Podatek od samochodu a NIP

07 Gru 2008, 22:22

Planuje kupić samochód, niedawno zdałem prawo jazdy. Kupując od osoby prywatnej wg polskiego prawa muszę zapłacić podatek od tego samochodu (2%). Niestety, aby zapłacić podatek, muszę mieć NIP. Chciałem wyrobić NIP, ale urzędniczka mówi mi że muszę mieć pieczątkę firmy. W takim razie co mam zrobić? Aktualnie się uczę i nie planuje iść do jakiekolwiek pracy. Czy może ten podatek zapłacić ktoś z mojej rodziny, kto posiada NIP? A może na umowie sprzedaży - kupna zaznaczyć, że cały podatek płaci sprzedający, bo z tego co wiem, to istnieje taka możliwość? I czy w takim przypadku nie będę mial żadnych nieprzyjemności? Jeśli ktoś wie albo sam miał taki przypadek i wie co zrobić to bardzo proszę o odpowiedź.
jasiek5603
Nowicjusz

08 Gru 2008, 17:26

Idziesz do urzędu skarbowego.
Wypełniasz druk NIP-3 - zgłoszenie do ewidencji.

Jako przyczynę podajesz, że musisz zapłacić podatek od kupna samochodu druk PCC-3

Nie wiem o jakiej pieczątce kobieta mówiła - możesz przy okazji zapytać. Jak o zakład pracy to mówisz, że nie pracujesz.

Na kopii NIP-3 przybijają pieczątkę, że wpłynęło i sprawa zaczyna swój bieg.

Z tą kopią idziesz tam gdzie przyjmują druk PCC-3 ten od podatku 2%, składasz u nich na numerze PESEL, pokazujesz podbitą kopię NIP-3, że właśnie zgłosiłeś się żeby dostać NIP.

Opłacasz podatek na konto urzędu.

Po około 2 tygodniach pocztą dostajesz nr NIP.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam