Pierwszy samochód do 4000 zł

09 Lut 2014, 16:42

Witam, otóż kierowcą jestem od niedawna, swojego samochodu jeszcze nie posiadam, jednak intensywnie się za takim rozglądam. Na początku byłem pewny golfa IV jednak do zakupu takiego musiałbym jeszcze troszkę poczekać, ale od dłuższego czasu wszyscy próbują mnie przekonać do zakupu jakiegoś tańszego i mniejszego autka na początek. Mam zamiar pojeździć takim autkiem ze 2-3 lata i wtedy kupic coś porządniejszego, może Golf V. Faworytami są raczej Peugeot 206, Renault Clio II i VW Polo. Znalazłem taką ofertę: [link do Tablica wygasł]

Wiadomo, że po takiej cenie nie można oczekiwac kokosów, widac w jednym miejscu rdze(najprawdopodobniej był bity w tym miejscu) , tylnia belka wymieniana rok temu, już pojechałem z umową jednak sprzedawcy przypomniało się, że strzeliła uszczelka pod głowicą, i oczywiście oni to zrobią(cena nie ulegnie zmianie) jednak nie wiem co o tym sądzić. Prosiłbym Was o radę, z góry wielkie dzięki.
Dodam jeszcze, że najlepiej by było, jakby silnik nie był większy niż te 1,6 ze względu na opłaty.
Chmielek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 12 2013
Auto: Nie mam

09 Lut 2014, 16:48

Ten Pug wygląda jak kupa złomu. Kupno 206 za 4k jest kiepskim pomysłem..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lut 2014, 17:23

Gdybym dzis kupował pierwsze auto byłby to lanos , astra 1 , felicia albo corsa b oczywiście wszystkie z lpg . Aut które wymieniłes nie kupisz w tej cenie , a jeśli już to w ciągu roku dołożysz drugie tyle . Ja bym ci polecił lanosa , auto niedoceniane ale naprawdę solidne i mało awaryjne .
Jedyne co moze odstraszać to spalanie lpg rzędu 12 do nawet 14 l na setkę ale za to części są śmiesznie tanie .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

09 Lut 2014, 17:36

Byłem na oględzinach tego peugota z osobom która na prawde zna się na rzeczy no i i widac, że był bity, ma kilka słabszych punktów(dosyć mocno rdza łapie kielichy) jednak rzeczywiście belka(co jest chyba najwiekszą bolączką tego typu) była w dobrym stanie, oczywiście wiem, że nie da się nie dokładać do auta za taką kasę, ale czy to będzie aż tak jak mówicie? Brat kupił Citroena Saxo z dokładnie takim samym silnikiem jak ten peugeot i w sumie przez prawie 3 lata użytkowania wymieniane były tylko łożyska mcphersona, nadkola i jakieś mało znaczące pierdoły. Jeżeli chodzi o silnik, to w zupełności by mi taki wystarczył, z tego co jeżdzę tym saxo to myślę, że jak na początek to w am raz jak dla mnie, ale troszke mnie zmartwiła ta sytuacja z tą uszczelką. Jak moża zapomniec o takiej rzeczy sprzedając auto? Na szczęście do tego peugota mam dosłownie rzut beretem, ale jakbym mgo kupił i miał jechać te 50 km, to prawdopodobnie bym nie dojechał. Wracajac do wyboru samochodu. Zastanawiam się jeszcze na VW Polo, ale tu pojawia się problem, bo silnik 1,0 podobno fajny, no ale chyba jednak troszke za słaby, nie potrzebuje rakiety, ale chciałbym też móc przewieźć kilku pasażerów bez zmartwień, że nie podjadę pod górkę(jeździłem peugeotem 106 o mniej więcej tej samej mocy, i ja, jako niedoświadczony kierowca, czułem znaczącą różnicę między peugeotem a saxo). VW w wersji 1,4 słyszałem, że sa nieudane, a w wersji 1,6 opłaty moga być już sporo większe. Co o tym sądzicie?
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 17:40

Saxo to nie 206 tylko 106. Na 206 masz mały budżet i jak go kupisz to dołożysz drugie tyle. Co do silnika 1.0 w VW to odpuść. Nie jedzie, dużo pali, awaryjny i ten brak kultury pracy.. A Golf 3?
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lut 2014, 17:45

Ale silniki 1,1 są zarówno w 206 jak i w saxo, byłem na oględzinach, peugeot był odpalany i jestem w 100% pewien, że są to te same silniki, chodzą identycznie, może wprowadzone są tam jakieś kosmetyczne zmiany ale w 90% to to samo. Co do Golfa III, to tak, ale tak jak mowie, od silników 1,4 wole trzymać się z daleka, a jeżeli chodzi o 1,6 to nie wiem jak wyjdzie kwestia z opłatami.

Oczywiście, nie chcę tutaj strugać nie wiadomo jak obeznanego mechanika, bo nie jestem jakis super obeznany w tym, ale jeździłem dosyć sporo tym saxo, troszkę w nim dłubaliśmy i po zobaczeniu silnika tej 26, jestem prawie pewien, że to są te same silniki.
Ostatnio edytowany przez Chmielek, 09 Lut 2014, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 17:54

Silniki tak ale mi chodziło ogólnie że 206 to nie Saxo. A ten 206 na zdjęciach wygląda już źle.. A Punto 1.2 75km?
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lut 2014, 17:58

Jakoś sceptycznie podchodzę do fiatów, wiem, ze to może i źle ale znajomy ma to punto i nie jest za bardzo zadowolony. Wolałbym się raczej trzymać Niemców lub Francuzów. Wracając do 206, czyli jednym słowem mi go odradzacie, tak? Nie będę kłamał, bo troszke jednak się na niego najarałem, bo cena okazyjna a autko jak na okres przejściowy wydaje się w sam raz(nie mam zamiaru nim jeździć więcej niż 2-3 lata) ale jak przez ten czas mam topić w nim kase to wolę się obejść smakiem.
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 20:55

Panowie, a co myślicie o Roverach? Byłem dzisiaj na giełdzie, natknałem sie na kilka egzemplarzy, można spotkać fajnego, dobrze wyposażonego hatchbacka za 4 tys spokojnie, tylko nie wiem co to auto jest warte. Co o tym sądzicie? Nie widze ich na drogach zbyt wiele, a nawet, ze tak powiem, to w ogóle ich nie widzę na drogach.
Tutaj znalazłem takie fajne ogłoszenie: [link do Tablica wygasł]
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 21:08

Tyle wyświetleń i nikt go nie chce? :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lut 2014, 21:41

Jeśli szukasz auta na ~2 lata może warto rozejrzeć się za Suzuki Swift? Nie jest może zbyt piękny i nowoczesny, ale mechanika przeżyje nadwozie ( gnije ). Za 4k kupisz jedno auto do jazdy + drugie jako dawcę albo jedno od grzyba.

I jeszcze coś takiego [link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2014, 21:42

Zadzwoniłem i on już niestety poszedł, ale mam jeszcze jednego z mojej okolicy. Ale warte to zachodu w ogóle? Jak sprawa wygląda z częściami/remontami itd?
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 21:44

Części tanie i łatwo dostępne. Chociaż 4k to taki sobie budżet.
Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (moj faworyt)
Ostatnio edytowany przez Koniu, 09 Lut 2014, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lut 2014, 21:58

A jak wygląda sprawa ze spalaniem? Mam na oku wersję 1,4 75km
Chmielek
Nowicjusz

09 Lut 2014, 23:37

Ale mówimy o Roverze? Jeśli zainteresowała Cie 206 to może warto porozglądać sie za 306?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012