Płukanie silnika - warto? Opel Astra G 1.2 75KM 2003

09 Wrz 2018, 20:57

Witam serdecznie grupowiczów.
Mam co do swojej asterki pewne plany. Mianowicie jako, że za ok 3000 km szykuje mi się wymiana oleju, chciałbym Was zapytać o zdanie na temat płukania silnika.
Dopytywałem się już w jednej firmie, zajmującej się wymianą olejów czy można zrobić wcześniej płukanie. Odpowiedzieli, że można tylko wspomnieli, że istnieje ryzyko, że oderwie się przy takiej operacji nadmiar nagaru w silniku i zatka smok olejowy i na robi kłopotów.
Moje pytania do bardziej ode mnie doświadczonych osób związanych z mechanikom.
1) Czy robiąc płukanie silnika, można w ten sposób pozbyć się nagaru? (powtarzając operacje kilka krotnie)
2) może przed płukaniem wyczyścić silnik z nagaru (jaki jest koszt takiego przedsięwzięcia?)
3) jaki jest koszt sprawdzenia mocy auta na hamowni?
4) jaka jest cena sprawdzenia kompresji
Mój plan jest taki:
- sprawdzić kompresje
- udać się na płukanie silnika (powtarzać czynność dopóki olej po plukaniu nie będzie przejrzysty)
- ponownie sprawdzić kompresje
- wyczyścić przepustnice (wymienić płeć, kopułke, świece i przewody).
Przy okazji zmienić resztę płynów.
Co sądzicie o plukaniu silnika w 15 letnim aucie oraz o moim planie?
cin3q25
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.2 16v 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Wrz 2018, 11:14

cin3q25 napisał(a):Dopytywałem się już w jednej firmie, zajmującej się wymianą olejów czy można zrobić wcześniej płukanie.
Wcześniej? Płukanie silnika robisz przy wymianie oleju. Najpierw dolewasz odpowiedni preparat do najlepiej rozgrzanego silnika ze starym olejem i włączasz go na około 10-15 min. w zależności od instrukcji i nie dodajesz w tym czasie gazu. Później spuszczasz całość i zalewasz nowym olejem oraz wymieniasz filtr.

cin3q25 napisał(a):Odpowiedzieli, że można tylko wspomnieli, że istnieje ryzyko, że oderwie się przy takiej operacji nadmiar nagaru w silniku i zatka smok olejowy i na robi kłopotów.
Wszystko zależy od tego w jakiej kondycji masz silnik można to sprawdzić przed wymiana oleju i ocenić jak dużo tego nagaru jest w silniku. Oczywiście zawsze jest jakieś ryzyko ale ja nie spotkałem się osobiście z uszkodzeniem silnika poprzez użycie płukanki, zawsze wychodziło wszystko pozytywnie i silnik lepiej pracował.

Przed tym czy zrobić płukankę warto sprawdzić kondycję silnika i zmierzyć ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach, sprawdzić ile oleju ubywa np. na 1000km. Trzeba wziąć pod uwagę też olej jakim jest zalany silnik czy jest to syntetyk czy tez półsyntetyk i czy taki jak zaleca producent.

cin3q25 napisał(a):1) Czy robiąc płukanie silnika, można w ten sposób pozbyć się nagaru? (powtarzając operacje kilka krotnie)
Tak, robiąc płukankę usuwasz cały zalegający brud, szlam, nagar który osadził się na ściankach w silniku i w kanałach w głowicy gdzie krąży olej. Jeżeli chcesz zrobić płukankę silnika kilkukrotnie to jest najlepsza opcja wyczyszczenia silnika i płuczesz go dotąd aż olej który będziesz spuszczał będzie jasny i nie zmieni koloru. Wtedy wiesz że już jest tam czysto :)

cin3q25 napisał(a):3) jaki jest koszt sprawdzenia mocy auta na hamowni?
Od 100 do 200zł zależy od regionu i samej hamowni. Nie jest to ci potrzebne do określenia tego czy zrobić płukankę czy też nie.

cin3q25 napisał(a):4) jaka jest cena sprawdzenia kompresji
Myślę że od 50 do 100zł spokojnie ci to zrobią w warsztacie.

cin3q25 napisał(a):Mój plan jest taki:- sprawdzić kompresje- udać się na płukanie silnika (powtarzać czynność dopóki olej po plukaniu nie będzie przejrzysty)- ponownie sprawdzić kompresje- wyczyścić przepustnice (wymienić płeć, kopułke, świece i przewody).Przy okazji zmienić resztę płynów.
Możesz tak zrobić, przepustnicę możesz wyczyścić wcześniej nie ma to znaczenia czy zrobisz to przed płukanką czy po jej zastosowaniu tak samo kable WN i cewkę.

cin3q25 napisał(a):Co sądzicie o plukaniu silnika w 15 letnim aucie oraz o moim planie?
Wszystko zależy od kondycji silnika wiek tu nie ma znaczenia :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Wrz 2018, 11:32

Samochód ma 121 200 przebiegu, w tym jest 8000 km zrobionych przeze mnie. Ubytku w oleju nie ma (mimo że mam spocony silnik) jest ma maksymalnym poziomie, wstawię wieczorem zdjęcia. Płyn chłodniczy czysty na dobrym poziomie. Jakiej firmy płukanke zastosować? Ten silnik chyba takiego zabiegu jeszcze nie przechodził.
cin3q25
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 11:49

cin3q25 napisał(a):Samochód ma 121 200 przebiegu, w tym jest 8000 km zrobionych przeze mnie.
Mało jak na tyle lat ale jeżeli jest oryginalny to gratuluję :ok:
cin3q25 napisał(a):Ubytku w oleju nie ma (mimo że mam spocony silnik) jest ma maksymalnym poziomie
Najlepiej utrzymywać około 3/4 poziomu maksymalnego :) skoro oleju nie ubywa i silnik ma taki przebieg to raczej nie ma co się bać płukanki ale sprawdź jeszcze to co opisałem wyżej będziesz pewniejszy.
cin3q25 napisał(a): Jakiej firmy płukanke zastosować? Ten silnik chyba takiego zabiegu jeszcze nie przechodził.
Płukanki wszystkie są podobne do siebie i niektórzy płuczą np. ropą. Ja stosuję odkąd pamiętam Liqui Moly i jestem zadowolony. Czy silnik przechodził taki zabieg, pewnie jest tak jak piszesz przy takim przebiegu raczej mało kto stosuje płukanki.

