Pierwszy samochód...

03 Sie 2008, 12:07

Witam wszystkich !
Niedlugo skoncze 18 lat i powoli przymierzam sie do kupna jakiegos samochodu. (Nie mam jeszcxze prawka ale chce sie dobrze zorientowac w dziedzinie samochodow, chce wczesniej sie zdecydowac na jakis model i tu licze na Wasza pomoc :P ).
Otoz interesuje mnie mocne (grubo ponad 100 konne), szybkie auto, ktore pochloneloby mi jak najmniej pieniedzy... Poczatkowo zainteresowalem sie BMW e36 320, ktore bardzo mi sie podoba ale doszedlem do wniosku, ze to nie na moj portfel :(. Obecnie marzy mi sie taka Toyota (oczywiscie nieuszkodzona :) ):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z tym, ze moj kuzyn (mechanik) powiedzial mi, ze jest ona jeszcze bardziej paliwozerna od BMW :(. Wiec raczej tez odpada :(...
Jakie auto dopasowane do moich wymagan polecilibyscie mi ?
PS. Koniecznie benzyniak :D
Prosze o pomoc i porady...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

03 Sie 2008, 17:31

sam jestem mlody i jestem przeciwnikiem zbyt mocnych samochodow dla mlodych osob 8)

powiem tak baska zwlaszcza jak ma 6 garow i bez lpg to super autko pod warunkiem ze proste i zadbane 8)
Manfred
Aktywny

03 Sie 2008, 17:59

Takiej nieuszkodzonej Toyoty nie kupisz za taką kwotę. Tym bardziej, że ta co dałeś linka, to "anglik".
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

04 Sie 2008, 11:19

Wiem, ze za taka cene nie kupie nieuszkodzonej Celici ale juz za 8 tysi widzialem dobra na allegro. Z tym, ze nie wiem czy bede w stanie utrzymac taki samochod stad moja prosba do was : jaki inny samochod mi proponujecie ? ( juz pisalem ze musi byc w benzynie, malo palic, miec duza moc i odpowiednia szybkosc bo "mula" nie chce kupowac). Mysle, ze na tak duzym forum znajda sie osoby ktore pomoga ;)
Luq
Początkujący

04 Sie 2008, 16:24

Naprawde NIKT z forum nie jest w stanie mi pomoc ?????
Luq
Początkujący

04 Sie 2008, 16:27

nie chce mi sie nie che zeby ktos tak mlody mnie zabil na drodze albo kogos :P
Manfred
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

04 Sie 2008, 16:45

Moim zdaniem to jest za mocne auto jak na początek. Oczywiście nie nawiam nikogo na złomy typu: maluch albo polonez tylko może coś mniejszego z mniejszym silnikiem niż ta Calibra czy ta Astra.
Mam na myśli coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myślę, że nie warto kupować szybkiego auta jako pierwsze. Wiesz czemu? Jesteś młody, dopiero zamierzasz iść na kurs. Niepotrzebne jest takie auto do nauki jazdy. Możesz mówić, że umiesz jeździć itp itd ale po co wydawać kasę na auto które i tak "zajeździsz" ucząc się jeździć. Lepiej jest na słabszym się uczyć. Nawet jak spalisz te sprzęgło to się nie przejmujesz, bo to jest auto tylko do nauki. Nauczysz się, wyszalejesz, wykatujesz () i dopiero radze się przesiąść na coś większego
Pozdrawiam.

