Pierwszy samochód do 8tyś

14 Lip 2009, 20:24

Witam, planuję zakup pierwszego samochodu osobowego. Co możecie mi polecić do 8tys?

Zastanawiam się poważnie nad Vectra B i jakimś roverem. Wizualnie podobają mi się jeszcze lafy 156, ale jak to naprawdę z nimi jest?
ziom$
Nowicjusz

Miejscowość: "z tond"

14 Lip 2009, 20:45

ja bym proponowal golfa III lub renault laguna
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

14 Lip 2009, 20:53

Wizualnie te samochody mi się nie podobają. Co innego GOLF IV, niestety nie ma szans dostać do 8tyś.

Alfy 156 mi się najbardziej podobają z dotychczas wymienionych, tylko nie wiem jak to z nimi naprawdę jest. Nie chce kupić samochodu, który zamiast jeździć będzie stał w serwisie.
ziom$
Nowicjusz

14 Lip 2009, 21:00

alfy nie mialem ale kolega ma diesla i bardzo chwali
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

14 Lip 2009, 21:03

Jeżeli mamy tutaj właścicieli alfy 156 to proszę pisać obiektywne opinie. Chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć o tym samochodzie, jakie usterki występują, z czym trzeba się liczyć itd.
ziom$
Nowicjusz

14 Lip 2009, 21:20

kolega qki ma alfe 156
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...

15 Lip 2009, 09:25

za 8 tys to sie nawet nie pchaj w alfe bo bedzie do remontu jak wogole znajdziesz w tej cenie.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

16 Lip 2009, 08:15

Niestety trzeba pamiętać,że aby cieszyć się z właściwości Alfy to należy liczyć się z kosztami nierzadkich napraw zawieszenia.Niesprawna Alfa to żadna frajda z jazdy...
O Roverze nic dobrego nie mogę powiedzieć. Może tylko wygląd jest akceptowalny. Auto drogie w naprawach i nie jest wzorem bezawaryjności... Z resztą ciężko spotkać jakikolwiek samochód za 8k,żeby nic przy nim nie wymieniać i nie naprawiać. Kwestia tylko taka ile te wymiany w poszczególnych autach i modelach kosztują.Najtaniej jest to robić w autach z tzw.masówki (popularnych) jak np: Punto, Golf, Astra itp. Z autami typu Alfa,Mazda,Citroen to już różnie bywa...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2009, 15:43

156 do 8tys.... dobre ... :lol:
Sam mam Alfę, co prawda 146 i to jedyna opcja jak dla Alfy do 8tys. zł (145/146). Bo egzemplarze od 6k zł mogą być w dobrym stanie i po remontach, a 156 za 8000zł to będzie jedno wielkie gów*** za przeproszeniem. Bo ani diesla nie kupisz, a TS będzie do wymiany bo remont nie opłacalny i pewnie po dwóch szlifach... Sam wiem coś o tym, bo moja 146 padła po 5'ciudniach od kupna... A miała remont silnika niecały rok temu w ASO!! I remont alfy opiewa na ponad 4,5k zł, więc lepiej zainwestuj w coś jak Astra F/G lub w Mazdę 323F :)

Pozdrawiam
Nie ma to jak Alfa... tym bardziej jak stoi w warsztacie ponad miesiąc... :)
GrzesiuŻar
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy