Plastikowa część mocująca gałkę zmiany biegów

06 Paź 2016, 11:34

Witam,
jak fachowo nazywa się ta plastikowa część, która (o ile się nie mylę) odpowiada za mocowanie gałki zmiany biegów?

Autko z ,,podciąganym wstecznym'' Renualt Laguna 1.8 1997r.

W żadnym sklepie internetowym nie mogę znaleźć tej części.

https://www.google.pl/search?q=lewarek+ ... I4qrOHM%3A
tburton14
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renualt Laguna
Silnik: 1.8 KAT 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Paź 2016, 12:04

Nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi. Gałka zmiany biegów mocowana jest do dźwigni zmiany biegów.

Tu masz przykładowy schemat z opisem poszczególnych elementów układu mechanizmu zmiany biegów.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

06 Paź 2016, 12:19

Pomiędzy 1 a 2 jest biała plastikowa część (jak na zdjęciu, które załączyłem.
tburton14
Nowicjusz

06 Paź 2016, 12:51

tburton14 napisał(a):Pomiędzy 1 a 2 jest biała plastikowa część
Aha widzę, nie wiem jednak czy ten plastik ma jakąś fachową nazwę. Trzeba by sprawdzić jaki ewentualnie ma numer. Może być tak, że występuje on w komplecie z dźwignią zmiany biegów i osobno go nie kupisz.

Popatrzyłem trochę i widzę, że jest wciskany na ten drążek na taką chropowatą powierzchnię i prawdopodobnie też przyklejany bo gałka jest na niego wciskana.
Kacper
Forumowicz VIP

06 Paź 2016, 20:37

Dokładnie tak. Byłem jakiś czas temu na szrocie i ujrzałem całą Lagunę 1 do rozebrania. Dorwałem się do lewarka, gałkę zdjąłem bez problemu a ten plastikowy element jest nie do ruszenia. (chociaż w mojej Reni komuś się to NIESTETY udało :)

Napisałem do serwisu Renualt (bo tak radził pewien sprzedawca) może mają w archiwum taką część.
tburton14
Nowicjusz

06 Paź 2016, 21:16

tburton14 napisał(a):Byłem jakiś czas temu na szrocie i ujrzałem całą Lagunę 1 do rozebrania. Dorwałem się do lewarka, gałkę zdjąłem bez problemu a ten plastikowy element jest nie do ruszenia.
No czemu nie zassałeś całości ?
tburton14 napisał(a):Napisałem do serwisu Renualt (bo tak radził pewien sprzedawca) może mają w archiwum taką część.
Choćby mieli to prawdopodobnie cena Cię odstraszy co spowoduje że wrócisz do zakupu kompletnej używki.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...

07 Paź 2016, 09:57

tburton14 napisał(a):Dorwałem się do lewarka, gałkę zdjąłem bez problemu a ten plastikowy element jest nie do ruszenia. (chociaż w mojej Reni komuś się to NIESTETY udało
Bardzo często zdejmują (wykruszają i niszczą bo on nie zejdzie w całości) ten plastik jak zakładają jakąś inną nie oryginalną gałkę zmiany biegów. Ja masz ten szrot niedaleko to podjedź i wymontuj cały ten drążek jak radzi "bonifacy" to najlepsza i najtańsza opcja. Możesz poszukać tez na np. allegro gdzie nie powinno być problemu z dostępnością tego elementu.
Kacper
Forumowicz VIP

07 Paź 2016, 19:16

A co się w ogóle stao, że ingerujesz w ta gałkę ?
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

08 Paź 2016, 10:53

Zakupiem kilka mc temu Lagunę, ktora miała nieorginalną gałkę przymocowaną na piankę montażową :D pianka się ,,skończyła" tak więc przymocowałen silikonem i trzyma już jakiś czas. Bez tego plastikowego badziewia nie przymocuje gałki. Ale co sie dowiedziałem od Renualt:
Plastikowa część jest integralną częścią gałki, a nie lewarka tak więc do nowej gałki jest załączana tulejka. Więc nie pozostaje nic innego jak kupić nową orginalną gałkę :)
tburton14
Nowicjusz

08 Paź 2016, 11:26

No ! 100 zł zainwestujesz (na Alle pewnie mniej) i będziesz miał oryginał. Dla ciekawostki powiem dla innych jak taki plastik zdjąć z drążka bez kłopotu - trzeba go podgrzać suszarką i obruszać prawo/lewo małą żabką albo obcęgami i idzie jak masełko. Ręką tego za cholerę się nie da ruszyć.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

08 Paź 2016, 11:36

W ASO 86 zł na allegro pewnie z 20 zł tylko źeby w zestawie były te tulejki do mocowania :)
tburton14
Nowicjusz