Pierwszy samochod do 8000tys jakis diesel

05 Lip 2009, 14:18

Witam nie wiem co mam kupic ma to byc moj pierwszy samochod nie chce lpg a na benzynke to mnie za bardzo nie stac dlatego wybralem diesla ale nie wiem jakiego szkukac myslalem cos nad ibiza Tdi a moze co innego napiszcie swoje propozycje i co wybrac tdi czy sdi co mniej pali i jest mniej awaryjne :)
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

05 Lip 2009, 14:58

Sdi pali niewiele mniej lub porównywalnie do tdi ale jest mniej awaryjne
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

05 Lip 2009, 15:34

A ja proponuje za taka kasę golfa 3 z końca produkcji, 1.9 tdi . Fakt że samochód oblatany ale myślę że to najlepszy diesel za takie pieniądze. Odradzam fordy...można kupić taniej z dobrym wyposażeniem ale szkoda sobie tym głowę zawracać. A może audi b4 ? 1.9 tdi
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

05 Lip 2009, 15:35

NFSU9 napisał(a):Sdi pali niewiele mniej lub porównywalnie do tdi ale jest mniej awaryjne
moim zdaniem niema za bardzo różnicy między nimi tylko że tdi jest bardziej powszechny w samochodach niż Sdi takie jest moje zdanie
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

05 Lip 2009, 17:36

SDI jest wolnossacy, a sprezarki w TDI ze starszych rocznikow sa najczesciej w oplakanym stanie, bo silniki sa nieprawidlowo uzytkowane.
pyta88
Początkujący

Miejscowość: WPN
Prawo jazdy: 01 06 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 DURATEC-HE 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Lip 2009, 19:57

pyta88 dzięki że mi wytłumaczyłeś
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

05 Lip 2009, 22:02

no a co za roznieca czy kupie ibize czy golfa 3 przeciez w ibizie i tak jest silnik z WV tak ??
hmm a co do audi to nie myslalem o takim samochodzie ale to troszke duzy samochod jest ;/

[ Dodano: Nie Lip 05, 2009 22:07 ]
i mam jeszcze pytanie co do tego sdi ze jest bardziej awaryjne . bo nie rozumiem tego przeciez na turbinie silnik jest bardziej obciazony niz bez niej . no szczerze mowiac to chcial bym cos w Tdi bo sdi to troszke za slabe
kamil3k1991
Nowicjusz

05 Lip 2009, 22:23

Przeciaż napisali, że SDI jest mniej awaryjne... Niestety to muł straszliwy i ja bym się w to nie pchał.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

06 Lip 2009, 09:32

maciek vw napisał(a):pyta88 dzięki że mi wytłumaczyłeś

Wyczuwam sarkazm. Npisalem to, bo typek (taki jak zalozyciel tematu) kupujacy pierwszy samochod nie do konca moze sie w tym orientowac.
pyta88
Początkujący

Miejscowość: WPN
Prawo jazdy: 01 06 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 DURATEC-HE 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

06 Lip 2009, 10:39

no przeciez ja nie mowie ze cie orientuje w tym i dlatego prosze was o pomoc . jak byscie mogli to pokazcie pare linkow z czym co sie oplaca kupic do 8000zl
kamil3k1991
Nowicjusz

06 Lip 2009, 12:18

Audi B4 80 w brew pozorom nie jest takie duże jak może się wydawać :)
Nawet patrząc na wagę obu pojazdów już widać różnicę, silniczek zamontowany wzdłużnie, lepsza blacha, no i zawieszenie. Niby VW i Audi to to samo, ale moim zdaniem w Audi są montowane troszkę lepsze rozwiązania.
Jeżeli chodzi o spór SDI czy TDI, to jak dla mnie jasne jest że warto zakupić TDI. Dobrze sprawdź turbinkę czy z niej nie cieknie, i będzie służył bardzo długo.....a moc się przydaje :D
Jeżeli Audi ciebie odstrasza to od seata wolałbym Golfa....bo Seat nigdy nie będzie VW, i nie chodzi tu o silniki tylko o całą resztę :D
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

05 Maj 2011, 12:10

miszarus napisał(a): Niby VW i Audi to to samo, ale moim zdaniem w Audi są montowane troszkę lepsze rozwiązania.

A mi się wydaje, że jest na odwrót. Wystarczy porównać znane Audi 80 B3 i VW Passat B3
w pasku jest duzo więcej miejsca. Silnik ten sam, częsci te same.. nawet takie szczegóły jak pasy bezpieczeństwa są takie same ale buda w Audi jest do bani. Mój sąsiad ma taką w kombii i wygląda po prostu śmiesznie.. Autko długie, szerokie ale wygląda jak piramida przez to że jest taka ścięta.. facet ma 180 cm wzrostu i jak wsiądzie do środka to wygląda jakby siedział w maluchu. Po za tym kwestia wygody... ja lubię móc rozprostować nogi podczas jazdy. Komfortowo powinni się czuć także pasażerowie a nie tylko kierowca.
Dud3k
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm lubelski

05 Maj 2011, 12:49

Tylko nie Audi 80.. TO jedna z najgorszych co może być. Jeżeli koniecznie szukasz diesla to popatrz jeszcze na Ople,może Corsa? Chcesz nieco mniejszy czy większy samochód?
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki