Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wcześniej? Płukanie silnika robisz przy wymianie oleju. Najpierw dolewasz odpowiedni preparat do najlepiej rozgrzanego silnika ze starym olejem i włączasz go na około 10-15 min. w zależności od instrukcji i nie dodajesz w tym czasie gazu. Później spuszczasz całość i zalewasz nowym olejem oraz wymieniasz filtr.cin3q25 napisał(a):Dopytywałem się już w jednej firmie, zajmującej się wymianą olejów czy można zrobić wcześniej płukanie.
Wszystko zależy od tego w jakiej kondycji masz silnik można to sprawdzić przed wymiana oleju i ocenić jak dużo tego nagaru jest w silniku. Oczywiście zawsze jest jakieś ryzyko ale ja nie spotkałem się osobiście z uszkodzeniem silnika poprzez użycie płukanki, zawsze wychodziło wszystko pozytywnie i silnik lepiej pracował.cin3q25 napisał(a):Odpowiedzieli, że można tylko wspomnieli, że istnieje ryzyko, że oderwie się przy takiej operacji nadmiar nagaru w silniku i zatka smok olejowy i na robi kłopotów.
Tak, robiąc płukankę usuwasz cały zalegający brud, szlam, nagar który osadził się na ściankach w silniku i w kanałach w głowicy gdzie krąży olej. Jeżeli chcesz zrobić płukankę silnika kilkukrotnie to jest najlepsza opcja wyczyszczenia silnika i płuczesz go dotąd aż olej który będziesz spuszczał będzie jasny i nie zmieni koloru. Wtedy wiesz że już jest tam czystocin3q25 napisał(a):1) Czy robiąc płukanie silnika, można w ten sposób pozbyć się nagaru? (powtarzając operacje kilka krotnie)
Od 100 do 200zł zależy od regionu i samej hamowni. Nie jest to ci potrzebne do określenia tego czy zrobić płukankę czy też nie.cin3q25 napisał(a):3) jaki jest koszt sprawdzenia mocy auta na hamowni?
Myślę że od 50 do 100zł spokojnie ci to zrobią w warsztacie.cin3q25 napisał(a):4) jaka jest cena sprawdzenia kompresji
Możesz tak zrobić, przepustnicę możesz wyczyścić wcześniej nie ma to znaczenia czy zrobisz to przed płukanką czy po jej zastosowaniu tak samo kable WN i cewkę.cin3q25 napisał(a):Mój plan jest taki:- sprawdzić kompresje- udać się na płukanie silnika (powtarzać czynność dopóki olej po plukaniu nie będzie przejrzysty)- ponownie sprawdzić kompresje- wyczyścić przepustnice (wymienić płeć, kopułke, świece i przewody).Przy okazji zmienić resztę płynów.
Wszystko zależy od kondycji silnika wiek tu nie ma znaczeniacin3q25 napisał(a):Co sądzicie o plukaniu silnika w 15 letnim aucie oraz o moim planie?
Mało jak na tyle lat ale jeżeli jest oryginalny to gratulujęcin3q25 napisał(a):Samochód ma 121 200 przebiegu, w tym jest 8000 km zrobionych przeze mnie.
Najlepiej utrzymywać około 3/4 poziomu maksymalnegocin3q25 napisał(a):Ubytku w oleju nie ma (mimo że mam spocony silnik) jest ma maksymalnym poziomie
Płukanki wszystkie są podobne do siebie i niektórzy płuczą np. ropą. Ja stosuję odkąd pamiętam Liqui Moly i jestem zadowolony. Czy silnik przechodził taki zabieg, pewnie jest tak jak piszesz przy takim przebiegu raczej mało kto stosuje płukanki.cin3q25 napisał(a): Jakiej firmy płukanke zastosować? Ten silnik chyba takiego zabiegu jeszcze nie przechodził.
W tym silniku według danych dostępnych które podaje producent powinno być 1.6MPa czyli 16 bar lub jak wolisz 15,7 atm. Dosyć wysokie ciśnienie sprężania jak na silnik benzynowy.cin3q25 napisał(a):Jakie powininno być ciśnienie na cylindrach?Silnik to 1.2 16v 75 km , typ z12xe
cin3q25 napisał(a):Kupię 2 może 3 banki po 5 litrów oleju silnikowego, który mam obecnie w silniku, 4 filtry olejowe jakieś tańsze i zabieram się do dzieła. Ogólnie plan jest taki. Uszczelkę pod głowicą sprawdziłem testem i jest wszystko dobrze.
Drugim punktem będzie sprawdzenie sprężania przed i po płukaniu.
Czas na główną atrakcje czyli samą płukanke.
Nie będę używał ani nafty ani ropy.
Kupię preparat liqui moly.
Do obecnego oleju doleje płukanke i wg instrukcji.
Zabieg będę powtarzać aż spuszczany olej po płukaniu będzie przejrzysty.
cin3q25 napisał(a):Zrobię tyle razy ile będzie potrzeba, jeżeli wystarczy raz to zrobię raz.
Baza z danymi technicznymi samochodów marki OPEL. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne OPEL