież nie kupie. Jak będzie trzeba to będziemy szukać i busa :D
Kris30cm
Nowicjusz

0

14 Sty 2011, 21:24

no compact strasznie paskudny w porównaniu do innych wersji nadwoziowych ,a dodam od siebie że jeszcze będziesz żałował jak kupisz compacta jak będziesz jechał nawet krótki odcinek a będziesz miał ze sobą 3 pasażerów i będziesz jechał a pasażerowie siedzący z tyłu będą ci nawalać kolanami w siedzenie a co dopiero jakąś dłuższą trasę uwierz mi ch...j cię strzeli,ja pamiętam jak ze znajomymi jechałem na biwak Oplem vectrą B combi ,niby combi a jednak 5osób i bagażnik okazał się malutki na tyle osób , a i też mnie w vectrze nawalali kolanami ale współczuje tym 3osobą które siedziały z tyłu ;p
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna