Pierwszy samochód na mała kieszeń w granicach 13 tys

11 Paź 2014, 15:24

Przeczytaj trochę na temat tego silnika. Występował w wielu samochodach nie tylko w oplu... To jest jedna z lepszych jednostek, bierze olej prawda ale zdrowy nie pije 4 litrów miesięcznie tylko trzeba raz na czas dolewkę zrobić. Osobiście przerobiłem 2 samochody z tym silnikiem i przebiegiem ponad 260 tys. więc wiem co piszę :) Jak nie potrzebujesz minimum 100 km w aucie to szukaj 1.6 8v
pozdrawiam.
tarti
Nowicjusz

Auto: Astra F | Peugeot Partner II
Silnik: 2.0 16v | 2.0 hdi

11 Paź 2014, 15:32

Akurat 1.6 16v miała wade fabryczną w postaci picia oleju..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Paź 2014, 15:36

Zgodzę się, że 8v jest godne polecenia ale 16v ma szeroko znany problem z braniem oleju i nie ma znaczenia czy jest zamontowany w Astrze czy Vectrze. Dodatkowo na rynku pełno jest aut ze zużytymi silnikami, co dodatkowo zwiększa zużycie środka smarnego. Możliwe, że nie miałeś problemów ze swoim autem bo miałeś szczęście albo nie mówisz całej prawdy :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Paź 2014, 15:47

Tak jak napisałem wcześniej prawdą jest to, że trzeba mu dolewać oleju. Ja byłem bardzo zadowolony i nie miałem kłopotów. Taka przypadłość 1.6 16v, że potrzebna jest dolewka oleju raz na czas.
tarti
Nowicjusz

Auto: Astra F | Peugeot Partner II
Silnik: 2.0 16v | 2.0 hdi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...