[6 000 zł] Podkarpacie, 500 km/tyg, tani w eksploatacji

13 Kwi 2017, 17:29

Dzień dobry!

Po dziesięciu dniach poszukiwań i badania sprawy muszę uznać swą porażkę i zwrócić się do szanownych forumowiczów o pomoc.

Szukam taniego w eksploatacji i w miarę bezawaryjnego auta którego koszt zakupu zamknie się w 6 000 zł a koszt jazdy nie przekroczył 25 zł/100 km.
Nie liczę na limuzynę ani na samochód który pojeździ następne 10 lat.

Nie mam żadnych preferencji co do marki (ale Matiz i maluch odpadają :) ).

Wykorzystanie:
około 500 km tygodniowo przez 3 mce (w tym 80% autostrada, czyli 5 razy w tygodniu po 100), potem jakieś 120 km/tyg (kręcenie po wioskach i miasteczkach, j/w)

Jestem zielony w temacie i nawet przewertowanie licznych forów tego nie zmieniło :/

Stąd proszę o propozycję co kupić - i jeśli można -na co zwracać szczególną uwagę przy oględzinach.

Obszar poszukiwań: Rzeszów-Dębica + 50km

Przypominam, że oprócz znanych portali na Podkarpaciu istnieje coś takiego jak rzeszowiak - tam jest masa ogłoszeń, ale sam nie wiem, na co patrzeć.
Ostatnio edytowany przez therillion, 13 Kwi 2017, 19:19, edytowano w sumie 1 raz
therillion
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2007
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Seat Ibiza ST
Silnik: 1.2
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Kwi 2017, 17:39

Odpowiedz tylko jeszcze na pytanie ,jakie to ma być gabarytowo auto (jaki rozmiar) i do jakiej pojemności silnika cię interesuje.
Warto byłoby gdybyś napisał czy ma znaczenie ,czy na autostradzie da się tym jeździć...
No bo wiesz...można polecić TICO. :naughty:
Ja ze swojej strony w kasie jaka chcesz przeznaczyć na auto ,szukałbym Astry II (G) z prostą benzyną i może z lpg z silnikiem 1,6- 75 KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

13 Kwi 2017, 17:58

W tym budżecie, to bardziej skup się nie na konkretnych modelach, a tym co Ci wpadnie w oko i będzie w sensownym stanie technicznym.

Stąd proszę o propozycję co kupić - i jeśli można -na co zwracać szczególną uwagę przy oględzinach.
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=7&t=100361
Najprościej i najkrócej: na wszystko. Jeśli coś jest dla Ciebie istotne - sprawdź to. Np czy szyby da się otworzyć? Jeśli Cie interesuje - sprawdź. Jeśli potrzebne Ci są wycieraczki - sprawdź. Jeśli spryskiwacze - sprawdź. Nie świecąca lampa, to nie koniecznie zepsuta żarówka na którą można przymknąć oko przy zakupie.

artur73 napisał(a):Ja ze swojej strony w kasie jaka chcesz przeznaczyć na auto ,szukałbym Astry II (G) z prostą benzyną i może z lpg z silnikiem 1,6- 75 KM.
Mało możliwe by się zamknął z kosztami jazdy do 25zł/100km. ze 2-3 litry PB i tak zejdzie na 100km i sie nie zamknie w budżecie.

Tak wyśrubowane oczekiwania, że jedyne co można polecić to jakieś silniczki typu 1.0, max 1.2. Nie wiem moze jakis yaris? Panda?
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

13 Kwi 2017, 18:14

To może Punto II..?
artur73
Awatar użytkownika

13 Kwi 2017, 18:17

Zmieści się spokojnie w 25 zł, przecież tej benzyny nie weźmie tyle.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2017, 18:24

Moim zdaniem zagazowaną astrą 75KM ,zmieści się poza miejskimi korkami w 25 zł. 10-11l gazu to spokojnie można zejść jeszcze poniżej tej wartości.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kamperem na wakacje - poradnik dla początkujących
    Podróż kamperem jest porównywana do żeglowania na pokładzie jachtu. Przez wielu jest to uznawane za jeden z najlepszych sposobów na spędzenie wakacji. Na szczęście nie trzeba być właścicielem dobrze wyposażonego ...

13 Kwi 2017, 18:26

artur73 napisał(a):jakie to ma być gabarytowo auto (jaki rozmiar) i do jakiej pojemności silnika cię interesuje.

takie, żebym nie bał się wyjechać na autostradę (czyli Tico czy malutkie fiaty CC i SC odpadają). Pojemność i moc silnika nie jest ważna - ekonomia jazdy jest priorytetem.

voidcall napisał(a):Mało możliwe by się zamknął z kosztami jazdy do 25zł/100km. ze 2-3 litry PB i tak zejdzie na 100km i sie nie zamknie w budżecie.

Tak wyśrubowane oczekiwania,
- oczekiwania wynikają z niewiedzy i lektury raportów spalania, jeśli się nie da to się nie da :)

Moje typy i wahania do tej pory:
Punto II, Clio II (1.5 dci-bo ekonomiczne?), Corsa, Lanos (na gaz).