Ps: Jak Cię uraziłem to sorry, ale takie jest moje zdanie.
(Ta Calibra/Astra to tylko takie przykłady!!!)
Rodri94

04 Sie 2008, 16:45

Rozumiem, ze jest to wypowiedz z nutka ironii ale powiem Ci, ze jak dla mnie to sa stereotypy. Jak ktos mlody spowoduje jakis wypadek to zaraz jest wielki szum w mediach, o innych wypadkach przewaznie sie nie pisze. Dlatego wiele osob mysli, ze tylko lub prawie wylacznie niedoswiadczeni kierowcy powoduja smiertelne wypadki.
A co do tego, ze potrzebuje mocnego i szybkiego samochodu to moge Ci zdradzic dlaczego - otoz planuje ta furka pojezdzic pare ladnych lat, gdyz chce isc na studia. Jesli kupilbym jakiegos CC (lub cos podobnego) to po roku musialbym znowu zmieniac samochod gdyz ten bylby juz dla mnie za slaby... Dlatego potrzebuje czegos mocnego zeby nie zmieniac auta co rok...
Luq
Początkujący

04 Sie 2008, 16:52

Luq napisał(a):Rozumiem, ze jest to wypowiedz z nutka ironii ale powiem Ci, ze jak dla mnie to sa stereotypy. Jak ktos mlody spowoduje jakis wypadek to zaraz jest wielki szum w mediach, o innych wypadkach przewaznie sie nie pisze. Dlatego wiele osob mysli, ze tylko lub prawie wylacznie niedoswiadczeni kierowcy powoduja smiertelne wypadki.
A co do tego, ze potrzebuje mocnego i szybkiego samochodu to moge Ci zdradzic dlaczego - otoz planuje ta furka pojezdzic pare ladnych lat, gdyz chce isc na studia. Jesli kupilbym jakiegos CC (lub cos podobnego) to po roku musialbym znowu zmieniac samochod gdyz ten bylby juz dla mnie za slaby... Dlatego potrzebuje czegos mocnego zeby nie zmieniac auta co rok...

O wypadkach ja nic nie mówiłem.
Ok, nie wiedziałem, że potrzebujesz go na dłużej. Rób jak chcesz.
Rodri94

04 Sie 2008, 16:59

Wypowiedz o wypadkach byla kierowana do uzytkownika Manfred
:lol: 8)
Luq
Początkujący

04 Sie 2008, 17:02

Acha, sorry. :)
Rodri94

04 Sie 2008, 17:31

w sumie i ja i Rodri94 mielismy to samo na mysli tyle ze Rordi94 wypowiedzial sie znacznie bardziej dyplomatycznie

Luq uwierz mi ze wiem co mowie bo nie jestem starym dziadem a bety upalalem zanim poszedlem na prawko wiec wiem jak to jest i czego sie czesto oczekuje w tym wieku i jak sie jezdzi :wink:

i bede sie tego trzymal ze dla mlodego kierowcy bez doswiadczenia lepiej cos mniejszego i bez przesady z tymi osiagmi
Manfred
Aktywny

05 Sie 2008, 18:57

moj kolega chce sprzedac taka Celice tylko ze czarną w Gazie
silniczek 1,8 136 kucy chyba....
z Ostrołęki jest koles :)
jesli zainteresowany to moge sie spytac o okazyjna cene :)
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

05 Sie 2008, 19:13

Luq napisał(a):Dlatego potrzebuje czegos mocnego zeby nie zmieniac auta co rok...

Moc silnika nie jest jednoznaczna z jego wieloletnią bezproblemową obsługą...
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

05 Sie 2008, 21:54

Panowie co myslicie o tej furce ??:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oplaca sie kupic cos takiego czy jednak lepiej zostac przy tej Celice ? Osiagi i spalanie jest porownywalne wiec moje pytanie dotyczy glownie awaryjnosci.

wdz_ niestety mieszkam w centrum Polski wiec raczej zainteresowany nie jestem ;). Ale dzieki, ze probujesz pomoc...

Smerda_Jajeczny nie chodzilo mi o to, ze moc silnika ma wplyw na bezproblemowa eksploatacje. Mialem na mysli to, ze slabym samochodem pojezdzilbym max z rok i bylby dla mnie za slaby. Musilabym znowu zmieniac auto. A tak planuje kupic mocny samochod na dlugi czas po to, zebym po roku czy dwoch nie stwierdzil, ze jest dla mnie za slabe, wolne itp.
Luq
Początkujący