Po przeglądzie w serwisie - problem z rozrusznikiem

11 Sty 2018, 20:39

Witam,

jestem laikiem, jeśli chodzi o kwestie mechaniczne... stąd te pytanie.

Po oddaniu auta do serwisu na coroczny przegląd - wymiana filtrow, oleju silnikowego itd już przy 1 odpaleniu auta usłyszałem dziwne zgrzytanie przez około 2 sekundy. Wróciłem do serwisu, gość stwierdził, że też to zauważył i że coś jest z rozrusznikiem... może trzeba przeczyścić, może coś innego.

Mechanik powiedział, że problem występuje przy zimnym silniku - i zdaje się rzeczywiście - kilkukrotne odpalene/zgaszenie przy zimnym silniku - za każdym razem te same 2-3 sekundowe zgrzytanie, natomiast już po przejechaniu paru km, zgaszeniu/odpaleniu problem nie występuje.

Moje pytanie brzmi - czy to może być przypadek, że akurat nagle teraz problem sie pojawił czy panowie mechanicy przy standardowym przeglądzie mogli coś spaprać przy tym rozruszniku?

Nie znam się, auto zabrałem z warsztatu, zastanawiam się czy tam wrócić i kazać im się tym zająć czy szukać innego warszatu...

Dzięki.
esek85
Obserwowany

Auto: kia ceed

14 Sty 2018, 23:16

Zbieg okolicznosci lub poprostu wczesniej tego nie slyszales. Przy rozruszniku nic nie mogli popsuc no bo jak :?: . Moze wysterczy przeczyscic elektromagnez rozrusznika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...