Pływanie samochodu po drodze

11 Gru 2017, 17:58

Witam serdecznie
Zmieniłem opony niedawno, bo miałem łyse zimówki. Odpowiednio były wyważone, lecz auto ucieka mi na prawo lekko. Na tamtych oponach tez tak było. Byłem na szarpaku i nic nie stwierdzono. Zadnych luzów. Amortyzatory przód tył oba ok 80%. Więc też nie. Dzis byłem na zbieżności ponieważ w stacji ustalilismy, że jedynie to może być to. Zbieżność przodu jest idealnie. Tylne lewe koło też ideał, natomiast prawe tylne jest odchylone od normy o 1 z groszami stopnia. Nie da sie niestety tego ustawić, lecz powiedzieli mi,że moze być belka krzywa lub tuleje wahacza tył wyrąbane już i dlatego się ''przesunał'' jakby. Nie mam pojęcia co to może być. Samochód to Bora 1.4 2000. Podczas jazdy na wprost kierownica jest jakby lekko przekręcona w prawo. Jak ją nadciągnę to auto ucieka w lewo. Kierownice też ustawiali, ale była ok. Muszę po prostu co jakiś czas korygować tor jazdy. Wiem, że drogi nasze nie są idealne, ale po prostu mnie to denerwuje i szkoda opon. Jednakże powiedzieli mi, że taka odchyłka jest dopuszczalna, że nie jest źle, ale no trochę to przeszkadza...
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2017, 18:30

damianw123 napisał(a): Dzis byłem na zbieżności
Dokonany został pomiar całej geometrii pojazdu czy tylko sama zbieznośc... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

11 Gru 2017, 18:46

no z tego co widziałem to tylko kół. Ta była w porządku tak jak mówiłem, tylko to jedno koło felerne.
damianw123
Nowicjusz

11 Gru 2017, 21:57

damianw123 napisał(a):no z tego co widziałem to tylko kół.
Czy z tego pomiaru-regulacji dostałeś wydruk.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

11 Gru 2017, 23:39

Nic nie dostałem. Jutro jadę na inna stacje, bo tutaj owszem laserowo, ustalili, komputerowo, ale mechanicy sami nie wiedzieli od czego to jest. Mówili, że taki odchyl to nie ma co się przejmować, bo ludzie gorzej mają i jeżdżą. Nie wiedzieli, czy to belka, czy tuleje. Cytuje "można spróbować z tulejami, a jak nie pomoże to belka krzywa" tyle się dowiedziałem. Dobrze, że kasy nie dawałem.
damianw123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...