Pierwszy zakup samochodu

18 Cze 2022, 16:21

Cześć

Jestem młodym kierowcą, zdałem prawko 2 lata temu. Przez te 2 lata trochę się najeździłem samochodem rodziców czy firmowym w pracy. Chciałbym sobie kupić teraz pierwszy samochód.
Słyszałem że najlepiej kupić sobie samochód niedrogi, tani w utrzymaniu.

Moim marzeniem jest Audi Avant, jednak nie chcę kupować tego modelu, ponieważ musiałbym wydać około 20 tysięcy na takie autko.

Aktualnie chciałbym kupić samochód do 10 tysięcy.
Samochód do jazdy głównie po mieście.

Wymagania:
-auto 5 drzwiowe
-klima
-wygodne dla każdego pasażera

Jestem osobą dosyć wysoką i w samochodzie potrzebuje trochę miejsca, fajnie by było, aby osoba siedząca za mną miała swobodnie dużo miejsca - aby nie było jej ciasno.

Patrzyłem sobie już na samochody i bardzo mi się spodobał Ford focus Mk2 2007 rocznik.
Prosiłbym o doradzenie w wybraniu samochodu i o ewentualną opinię na temat modeli.
Arokos
Nowicjusz

19 Cze 2022, 10:36

Focus spoko ale w tym budżecie skup się na czymś z początku produkcji (2005>).

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Cze 2022, 14:56

Województwo: Wielkopolskie

Ogólnie, myślałem o tym Fordzi Focusie Mk2 lub jakiś Opel Astra.
Co o tym sądzicie do 10 tysięcy znajdę coś dobrego lub macie jakiś inne autko godne polecenia?
Arokos
Nowicjusz

19 Cze 2022, 16:28

Ciężko będzie z fajnym Focusem do 10k. Raczej pierwsze roczniki i bieda silniki/wyposażenie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Cze 2022, 21:00

Dość sensowny Focus,zbić cenę może się uda do 9000zł,zrobić pakiet startowy (przewyższy trochę próg 10k) i śmigać.
[link do oferty na Olx wygasł]
A i raczej nie trzeba mówić że jak jest ok to zaraz go nie będzie a ogłoszenie z wczoraj (dużo osób było na długim weekendzie).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2022, 22:46

Minus tego auta tylko taki, że dynamiką nie grzeszy.
Poza tym ja bym się zastanowił czego autor szuka, bo marzeniem jest Audi Avant, a teraz rozpatrujemy kompakty z podstawowymi silnikami.
Między A4 Avant a Focusem hatchback jest spora różnica chociażby w przestrzeni bagaznika.
Także warto na to zwrócić uwagę.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...

20 Cze 2022, 07:22

Autor szuka czegoś taniego, a Focus się sprawdzi.
Dynamiką może nie grzeszy, ale fajnie się prowadzi ze względu na zawieszenie. Jeździłem Focusem 3 z tym silnikiem i w 1-2 osoby daje radę.

Jedyne z czym się zgodzę to segmentem, bo to nie jest duże auto.
galakty
Forumowicz VIP

20 Cze 2022, 07:38

No i dodam że jest zardzewialuchem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Cze 2022, 09:22

galakty napisał(a):Dynamiką może nie grzeszy, ale fajnie się prowadzi ze względu na zawieszenie. Jeździłem Focusem 3 z tym silnikiem i w 1-2 osoby daje radę.

Tylko co komu po dobrym prowadzeniu jak ciężko tym cokolwiek wyprzedzić na trasie, spróbuj w 2 osoby tira na krajówce wyprzedzić, do tego wystarczy prosta droga i prowadzenie nie jest szczególnie ważne ale moc auta już tak :ok:
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Cze 2022, 09:42

Nie sprzęt a technika uczyni z Ciebie zawodnika.
Ja swoim Sejem na A4 potrafiłem wyprzedzić autobus czy tira,tak tak jestem chyba masahista :mrgreen:

Narzekacie i według was to najlepiej kupić coś z dużą mocą żeby móc wyprzedzać a może ktoś lubi spokojna jazdę :roll:
Tak tak też tak kiedyś pisałem :wink:
Barol
Awatar użytkownika

20 Cze 2022, 10:11

Oj już bez przesady, jeździłem dużo Megane 1.6 i Focusem 1.6 w pojedynkę czy w dwie osoby z lekkim bagażem i problemów nie było.

Co innego w 3-4 osoby na wakacje, tu byłby dramat ale nie popadajmy w paranoje.

Autor ma 10k i szuka czegoś ekonomicznego, co innego chcesz polecić? Kompakt z 1.6 to idealny kompromis.
galakty
Forumowicz VIP

20 Cze 2022, 11:13

No tak bez przesady a jak ktoś pyta o grupę volkswagena to każde 1,6 nie jedzie, tutaj nagle znaczek zmienia sytuację i mocy przybywaj :roll:
Są lepsze auta np
Leon I 1,8 albo A3
Astra 1,8
307 2,0
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Cze 2022, 11:22

Bo 1.6 MPI jedzie jeszcze gorzej, pali więcej i na dodatek olej? Do tego prowadzenie gorsze. I ja mówię takie rzeczy jak ktoś szuka auta pokroju Altea dla 4 osób, a nie czegoś taniego na dojazdy.

Lepsze pod jakim kątem? Chyba mocy silnika... O ile z Leonem się zgodzę że jest alternatywą, nad Oplem bym pomyślał z wielkim bólem, tak 307 to niesmaczny żart.
galakty
Forumowicz VIP

20 Cze 2022, 12:44

Tak są lepsze pod kątem mocy, dynamiki i myślę że mimo wszystko lepsze pod ewentualne lpg.
Poza tym autor rozpatrywał rzekomo Audi Avant więc nie wiem czy aż takiego taniego auta poszukujemy na dojazdy, bo serwis audi a4 do tanich nie należy.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Cze 2022, 13:50

No przecież napisał że jego marzenie to Avant, ale na pierwsze auto woli coś taniego i nie chce wydawać 20k na Audi xD

Ja odpadam z dyskusji jeśli 307 jest lepszy od Focusa, szkoda czasu.
galakty
Forumowicz VIP