Pierwszy samochód za około 10 tysięcy

30 Sie 2017, 14:53

Witam! Jestem świeżo po zdaniu prawa jazdy i w najbliższym czasie będę rozglądał się za pierwszym autem.
- Samochód będzie służyć praktycznie wyłącznie w mieście i myślę, że przejedzie około 5-7 tysięcy w skali roku. Z tego względu stawiam zdecydowanie na benzynę, a właściwie na B+G, żeby troszeczkę zredukować koszta. Chciałbym kupić auto z już założoną instalacją, choć wiem że trzeba uważać żeby nie trafić na byle jaką instalację.
-Na samochód mam około 10 tysięcy, jeśli auto nie miałoby instalacji to troszkę mniej. Pieniądze na pakiet startowy i ubezpieczenie to inna kwestia
- Szukam raczej hatchbacka (3 drzwi) lub coupe, ewentualnie sedan
- Myślę, że na pierwsze auto wystarczy spokojnie silnik o pojemności w granicach 1.6
To co mi wpadło w oko:
-Honda Civic VII 1.4/1.6- słyszałem głównie o problemach ze skrzynią
-Opel Astra Bertone 1.8- dużo aut po tuningu lub widać że miały ciężkie życie
-Audi A3 1.6/1.8- nie jestem fanem tej marki i raczej nie rozważałem, lecz z tego co widzę jest bardzo duży wybór tych aut co jest sporą zaletą. O 1.6 słyszałem, że bardzo słabe ale może na 1 auto wystarczy? Pewnie i tak będzie żwawsze od hondowskiego 1.4, mimo że to vtec
Hyundai Coupe 2.0- ale to chyba nie mój budżet :?:
-Mieszkam w Łodzi ale po samochód mogę pojechać
-Zależy mi na stosunkowo niskiej awaryjności. Spalanie przy cenach LPG nie odgrywa kluczowej roli. Czekam na wasze opinie i propozycje jako specjalistów. Pozdrawiam :)
P.S. rozważałem jeszcze peugeota 406 w coupe, ale wydaje mi się że cieżko będzie tym autem manewrować w mieście+ jest najstarsze ze wszystkich i jest ich mały wybór
MKK
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 07 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam