Polonez FSO jako pług śnieżny

02 Cze 2013, 20:23

Witam,

na początek tylko pytanie: czy w ogóle to się na to nadaje? :-)

Mam poloneza 1.5 i chciałbym go przeznaczyć na pług śnieżny, tyko nie wiem czy w ogóle się sprawdzi jako spych śniegu. Miałby on zastosowanie tylko do odśnieżania podwórka pod domem na płaskim terenie. Czy ktoś z Was widział podobne rozwiązanie?
judin
Nowicjusz

02 Cze 2013, 20:40

Dać się da. Wszystko się da jak tylko się chce.
Są podobne konstrukcje na Maluchach robione i moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie ponieważ Maluch po pierwsze jest bardzo mały przez co zwrotny pali mało i bardzo prosto się przerabia go. Tej zimy widziałem np Nexie z pługiem z przodu. Zderzak oczywiście zdjęty. Spisywała się dobrze ale plac był przeogromny wiec miało to jakieś zastosowanie w praktyce.
piotr03
Początkujący

Prawo jazdy: 10 10 2011
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6 TU5JP4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

02 Cze 2013, 20:47

Ja nie chcę iść w koszty, chciałbym wykorzystać to co mam.

Zastanawiam się tylko czy nie lepiej byłoby 'rozebrać' tego poldka ile się da aby moc silnika nie była za słaba, chociaż z drugiej strony ciężar też jest potrzebny.

Jeśli chodzi o zwrotność to nie ma znaczenia, bo mam duży plac pod ciężarówki który muszę tylko odśnieżyć
judin
Nowicjusz

02 Cze 2013, 20:47

Ja nie chcę iść w koszty, chciałbym wykorzystać to co mam.

Zastanawiam się tylko czy nie lepiej byłoby 'rozebrać' tego poldka ile się da aby moc silnika nie była za słaba, chociaż z drugiej strony ciężar też jest potrzebny.

Jeśli chodzi o zwrotność to nie ma znaczenia, bo mam duży plac pod ciężarówki który muszę tylko odśnieżyć
judin
Nowicjusz

02 Cze 2013, 20:55

Wiesz no możesz wybebeszyć ile się da z wnętrza. Rzeczy typu tapicerka i inne duperele. Z tyłu sklepać pióra amortyzatora by było niżej. Dodatkowo zalecałbym albo założyć sobie na tył opony z kolcami albo dobrze go dociążyć np. płytami chodnikowymi albo workami z piachem. Taki zabieg jest potrzebny ponieważ Polonez ma to do siebie ze on w serii na śniegu ciężko czasem rusza a co dopiero z pługiem. Tam jest napęd na tył wiec tył musi być na maksa stabilnie by ruszył z tym pługiem a nie mielił kołami w miejscu. Mocy to Ci powinno wystarczyć tak mi się wydaje.
piotr03
Początkujący

02 Cze 2013, 21:07

Chyba faktycznie tak zrobię, wywalę wszystko co się da - nie widział ktoś fajnej rurkowej zabudowy, aby się wzorować? :)

mam kawał stali w jednym kawałku więc mam czym dociążyć
judin
Nowicjusz

02 Cze 2013, 21:38

"Rurkowej zabudowy" Co masz na myśli?
piotr03
Początkujący

03 Cze 2013, 19:02

Być może niejasno się wyraziłem, ale chodziło mi o to aby wyciąć karoserię i pospawać rurki trzymające konstrukcję tak jak wzmacniane są sportowe wozy wyścigowe.
Maksymalnie odchudzę tego poldka :)
judin
Nowicjusz

03 Cze 2013, 21:35

Czyli chodzi Ci o klatkę bezpieczeństwa. Tak się to fachowo nazywa. Wiec co ona wzmacnia nadwozie ale głównie to je usztywnia oraz chroni kierowcę w razie wypadku. Jeśli chcesz na maksa redukować masę i ma być to tylko pług do odśnieżania placu to nie wiem czy jest sens w to inwestować oraz się w to bawić przede wszystkim.
Pierwsze co jak już pisałem wcześniej to ogarnąć zawieszenie oraz "coś" co będzie dociskało samochód do ziemi.
piotr03
Początkujący

13 Cze 2013, 08:14

Z wycinaniem karoserii to lepiej nie przesadzaj za bardzo bo w zimie będzie zimno. Myślę, że nie trzeba aż tak kombinować. W ostatnią zimę widziałem starego peugeota (chyba 106) jak odśnieżał parking marketu i świetnie sobie radził, a przecież polonez to taki mały czołg :) - wiem bo miałem kiedyś.

Zrób sobie tylko dobrą konstrukcję dla tego pługa - przykładowe instrukcje spokojnie znajdziesz w sieci - zobacz np. na taki filmik:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1985

13 Cze 2013, 11:14

Takich aut przerobionych na pługi to mnóstwo jest. Znajomy zaczął się zajmować odśnieżaniem profesjonalnie, to zainwestował w quada.
mariusz009
Nowicjusz

Auto: opel

14 Cze 2013, 09:20

quad też dobry, ale myślę, że polonez spokojnie da radę. tylko musisz właśnie pamiętać żeby wszystko zrobić tak żeby ci się nie buksował w śniegu. ale jak już alfarthur powiedział, polonez to mały czołg, więc będzie parł do przodu :D
automarco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 2006
Auto: Audi A4