Podwyższone 4x4?

10 Lut 2014, 14:16

Witam!!
Z własnej, nieprzymuszonej :) woli przeniosłam się z W-wy na wioskę. Od lat jeździłam yaris-ką i hyunday-em i30, które doskonale radziły sobie w mieście . Na wioskę jednak konieczny jest mi samochód, który nie zawiedzie mnie na zabłoconej lub zasypanej śniegiem drodze. Rajdów samochodowych nie planuję ale muszę mieć pewność, że również w złych warunkach na drodze dowiozę dzieci do szkoły.
Dysponuję +-50tysiącami.
Doradźcie proszę, jakie auto posłużyłoby mi kilka kolejnych lat w nowych dla mnie warunkach i nie rujnowało przy tankowaniu :)
aneri
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 01 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: toyota yaris

10 Lut 2014, 15:13

Moje propozycje
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Najpewniejsza Honda, ale trzeba założyć LPG lub poszukać w dieslu. lepiej wersje 140KM w 2.2 i-cdti. Trzeba też sprawdzić czy jest 4x4 a nie ośka bo były obie wersje.
Generalnie do suva diesel jest dobrym pomysłem. Benzyna tylko z LPG bo spalanie będzie spore.
Za tą kase kupisz już coś fajnego. Warto poszukać krajowych aut.
Tutaj wszystkie da się zdobyć jako krajowe.
Za wczasu jak będzie kasa pomyśl o oponach bo do suva są bardzo drogie. Komplet lepszych to wydatek 2tys pln. Przy takim napędzie wielosezonowe są dobrym pomysłem.
Odpada kwestia zmiany sezonowej i zakupu dwóch kompletów.
Sam mieszkam na wiosce w zime jest masakra, ale moje dość spore auto radzi sobie bardzo dobrze mimo ze napęd tylko na przód.
Duże gumy i spory prześwit pomagają do tego kontrola trakcji...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2014, 15:31

A coś takiego?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lut 2014, 15:40

Kto bedzie to serwisował na wiosce? Moim zdaniem podwyższone ryzyko choć auto ładne.
Ciekawe czy poradzili sobie z przeniesieniem napędu bo we wcześniejszych wersjach wiskoza się sypała i ruda szybko łapała.
CR-V ma na hydraulice dość trwały układ.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 17:03

Dzięki za podpowiedzi.
Najbardziej skłaniałabym się do hondy. Sprawdziłam też raporty spalania i jestem raczej mile zaskoczona.
Poproszę o opinię na temat: Suzuki S4, Grand Vitara, Nissan Juke, Quashqai, Toyota RAV4, Urban Cruiser.
Czy któreś z tych aut zupełnie powinnam wyeliminować?
aneri
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 01 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: toyota yaris

10 Lut 2014, 18:42

Urban Cruisera bym odrzucił, bo nie wiadomo co to jest a już na pewno nie podwyższone. W dodatku drogie w porównaniu do tego co oferuje
Podane Sante Fe to dobra opcja. W tej kwocie można szukać Hyundaia ix35

Nissan QQ dobre auto ale radziłbym omijać silnik 1,5dCi. W Grand Vitarze nie ma silnika, którego mógłbym polecić. Juke, hm trochę ciasny w środku pokroju SX4, ale od strony technicznej nie ma czego się czepić.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lut 2014, 19:41

Suzuki SX4 to jest to samo co Fiat Sideci jest to dość małe auto. Grand Vitara jak już w benzynie 2.0 mój kolega mechanik ma takie auto chwali sobie. Nissan Juke, Quashqai lepiej odpuścić to teraz technologia Renault silniki nie zbyt trwałe i elektronika potrafiąca narobić kłopotu. Kaszkaja jak juz z benzyną 2.0. Plus to młody rocznik. Toyota RAV4 tylko z benzyna 2.0. Trzecia wersja ma diesla 2.2 D-Cat który jest problematyczny.
Generalnie rozglądaj się za CR-V bezpieczny i mało problemowy samochód.
Tu silniki wszystkie są OK. Benzyna jak już to wypadało by założyć z czasem LPG.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 19:51

A może taki wynalazek jak Renault Koleos? Mało tego żelaza ale w przypadku kupna jesteś panem sytuacji ( chodzi mi o cenę ). Do dobre acz niedoceniane auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

10 Lut 2014, 20:01

a moze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

10 Lut 2014, 20:07

Mozna wiele propozycji wrzucić, ale warto dopisać dlaczego warto kupić akurat to auto. Czym jest lepsze od konkurencji. W przypadku 4x4 istotną sprawa jest trwałe przeniesienie napędu, kontrola trakcji. Kwestia silników i elektroniki nie powinna również stwarzać potencjalnych problemów, a jak już to ewentualny problem który moze wystąpić przed zakupem powinien byc znany tzn typowe usterki danego modelu, bolączki. Niestety każde auto ma słaby punkt.
Warto go poznać i mieć świadomość ile naprawa moze kosztować w przyszłości.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika