Policja i światła?

04 Wrz 2009, 10:34

artur73 napisał(a):Nie dostałbyś mandatu... Wiem co mówię..! :smile:
Pamiętaj,że na forum są ludzie różnych profesji... :wink:
Ja bym podniósł rękę w geście "dzięki". :smile:

Czyżby Twoja aktualna ilość postów (997) powinna nas naprowadzić na zawód przez Ciebie wykonywany?
;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

04 Wrz 2009, 11:41

fourup napisał(a):
artur73 napisał(a):Nie dostałbyś mandatu... Wiem co mówię..! :smile:
Pamiętaj,że na forum są ludzie różnych profesji... :wink:
Ja bym podniósł rękę w geście "dzięki". :smile:

Czyżby Twoja aktualna ilość postów (997) powinna nas naprowadzić na zawód przez Ciebie wykonywany?
;)

No i ch...a uprzedziłeś mnie :D. A już nawet pikczera wykonałem dla potomnych;

Zdjęcie
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

04 Wrz 2009, 12:43

Panowie !!! Mam nadzieję,że nie będziecie mnie traktować na forum jak trędowatego. Nie jestem nadętym szeryfem.Jednocześnie moimi postami zaprzeczam obiegowej opinii o tym ,że jeden umie czytać a drugi pisać.Dlatego patrol to dwójka...
Poza tym punkt widzenia innych kierowców jest katalizatorem mojego postępowania w pracy,zachowania na drodze a teraz dodatkowo szczególną uwagę zwrócę na zapalanie świateł... Od razu też informuję,ze nie mam nic wspólnego z drogówką ani radarami czy fotoradarami. :smile:
Zgadza się ,że nie ma świętych krów więc skoro przepisy obowiązują,to obowiązują i koniec. Z drugiej strony przeczytałem tutaj o sytuacji w której policjanci bez sygnału jechali 95km/h. To się zdarza.Niekiedy po prostu się go nie włącza,bo wobec wykonywanej czynności jest to w tym momencie niewskazane.Trzeba gdzieś się udać i nie zwracać na siebie uwagi.Oczywiście czarne owce też się zdarzają... Na pewno nie mam zamiaru nikogo bronić,a odpowiadam tylko za to co sam robię. :smile:
Natomiast na forum nie czuję się żadną wykładnią przepisów i chętnie poznaję odmienne od mojego punty widzenia.
Acha ...Faktycznie liczba postów ...997.Gratulacje za spostrzegawczość!!! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2009, 21:38

Ale piszecie tu o przepisach a policja je najzwyczajniej olewa... Pamiętam artykuł z gazety MOTOR jechali za policją i wypisywali im wszystkie przewinienia wyszło by z 30 punktów... kiedyś co ciekawsze wyleciałem na drogę szybkiego ruchu... 110km/h obowiązuje przede mną radiowóz oznakowany opel astra II razem z kumplem postanowiliśmy jechać za nimi... co ciekawsze mieliśmy 180km/h a oni dalej mknęli przed siebie... my akurat zjechaliśmy do miasta ale 200km/h by było spokojnie myśle... radiowóz oczywiście bez włączonego sygnału... I jak tu człowiek ma przestrzegać przepisów jak sama "władza" ich nie przestrzega... nieraz nawet jak oglądam na TVN Turbo Uwaga Pirat to rozwala mnie jedno... niby że policja zatrzymuje to auto co złamało przepis ale oni też łamią narażając innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo ponieważ wyprzedzają na skrzyżowaniu czy podwójnej ciągłej....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

04 Wrz 2009, 23:07

artur73 napisał(a):Panowie !!! Mam nadzieję,że nie będziecie mnie traktować na forum jak trędowatego. Nie jestem nadętym szeryfem.Jednocześnie moimi postami zaprzeczam obiegowej opinii o tym ,że jeden umie czytać a drugi pisać.Dlatego patrol to dwójka...
Poza tym punkt widzenia innych kierowców jest katalizatorem mojego postępowania w pracy,zachowania na drodze a teraz dodatkowo szczególną uwagę zwrócę na zapalanie świateł...

Nie uważam policjanta za jakiegoś innego, zawód jak zawód.. W każdej profesji można poczuć się bogiem i lepszym od innych, więc nie tylko policja czasami nadużywa swoich uprawnień. Większość jednak jest normalnych i ustatkowanych, mam nadzieję że Ty swoją postawą należysz do tych drugich :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Wrz 2009, 19:00

Z resztą piszę "po pracy" jako taki sam użytkownik auta i naszych nieszczęsnych dróg... i tak samo irytują mnie bezsensowne znaki z ograniczeniem prędkości w miejscach gdzie spokojnie możnaby jechać jakieś 30 km/h szybciej.Na drodze wszyscy są równi,a moim celem jest dojechać i bezpiecznie dostarczyć rodzinę z punktu A do punktu B. Fajnie by było jakby wiekszość kierowców tak myślała.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

05 Wrz 2009, 23:04

Artur, spoko - ja (ani chyba nikt inny tutaj na forumie) nie zjadam Policjantów na śniadanie...
no, czasem na kolacujkę jednego... ;)

A poważnie rzecz ujmując - mam nie jednego znajomego Policjanta i w niczym mi to nie przeszkadza. Lubię ich i szanuje. Nie za to że pracują tam gdzie pracują - tylko za to jakimi są ludźmi. Zawód, stan majątkowy, tytuł naukowy, wygląd... nie jest dla mnie to istotne. Ja patrzę na ludzi według tego jakimi są.
Ponadto zawsze uważałem, że ktoś prawa musi pilnować, inaczej możemy sobie wszystkie kodeksy wyrzucić na makulaturę... i zacznie się wolna amerykanka...

pełny szacun dla Ciebie

PS. jeżdżę starm meśkiem, jakby co... :mrgreen:
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Wrz 2009, 07:09

Dobra ...dzięki ...będę pamiętał !!! :smile:
artur73
Awatar użytkownika

07 Wrz 2009, 21:28

Raz jeszcze....po jaki ... czepiacie sie Policji???
Albo chcemy zeby bylo bezpieczniej na drogach i stosujemy sie do przepisów i czystego rozsadku albo nie robimy tego i wytykamy innym....

Oczywiscie jesli widzimy jak ONI lamia przepisy zróbmy zdjecie-flmik i do TV -prasy itd,moze za jakis czas to sie zmieni...ale nie tlumaczmy swojego lamania przepisów tym ze Policja to tez robi....

Ja mam swoje zdanie....w wielu przypadkach do Policji trafiaja zwykle c...y,co to na podwórku byli bici przez dziewczyny i do 14 lat kápali sie z mama w wannie.....wiec ida do policji zeby pokazac jacy to oni sa mocni....i to pewnie ONI wlasnie pokazuja miedzy innymi na drogach swoje oblicze....ale tez jest wielu dobrych Policjantów-mam taka nadzieje
Look@p
Nowicjusz

Miejscowość: Bo ja to wiem?

07 Wrz 2009, 21:56

Look@p napisał(a):w wielu przypadkach do Policji trafiaja zwykle c...y,co to na podwórku byli bici przez dziewczyny i do 14 lat kápali sie z mama w wannie.....wiec ida do policji zeby pokazac jacy to oni sa mocni
Oj, chyba Cię trochę poniosło...
Z moich obserwacji wynika, że tacy trafiają do Straszy Fiejskiej... :mrgreen:
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Wrz 2009, 21:57

Look@p napisał(a):Ja mam swoje zdanie....w wielu przypadkach do Policji trafiaja zwykle c...y,co to na podwórku byli bici przez dziewczyny i do 14 lat kápali sie z mama w wannie.....wiec ida do policji zeby pokazac jacy to oni sa mocni....i to pewnie ONI wlasnie pokazuja miedzy innymi na drogach swoje oblicze....ale tez jest wielu dobrych Policjantów-mam taka nadzieje

:shock: <-zwłaszcza kąpiel w wieku 14 lat.. a zresztą mniejsza o to :)

A tak serio i w policji są ludzi lubiący swój fach i wykonujący go dobrze i tacy co są zwyczajnymi bałwanami, tak samo jest z lekarzami, prawnikami, kucharzami, kierowcami, piekarzami, sprzątaczkami, sprzedawcami, przedsiębiorcami itp itd(wstawcie sobie jakikolwiek zawód), tak już poprostu jest. Specyficzne dla policjantów jest tylko to, że wstawiają nam mandaty :P
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

07 Wrz 2009, 22:28

eaxene napisał(a):Specyficzne dla policjantów jest tylko to, że wstawiają nam mandaty

Nie do końca to jest taki fach jak każdy inny. Policjantem, lekarzem jest się cały czas. Nie robisz sobie wolnego, bo to jest trochę jak mentalność, hobby, życiowa postawa.
Policjant nie może mieć patrolu 8 godzin dziennie, a po fajrancie jako hobby dorywcze obrabiać domy i okradać staruszki.

Tak samo lekarz. Jak jest niedziela i ma wolne, wychodzi z kościoła i ktoś prosi go o pomoc, bo wie, że jest lekarzem, a jego córka ma poważne problemy, to odmówi? Może odmówić, ale wtedy jest konowałem, a nie lekarzem.
Policjant ma świecić przykładem nie tylko na służbie, ale i po. I takiemu policjantowi wierzę. A niestety u nas bywa tak, że jak ci rower z piwnicy ukradną to policja go znajdzie i odda tylko wtedy jak go złodziej odstawi pod komendę (i jeszcze zgłosi, że oddał, bo jak postawi pod drzwiami to już nie jest takie pewne). Ale mandat wlepić za złe parkowanie, za zaparkowanie na trawniku przed klatką na czas wynoszenia mebli, oooo to już jak najbardziej. wtedy to oni są pan i władca. Już Cię mają, już wyjmują druki, już każą dmuchać w alkomat. A postaw się, to ci auto przetrzepią i znajdą zawsze co trzeba.
A co już się zapomniało jak policja sprawdzała CB Radia, bo się kierowcy przed nimi ostrzegali? Już się zapomniało o akcji policji jak sprawdzali legalność oprogramowania w GPSach?
A w pizdu z taką policją.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Wrz 2009, 22:36

Dishman napisał(a):Nie do końca to jest taki fach jak każdy inny.

No racja, troche za bardzo uprościłem ;) w każdym bądź razie chodziło mi o to, że w policji są ludzie i ludziska, jak wszędzie.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

08 Wrz 2009, 18:50

Moze i troche mnie poniosło....ale mi wypada....innym juz nie :mrgreen:

Ja wiem ze Policja to rowniez i fachowosc itp....Zreszta chyba jasno sie okreslilem piszac ze ja bym sie nie czepiał tych Policjantów na zasadzie ze skoro oni moga to ja tez....

Z drugiej strony....trzeba byc skonczonym cymbałem zeby zachowywac sie nie tak jak nalezy majac rownoczesnie swiadomosc ze jest sie-powinno sie byc wzorem dla innych....Oczywiscie TA zasada raczej powinna obowiazywac wszystkich.....No ale dzis kwestie moralne spadły na dno...teraz kazdy chce MIEC-POSIADAC i z tym sie identyfikuje.....
Look@p
Nowicjusz

Miejscowość: Bo ja to wiem?

08 Wrz 2009, 19:28

Tak sobie pomyślałem,że z tym byciem wzorem zawsze i nacodzień to taka uniwersalna zasada...
Przecież każdy rodzic jest lub powinien być dla swojego dziecka...a jak z tym jest???
Przecież wzorem dla dziecka nie jest naśladowanie zachowania taty,który dłubie w nosie na fotelu z kufelkiem ,czasem rzucając mięsem w czasie meczu naszych "kopaczy"... A jednak każdy z nas nie jest ideałem i czasem tak robi (nawet jak się jest pedagogiem).Ideałów nie ma. :smile:
artur73
Awatar użytkownika