Witam wszystkich forumowiczów.
Prosze o pomoc. Posiadam Seata Toledo 2000 r. 1,9 TDI 60 kW 90 km.
Od jakiegoś czasu pojawiły cie problemy z temperatura plynu chłodzącego araz temperatura silnika. A mianowicie podczas jazdy zapaliła się
kontrolka na czerwono odpowiedzialna za płyn w zbiorniczka wyrównawczego. Po zatrzymaniu z zaworu bezpieczeństwa ulatnialo się dużo pary, a w zbiorniczka nie było nic. Podnosił się też temperatura silnika (wskazanie na desce pokazuje chyba temp. Oleju.?!). Dolny przewód który wchodzil do chłodnicy byl letní a górny gorący. Dodam że na postoju silnik pracował nierówno 800-1000 obrotów i tak skakał.
Wymieniłem termostat na nowy, nastepnie filtry : paliwa, powietrza, kabinowy oraz oleju wraz z wymianą samego oleju na nowy.
Dobrze było 2 dni. Obroty były stabilne, woda w zbiorniczka się nie grzała (w stanie wszczesniejszym dosłownie wrzala). Wszystko było ok, silnik pracował lepiej niż przed wymiana i.
Dzisiaj ponownie spotkałem się z problemem wrzącej wody, odkrecilem korek, i naciskalem oba werze od chłodnicy aby pozbyć się powierza z układu. Pomogło... Jak sie okazuje na chwilę. Znowu pojawiła się kontrolka braku wody, temperatura wzrosła do 98 stopni.
Momentalnie wylalem cała wodę z chłodnicy, wyplukalem ja woda ( stoję na stacji, nic innego nie mam, woda jest destylowana) zaleje Borygo i zobaczę.
Dodatkowo napisze ze olej był wymieniany 5w40, rejestruje nieduże ubytki, ale jest to raczej zwiazane z wyciekiem oleju gdzieś w okolicach tyłu w górnych częściach silnika. Dzisiaj resztki wody w chłodnicy były spienione (dwa dni temu dolal em płyn uszczelniający do chłodnic Preston.)
Od paru dni regularnie przeczesuje internet aby znaleźć odpowiedzi, i jestem już bezradny. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Dziekuje
Znalazłem wyciek oleju przy po pie vacum, może mieć to jakoś wpływ?
Witam ponownie, wymiana płynu na Borygo nie pomogła, a dużo, zwiększyła jedynie interwaly czasowe kiedy to kontrolka pika.
Kupiłem po drodze nowy korek zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego.