Podpisałem umowe kupna, auto okazało sie byc uszkodzone

29 Paź 2013, 16:15

Renu napisał(a):mam te 46 na rzezbie w lapie
co z tego jak to masz nadmuchane chemią puste miejsca.

Renu napisał(a): poporostu sprzdal mi cos niezgodnego z tym co prezentowal
to ty chłopcze jakiś ciemniak jesteś czy co? nie oglądałeś tego auta?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

29 Paź 2013, 16:30

krikus napisał(a): Renu napisał(a): poporostu sprzdal mi cos niezgodnego z tym co prezentowal

to ty chłopcze jakiś ciemniak jesteś czy co? nie oglądałeś tego auta?

Założe się że był najtańszy na alledrogo oczywiście z tych bezwypadkowych :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Paź 2013, 17:19

"Po co sprawdzać auto, z pewnych rąk... sprzedawca mówił, że stan igła. W dodatku ciągle się uśmiechał".
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

29 Paź 2013, 17:32

hmmm ciekawy temat :) , przede wszystkim ja jako kierowca,a potem także sprzedający nie musze sie znać na stronie mechaniczno technicznej samochodów, więc skoro dla mnie auto jezdzi to jest OK, oczywiście może to być też głupie wytłumaczenie :sly: , kupujący jesli sie nic a nic na autach nie zna, to niech bierze ze soba kogos kto sie zna, i w końcu ludzie, nie oczekujcie że kupując auto 20+ lat, za 2,3 tyś to będzie stan idealny. Co do przepiesów prawa w PL zacytuje " Mamy prawo do szczęscia, nie mamy szczęścia do prawa " :P
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

29 Paź 2013, 17:56

kirin88 napisał(a):Fredi oczywiście przepisy prawne, które przytoczyłeś są jak najbardziej prawdziwe. Jednak w praktyce na niewiele się zdadzą.
fredi napisał(a):2) w opisanej sytuacji proszę zgłosić sprzedawcy wadę auta, tzn. że to jest niesprawne, że auto było powypadkowe, że takie a takie części nie są sprawne, mimo odmiennych zapewnień jego, i jednocześnie złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zwrotu ceny nabycia

W teorii ale nie praktyce, niestety takie realia.
Naprawdę mam z takimi sytuacjami styczność na co dzień.
Jeżeli nieuczciwy sprzedawca ( całkiem uczciwi chyba nie istnieją w tym kraju, takie zachowanie wymuszają sami kupujący :mrgreen: ) będzie miał trochę oleju w głowie to ze wszystkiego prawnie bez najmniejszego problemu się wywinie, szkoda czasu a pieniądze stracone na sądowe batalie lepiej przeznaczyć na naprawę pojazdu.
I nie rób facetowi złudnych nadziei podpierając się nic nie wartymi paragrafami.
Gdyby prawo było w tych kwestiach takie skuteczne to WSZYSCY handlarze/ właściciele komisów dawno by w pierdlu siedzieli :mrgreen:
Pozostają mniej humanitarne metody załatwiania takich spraw, bardzo skuteczne lecz ryzykowne... :mrgreen:

To jest czysta prawda. Mimo wszystko prawo w Polsce obowiązuje. Da się to wygrać i jak dobrze to rozegra to wygra nawet bez ponoszenia kosztów w sądzie tym bardziej, jeśli zakupu dokonał mniej niż 10 dni temu. Rzecznik konsumentów może bardzo pomóc. Sprzedający zataił prawdziwy stan pojazdu i stacja diagnostyczna może to potwierdzić. Tak jak napisałem mój znajomy taką sprawę wygrał bez żadnych trudności. Nie dołujcie chłopaka, bo każdemu może się przydarzyć taka wpadka. A sprawa naprawdę jest do wygrania.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2013, 16:55

Ja proponuję, żeby autor tematu poprostu napisał na forum treść umowy KS. Z zakropkowaniem danych sosbowych, numerów rejestracyjnych itp. Głównie chodzi o treść tej umowy. Wówczas będzie można cokolwiek powiedzieć na ten temat. Kolejna rzecz, to czy samochód był kupowany przez komis, allegro czy normalnie. Bo tu też jest różnica.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000