Podłączenie kamery samochodowej pod radio.

12 Lut 2020, 11:57

Witam, dostałem ostatnio kamerkę Xblitz Park Ultra View i zastanawiam się czy mogę ją podłączyć pod radio na usb?? Kabel micro usb w zestawie jest, czy trzeba pod zapalniczkę? Podłączenie pod usb bardzo by mi ułatwiło sprawę, bo nie musiał bym ciągnąć tyle kabla + zaplaniczka jest na stałe włączona (nie wyłączy się po wyłączeniu zapłonu) a radio już tak i miałbym po problemie. Pytanie czy mogę kamerę podłączyć pod micro usb i do radia?
wojtekk5
Nowicjusz

Auto: Brak

12 Lut 2020, 15:19

Sprawdź jaka jest specyfikacja złącza w radiu i czy przez nie można ładować urządzenia takie jak smartfon. Przypuszczam, że nie ale warto to sprawdzić. Zobacz też jakiego zasilania wymaga kamerka która masz najprościej zerknij na ładowarkę którą wkładasz do złącza zapalniczki powinno tam być podane np. 5V i 2A lub inne wartości.

Na stronie producenta ta kamerka ma podane tylko USB 5V więc nie wiem czy wystarczy tu prąd o wartości 0.5A czy 1A czy też większy. Napisz co masz podane na ładowarce?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lut 2020, 19:48

input DC 12-24V
output DC 5V = 2000mAh

dodam, ze jak podlaczam pod radio to kamere normalnie ładuje i działa tylko niewiem czy na dłuższą metę może tak byc.
wojtekk5
Nowicjusz

13 Lut 2020, 13:37

usb w radiu 5V 1A
wojtekk5
Nowicjusz

16 Lut 2020, 18:08

1A to za mało. Akumulatorek w kamerce będzie się rozładowywał. 2000mA to 2A. I na wyjściu z ładowarki musi być 5V i 2A.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2020, 19:11

jeżdżę tak od paru dni i ani razu się nie wyladowala, różnica między takim podłączeniem a zapalniczka jest taka że kiedy jest na zapalniczce to widać że bateria się ładuje, w sensie te kreski się ładują, a kiedy jest na usb to non stop pokazuje pełną baterię. Co wy na to?
wojtekk5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...

21 Lut 2020, 14:35

wojtekk5 napisał(a):jeżdżę tak od paru dni i ani razu się nie wyladowala

Nie wyładowała się, bo z niej nie korzystasz. Z baterii korzystasz, jak ją odłączysz od zasilania. Wtedy kamerka się włączy na określony czas, uzależniony od pojemności i stanu naładowania baterii. Podczas jazdy, jak kamerka jest podłączona pod zapalniczkę czy USB radia, to zasilana jest z alternatora/akumulatora.
wojtekk5 napisał(a): różnica między takim podłączeniem a zapalniczka jest taka że kiedy jest na zapalniczce to widać że bateria się ładuje

Bo w zapalniczce zapewne masz odpowiednią ładowarkę, która ładuje odpowiednim prądem ( nie mylić z napięciem, bo to dwie różne, ale ważne rzeczy w tym zagadnieniu ).
wojtekk5 napisał(a):a kiedy jest na usb to non stop pokazuje pełną baterię.

Bo prąd ładowania jest za słaby. Pokazuje ci wszystkie kreski, bo bateria jest w pełni naładowana, ponieważ wcześniej zapewne ją miałeś podłączoną z zasilacza pod zapalniczkę. A przez USB kamerka jest tylko zasilana, ale bateria nie będzie ładowana, bo za mało prądu jest na to, żeby ją zasilać i ładować równocześnie.
Włącz tą kamerkę nie podłączając jej do żadnego źródła zasilania. Tak, by pracowała tylko na baterii. Zobaczysz jak długo popracuje. Potem, jak już się kamerka wyłączy, czyli bateria się rozładuje, to podłącz ją pod USB i zobaczysz, czy się włączy i czy czy bateria będzie ładowana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2020, 11:26

Masz rację. Wg producenta kamera na baterii wytrzyma max 5 minut. Przez 5 dni kamera podpięta pod radio działała bez zarzutu. Ani razu się nie wyłączyła i cały czas nagrywała. Po owych 5ciu dniach zaczęła mieć problem i co chwilę nie widziała karty SD. Po podłączeniu pod zapalniczkę wszystko ok.
wojtekk5
Nowicjusz