Pomoc przy wyborze auta do 10 tyś.

31 Maj 2015, 16:35

Witam wszystkich!
Proszę o pomoc przy wyborze auta w przedziale cenowym 8-10 tyś.
Przez ostatnie pół roku, od kiedy mam prawo jazdy zrobiłem już z 20 tyś km, więc jak widać - spalanie nie może być zbyt wielkie, bo zbankrutuję ;) Z tego powodu benzyna nie wchodzi w grę - jedynie LPG, albo diesel.
Robię codziennie przynajmniej 100km na krętej drodze, gdzie nie ma zbyt wiele miejsc do wyprzedzania, więc potrzebuję przyspieszenia.
Myślałem o Celice VII TS 193km w gazie, ale szkoda by mi było gazować ten silnik.
Drugi typ, to BMW M3 E46 w sedanie, z jakimś silniczkiem diesla, ale słyszałem, że koszty napraw są nieporównywalne z innymi pojazdami w tej cenie. Nie chcę kupić czegoś, czego nie będę w stanie utrzymać z uwagi na to, że jeszcze się uczę i nie mam stałej pracy.
Kolejny typ - Hyoundai Coupe III, ale tu może być ciężko dostać jakiś egzemplarz w dobrym stanie w tej cenie i do tego dochodzi też gaz ;/
Ostatnie dwie propozycje na ten moment to Mazda 3 / 6 w sedanie.

Liczę, że dostanę jeszcze jakieś ciekawe propozycje co mógłbym kupić. Jeśli chodzi o wygląd, to lubię sportowe kształty, bez żadnych większych wymagań.
Przede wszystkim pojazd musi być w miarę ekonomiczny i posiadać dobre przyspieszenie w przedziale 70-110 km/h. Prędkość maksymalna mnie nie interesuje, bo i tak zazwyczaj jeżdżę po trasach, gdzie więcej jak te 110 nie ma co się rozpędzać.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Maj 2015, 17:00

BMW M3 E46 za 10k? :D
Pewnie miałeś nam myśli zwykłe E46.
Diesle szczególnie w tym przedziale cenowym będą wymagały większego wkładu już.
Zejdź niżej i popatrz na E36 w sedanie z większym silnikiem + LPG.

Ode mnie może być
Honda Civic VI 1.8 VTEC // Honda Civic VI // Honda Prelude
Coś od ROVER'a wiecej może dopowiedzieć Kirin88
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Taka marejka.

Link przykładowy.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

31 Maj 2015, 17:33

Riazek napisał(a):Myślałem o Celice VII TS 193km w gazie,
Za 10 tys. chcesz taka celice? :mrgreen: Gratuluję poczucia humoru a może odwagi ?

Riazek napisał(a):Drugi typ, to BMW M3 E46 w sedanie

8-10 tys. to starczy Ci raczej na pakiet startowy po zakupie m3 a nie na zakup m3 ;)
Jeżeli chcesz e46 w tych pieniądzach to jedynie jakieś 1.8 R4. Jak wyżej lepiej w tym budżecie szukać e36 z konkretniejszym silnikiem.
e36 będzie też o wiele tańsze w naprawach. W sam raz na studencką kieszeń.

Kieł napisał(a):Coś od ROVER'a wiecej może dopowiedzieć Kirin88

Młodej osobie pewnie prędzej przypadnie do gustu MG, np takie ZR:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Na prawdę szybki wyróżniający się samochód z umiarkowanym spalaniem.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

31 Maj 2015, 17:59

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o Celicę, to fundusz by się troszkę zwiększył, ponieważ byłbym w stanie zrezygnować z pewnych rzeczy dla tego auta, ale jednak niechęć do LPG mnie sprowadza na ziemię...
Jeśli chodzi o M3... Nie wiem dlaczego napisałem M3, chodziło mi o trzecią serię, już to poprawiam :)
ZR mi się niestety nie podoba.
Takimi bardziej odległymi typami są jeszcze: Ford Cougar, Audi A3/A4. Ogólnie jestem też otwarty na wszelkiego rodzaju samochody po optycznym tuningu i jeśli znajdzie się coś ciekawego, to rozważę taką opcję.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2015, 07:45

Może Mondeo St200? Jest klubowe do sprzedania za 8.5k, tylko że kombi.. Do poprawek blacharka.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia Green E Line - CEZ ją przetestuje
    Dwa modele SKODY Octavii Green E Line pierwszych całkowicie elektrycznych samochodów, zostaną poddane testom przez przedsiębiorstwo energetyczne. SKODA, w celu sprawdzenia możliwości flotowych na swoim nowym, elektrycznym ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...