Pod turbinę założyć jakąś uszczelkę?

10 Paź 2008, 18:53

zakładam turbo do renault 1.9dci i iewiem czy trzeba uszczelkę między turbo a kolektor wydechowy.jak demontowałem stare turbo to niezauwżylemuszczelki albo mi gdzies spadła iślad po niej zaginoł.jestem w anglii nikt niechce mi podpowiedzieć.
wąski
Nowicjusz

Miejscowość: wolka
  • 10 Paź 2008, 21:26

Na ogół między turbo a kolektorem powinna być metalowa uszczelka
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

10 Paź 2008, 22:25

jesli masz problem ze znalezieniem uszczelki kup sobie specjalna paste ktora zastepuje uszczelke
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

12 Paź 2008, 21:46

ja na twoim miejscu nie używał bym żadnej pasty bo mozesz uszkodzic turbo jesli bedzie jej za duzo i wpadnie na łopatki od turbiny, moj kumpel po ostatnim uszczelnianiu silikonem musiał regenerować nowa turbine koszt 1000zł
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

12 Paź 2008, 22:36

widocznie napchal za duzo silikonu i nie odczekal wystarczjaco dlugo az on wysechl
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

13 Paź 2008, 18:10

silikonu było nałozone minimalnie ale połączenie turbiny z kolektorem jest na tyle szczelne ze nie ma potrzeby dodatkowego uszczelniania chyba ze ktos jest nadgorliwy
    mlody861
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
      Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...

13 Paź 2008, 22:39

a ja napisze tak:od kiedy na kolektor wydechowy nakłada się silikon?ja osobiście oprócz pasty do wydechów nie używam żadnych silikonów bo nie znam takiego który wytrzyma temperaturę od kolektora9no chyba że taki od pieców,ale to jest to samo co pasta).pozdrowionka
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

14 Paź 2008, 18:51

ja do uszczelniania wydechów używam silikonu do 300stopniC i nigdy nie miałem z nim problemów
    mlody861
    Zaawansowany