Pamiętaj, że po płukance jak już silnik jest czysty to trzeba zalać dobry olej wysokiej jakości tak jak zaleca producent.
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Wrz 2018, 12:37

Jakie powininno być ciśnienie na cylindrach?
Silnik to 1.2 16v 75 km , typ z12xe
cin3q25
Nowicjusz

12 Wrz 2018, 12:47

cin3q25 napisał(a):Jakie powininno być ciśnienie na cylindrach?Silnik to 1.2 16v 75 km , typ z12xe
W tym silniku według danych dostępnych które podaje producent powinno być 1.6MPa czyli 16 bar lub jak wolisz 15,7 atm. Dosyć wysokie ciśnienie sprężania jak na silnik benzynowy.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najpopularniejszych hybryd plug-in
    Najwięcej samochodów z napędem PHEV w pierwszej połowie tego roku zarejestrowała marka BMW. Dokładnie 300 samochodów stanowi 23% wszystkich PHEV zarejestrowanych w tym okresie. Na drugim miejscu znalazła się ...

23 Wrz 2018, 15:05

Dziękuję Ci Cichy77 za wszystkie informacje i porady. Po niedzieli zabieram się za działanie.
Kupię 2 może 3 banki po 5 litrów oleju silnikowego, który mam obecnie w silniku, 4 filtry olejowe jakieś tańsze i zabieram się do dzieła. Ogólnie plan jest taki. Uszczelkę pod głowicą sprawdziłem testem i jest wszystko dobrze.
Drugim punktem będzie sprawdzenie sprężania przed i po płukaniu.
Czas na główną atrakcje czyli samą płukanke.
Nie będę używał ani nafty ani ropy.
Kupię preparat liqui moly.
Do obecnego oleju doleje płukanke i wg instrukcji.
Zabieg będę powtarzać aż spuszczany olej po płukaniu będzie przejrzysty.
Na sam koniec naleje właściwy olej i dam dobry filtr wg specyfikacji zamiast 15 w40 jak było wcześniej.
cin3q25
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 15:26

cin3q25 napisał(a):Kupię 2 może 3 banki po 5 litrów oleju silnikowego, który mam obecnie w silniku, 4 filtry olejowe jakieś tańsze i zabieram się do dzieła. Ogólnie plan jest taki. Uszczelkę pod głowicą sprawdziłem testem i jest wszystko dobrze.
Drugim punktem będzie sprawdzenie sprężania przed i po płukaniu.
Czas na główną atrakcje czyli samą płukanke.
Nie będę używał ani nafty ani ropy.
Kupię preparat liqui moly.
Do obecnego oleju doleje płukanke i wg instrukcji.
Zabieg będę powtarzać aż spuszczany olej po płukaniu będzie przejrzysty.

Następny nawiedzony :lol:
Zrób normalną(pojedynczą) płukankę i jeździj, nowego silnika i tak z tego nie zrobisz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

23 Wrz 2018, 15:29

Zrobię tyle razy ile będzie potrzeba, jeżeli wystarczy raz to zrobię raz.
cin3q25
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 15:32

cin3q25 napisał(a):Zrobię tyle razy ile będzie potrzeba, jeżeli wystarczy raz to zrobię raz.

Twoje zabawki, Twoja kasa :D Ja zamiast kupowania 3 baniek oleju, wolałbym zamiast tego wymienić pozostałe płyny eksploatacyjne :idea:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2018, 15:53

Jak sobie pościelesz, tak się wypisz.
Tak moja kasa, moje auto i będę dbam o nie jak należy. Nie tak jak nie którzy, że silnik ledwo chodzi wszystko się sypie i sprzedają gruchota za kosmiczne pieniądze, który powinien znaleźć się na złomie. yeti65 jeżeli nie masz nic sensownego do napisania po za nabijaniem sobie postów to nie zaśmiecaj wątku.
cin3q25
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 16:06

Nie ma się o co obrażać, każdy z nas kiedyś miał swoje pierwsze auto i też nam takie pomysły przychodziły do głowy( zrobienie ideału ze starego auta), ale większość z nas ma już spore doświadczenie w eksploatacji aut i wiemy, że pewne rzeczy niekoniecznie mają sens. Ważniejsza wg. mnie jest wymiana płynu hamulcowego, który może mieć nawet 10 lat i składać się w połowie z wody, czy chociaż sprawdzenie płynu chłodniczego, niż zrobienie trzeciej płukanki pod rząd.
Ps. To nie Ty bedziesz decydował gdzie i co piszę-wyluzuj trochę :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2018, 16:13

Nie obrażam się tak samo jak nie jest to moje pierwsze auto. Już na różne sztuki się nadziałem.
Wymienię wszystkie płyny eksploatacyjne, poprzedni właściciel nie był w stanie określić kiedy to robił. Na wiosnę muszę zrobić rozrząd.
cin3q25
Nowicjusz