Pierwszy samochód, sedan do 35 tys.

22 Paź 2016, 16:37

Witam wszystkich serdecznie!

Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nie znam się bardzo dobrze na samochodach (bez problemu rozróżniam markę/model jak i również rodzaj silnika, ale poza tym nie dużo więcej).
Tak więc jaki typ samochodu mnie interesuje:
- Sedan - uwielbiam samochody duże, mam ponad 1.9m wzrostu (dodatkowo uwielbiam samochody z dłuuugą maską)
- Benzyna - samochód ma mi głównie służyć w podróży dom-praca czyli około 20 km w jedną stronę (a i to tylko od czasu do czasu gdyż bardziej ekonomiczna jest dla mnie SKM'ka), czasem dłuższy wyjazd. Myślę, że maksymalnie 12-15 tys. km rocznie. Z góry zaznacza, że nie interesują mnie samochody z instalacją gazową, gdyz nie mam do nich zaufania.
Oto co z grubsza oczekuję od "wymarzonego" pojazdu:
- Samochód w miarę dobrze wyposażony (fajnie jakby miał skóry, klimę 2-strefową, czujniki parkowania co najmniej z tyłu. Lubię automaty ale zdaję sobie sprawę, że jak znajdę 10 letni samochód to automat może mnie kosztować) i jak najmniej awaryjny a w wypadku napraw nie zbyt kosztowny (wiem że każdy z nas chciałby taki mieć i jest to niemożliwe ale może coś zbliżonego chociażby :) ).
- Nie jeżdzę szybko ale oczekuję, że samochód będzie dynamiczny (wyprzedzanie nie sprawi mi problemu).
- Dbam o samochod (mimo, że nie miałem własnego), jeżdzę uważając
na przeciwności losu/asfaltu których na polskich drogach nie mało...

Od pewnego czasu przeglądam ogłoszenia i spośród setek ogłoszeń sprecyzowałem moje poszukiwania do (kolejność przypadkowa) :
a) Alfa Romeo 159,1.9 JTS 160KM lub 2.2 JTS 185KM. Samochód przepiękny! Boję się, że 160Km to może być troszkę za mało a poza tym Alfy mają opinię strasznie awaryjnych co mnie martwi.
b) Audi A6 C6 2.0 TFSI 170KM, ładny długi samochód z dużą ilością zamienników (z tego co słyszałem). Jest sporo ogłoszeń z silnikami 3.2 V6 FSI 255KM ale obawiam się zbyt dużych kosztów.
c) FORD MONDEO IV 2.0 ECOBOOST 203KM, nie przekonują mnie za bardzo Fordy ale ten jest naprawdę dużym samochodem i do tego ładny.
d) HONDA ACCORD VII 2.0 i-VTEC 16V 155KM lub 2.4 i-VTEC 16V 190KM, wygląd wewnątrz oceniłbym na 5/10 a zewnątrz na 6/10 ale słyszałem, że baaardzo solidne samochody.
e) LEXUS IS II 250 208KM, bardzo ładny sedan z świetnym wyposażeniem. Mało słyszałem opinii o Lexusie, jedyne to te, że diesel w tym modeu (220d) jest bardzo awaryjny i kosztowny
f) BMW SERIA 5 E60, 520 i 170KM lub 525 i 192KM/218KM. Samochody te bardzo mi się podobają ale podonie do Lexusa awaryjne/drogie w utrzymaniu.
g) OPEL INSIGNIA 2.0 Turbo ECOTEC 220KM. Samochód bardzo ładny ale podobno eksploatacja kosztowna, tym bardziej z napędem 4x4, czego się obawiam.

Na tej liście z grubsza kończą się moje pomysły.
Tak jak wspomniałem w treści tematu, jestem w stanie przeznaczyć maksymalnie 35 tys. Serdecznie proszę o informacje dotyczące w/w przeze mnie samochodów, opinię o wygodzie, kosztach, awarjności itp. Ogólnie o wadach i zaletach, jak i również propozycje innych pojazdów które mogą mi się podobać.

P.S. obserwuje forum już od pewnego czasu ale dopiero teraz napisałem mój pierwszy post dlatego z góry przepraszam jeżeli popełniłem jakąś/jakieś gafę i proszę o wyrozumiałość.

pozdrawiam
Tomasz
tomcio0808
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 08 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

22 Paź 2016, 16:49

Czegoś tu nie rozumiem- kupować auto, ponosić stałe koszty utrzymania i dalej jeździć SKM-ką ??? W takim przypadku proponuję kupić jakiegoś oldtimera :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -link przykładowy
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Paź 2016, 17:22

Szukałbym Volvo S80, duży, komfortowy, trwały.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

22 Paź 2016, 18:17

a) lipne silniki
b) jak się obawiasz kosztów to A6 C6 nie jest dla Ciebie, bo łatwo drenuje portfel przez co pełno u nas niedoinwestowanych
c) nie wiem nie znam się ale chyba 2,5 jest solidniejszy
d) ok
e) IS 250 nie ten budżet, a 220 jak napisałeś stąd ich ceny
f) jak b
g) nie wiem nie znam się ale nie wiem co ludzie widzą w tym aucie, że tak go pożądają
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2016, 18:27

tomcio0808 napisał(a):Alfa Romeo 159,1.9 JTS 160KM lub 2.2 JTS 185KM. Samochód przepiękny! Boję się, że 160Km to może być troszkę za mało a poza tym Alfy mają opinię strasznie awaryjnych co mnie martwi.
b) Audi A6 C6 2.0 TFSI 170KM, ładny długi samochód z dużą ilością zamienników (z tego co słyszałem). Jest sporo ogłoszeń z silnikami 3.2 V6 FSI 255KM ale obawiam się zbyt dużych kosztów.
kiepskie silniki. Alfa 1.8 MPI, choć ciut za słaby ew diesel i tu najlepiej 2.4. Audi najrozsądniejszy stary 2.4 lub 4.2 v8 nie FSI

Najrozsądniejsze będą Honda i Lexus, bo BMW już z kosztami grubo, Mondeo 2.0 EB za 35k ciężko, a i o Opla, zwłaszcza z tym silnikiem będzie ciężko
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...