Poduszka/łożysko amortyzatora

10 Mar 2010, 08:22

Witam Panowie;

Dziś byłem na stacji diagnostycznej żeby zlokalizować stuki i chrupotanie na kostce bo nikt nie potrafił wyszukać źródła chrupotania i stukania.

Auto zostało kompleksowo przetrzepane i wszystko jest w najlepszym porządku. Diagnosta stwierdził, że może to być poduszka/łożysko amortyzatora.

Panowie czym grozi jazda na zepsutej poduszce amortyzatora? Ona jest dostępna po podniesieniu maski

coś takiego to jest:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Niestety nie mogę się doszukać do Punta 1.9 JTD
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
  • 10 Mar 2010, 08:32

superges napisał(a):żeby zlokalizować stuki i chrupotanie na kostce

A sprawdził Ci porządnie tulejki i łączniki drązka stabilizatora z przodu...???? :mad:

[ Dodano: Sro Mar 10, 2010 08:33 ]
    Czy na nierównościach tez słyszysz to stukanie... :?: :?: :?:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

10 Mar 2010, 09:39

Migi60 napisał(a):
    superges napisał(a):żeby zlokalizować stuki i chrupotanie na kostce

A sprawdził Ci porządnie tulejki i łączniki drązka stabilizatora z przodu...???? :mad:

[ Dodano: Sro Mar 10, 2010 08:33 ]
    Czy na nierównościach tez słyszysz to stukanie... :?: :?: :?:

Wszsytko było porządnie sprawdzone - najpierw u mojego mechanika dwa razy, a wczoraj na stacji diagnostycznej. Jeszcze nie widziałem, żeby auto było tak dokładnie trzepane.

Na nierównościach raczej tego chrupania nie ma. Pojawia się na kostce/kocich łbach. Natomiast to stukanie zaczeło się przed wczoraj i jest czasami jak kręcę kierownicą w lewą stronę. To chrupanie też jest z lewej strony.
    superges
    Początkujący

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2010, 11:53

superges napisał(a): jest czasami jak kręcę kierownicą w lewą stronę. To chrupanie też jest z lewej strony.

Całkiem możliwe ze zaciera Ci się łozysko amorka na gornej poduszcze..
    Nie pamiętam dokladnie jak to wygląda w Fordzie ale spróbuj sciągnąć pokrywkę
    tego łozyska/jezeli jest/i wlać deko oleju...
    A dolny sworzeń przypadkiem się nie zaciera....na wahaczu... :?: :?:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

10 Mar 2010, 23:43

Sprawdź amortyzator tj. podnieś na lewaku auto z tej strony z której ci puka i jakimś łomikiem na dźwigni szybkie energiczne ruchy by koło poruszało się góra dół (oczywiście ruchy minimalne bo nie pokonasz oporu sprężyny) i słuchaj czy nie puka. Miałem dokładnie to samo w swoim aucie szukałem u kilku mechaników każdą gumę i tulejkę sprawdzili poduszki pod silnikiem nic, a pukało na bruku i chłopskim sposobem z kolega znaleźliśmy powód. To nic nie kosztuje sam sprawdzisz.
    kapelon
    Nowicjusz

Miejscowość: Krosno Odrzańskie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
      Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...