Wiem na co mnie stać ale nie wiem czego unikać żeby nie trafić na absolutny złom. Przykładowo - z dawnych czasów wyniosłem lęk przed autami z przebiegiem powyżej 200k - ale widzę, że za taką kwotę nie znajdę nic innego. Tak samo nie wiem (i niezbyt potrafię znaleźć odp) czy przykładowo Astra G czy Nissan Primera z 260k km jest bardziej wiarygodna od lanosa w gazie z 210k.
<-te wynurzenia powyżej to po to by wskazać przez jakie dylematy przechodzę jako absolutne zero w dziedzinie motoryzacji :mrgreen:

Przykładowe wygrzebane rzeczy:
[link do oferty na Olx wygasł] - po kontakcie tel okazuje się, że wspomaganie założone dziś
[link do ogłoszenia wygasł]
therillion
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 18:56

Lanos sporo pali... ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2017, 19:07

Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - świeży gaz tylko tył coś nisko siedzi.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Kwi 2017, 19:12

artur73 napisał(a):Moim zdaniem zagazowaną astrą 75KM ,zmieści się poza miejskimi korkami w 25 zł. 10-11l gazu to spokojnie można zejść jeszcze poniżej tej wartości.
Jak pojedzie z górki na luzie, to moze nawet i w 10 zł się zmieści, ale po co mnożyć takie mało realistyczne scenariusze? Autor wyraźnie wspomina że będzie jeździć po wioskach/miasteczkach. Rozumiem że z góry wiecie jak będzie wyglądała jego jazda i macie 100% pewności że te 120 km/tydzień to będzie tylko jednorazowa trasa? Panowie trochę realizmu, auto się zapala i gasi (szczególnie jak latamy w koło komina), i tak się składa że ten gaz musi się rozgrzać, zanim odpali.

Przykładowe wygrzebane rzeczy: [link do oferty na Olx wygasł] - po kontakcie tel okazuje się, że wspomaganie założone dziś [link do ogłoszenia wygasł]
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=7&t=100361#postingbox
Sprawdź oba, i po prostu ich stan techniczny, tzn czy pracuje równo, czy trzeszczy i telepie. Zawieszenie jak pracuje. Czy opony nie wskazują na problemy zbieżności. To nie budżet żeby grymasić co do modelu :)
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

13 Kwi 2017, 19:18

A ja bym tu widział jakaś Vectrę nie wiem 2,5 V6? skoro 80% to autostrada to wykończysz się w aucie które ma silnik 1,6 i 90 koni np.. i segment B
Musi być wygoda, w miarę mocniejsza jednostka itd..
No bo albo jedno albo drugie, poza tym małe silniki przy autostradowych prędkościach raczej nie spalą tyle co na Drodze wojewódzkiej 80-90 km/h
bo wtedy jedziemy na ich powoli max możliwościach.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

13 Kwi 2017, 19:23

therillion napisał(a):z dawnych czasów wyniosłem lęk przed autami z przebiegiem powyżej 200k

Niepotrzebnie.
Ja m.in. mam Lagunę z 320 tys km przebiegu i nie dolewam nawet oleju przez okres miedzy wymianami.
therillion napisał(a):przykładowo Astra G czy Nissan Primera z 260k km jest bardziej wiarygodna od lanosa w gazie z 210k.

Astra G nie gnije jak Lanos czy Nissan i tu jest powód polecania Astry G a nie Primery.O wygodzie nawet nie wspominamy ,bo to bez znaczenia w tym kontekście. :yes:
therillion napisał(a):Moje typy i wahania do tej pory:
Punto II, Clio II (1.5 dci-bo ekonomiczne?), Corsa, Lanos (na gaz).

Dobre typy ale jeśli auto ma rdzę ,to odpada. Jej naprawa jest nieopłacalna ,a stan się tylko pogorszy i odprowadzisz auto na złom.
Punto II z 1,2 ,
Clio II z dci (ryzyko drogiej naprawy układu wtryskowego i samej mechaniki silnika ,ale owszem...ekonomiczne spalanie),
Corsa B z 1,4-60KM (1,2 pali więcej i nie jedzie)
Lanos...silniki dobre ale ta rdza...no i spalanie duże.

Ja by jeszcze rozejrzał się za Clio w benzynie z 1,2.
artur73
Awatar użytkownika

13 Kwi 2017, 19:24

voidcall napisał(a):Rozumiem że z góry wiecie jak będzie wyglądała jego jazda i macie 100% pewności że te 120 km/tydzień to będzie tylko jednorazowa trasa?
- tej ważnej wiadomości nie podałem na początku: to będą dojazdy do pracy przez 3 mce po około 100 km w obie strony codziennie.

Teraz dodałem to info w pierwszym posćie.

Pionek napisał(a):skoro 80% to autostrada to wykończysz się w aucie które ma silnik 1,6 i 90 koni

Przy tym co planuje wychodzi jakieś 2x20 min po autostradzie dziennie, więc spokojnie przeżyję.

Barol napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/fiat-brava-1- ... fec4289397

Po telefonie okazuje się, że butla założona 2008 ... Nie mam pojęcia czy to dyskfalifikuje auto (Brava 1.2 gaz sekwencja, 250k przebiegu) :?
therillion
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 20:11

Ten komis "Tysiak" jest całkiem znany, nawet ogarnięte mają te gruzy :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Kwi 2017, 22:12

Wpadłem na jesze dwie ciekawe (z punktu widzenia laika) oferty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - z jakiegoś komisu
[link do oferty na Allegro wygasł]

Oba to diesle - czy opłaca się patrzeć na tego typu silniki przy moim planowanym użytkowaniu? (trasy po 50 km dziennie w 1 stronę, później około 10-20)
therillion
Nowicjusz