Pomoc w kupnie mazdy 3

12 Lip 2019, 16:00

Witam, chciałbym zakupić mazdę 3 blhatchbeck w silniku 2.0 benzyna. I mam pytanie czy do 15 tys kupię egzemplarz w dobrym stanie do którego nie będę musiał dokładać pieniędzy ma start? I na co uważać przy zakupie? Pozdrawiam
XxRafalRT
Nowicjusz

12 Lip 2019, 19:30

Generalnie fajne autko i w tej kwocie powinieneś znaleźć zadbany egzemplarz,ale nie jest to regułą.Jeżeli nie jesteś desperatem i możesz poświęcić troszkę czasu na wyszukiwanie,to kup od prywatnej osoby,która ma to autko przynajmniej z 2 lata.Unikaj handlarzy i komisów "krzak" bo wówczas szanse graniczące z pewnością,że wcisną ci siepa są naprawdę duże i owe 14-15 tyś okaże się niewystarczające.Silnik 2.0-to zacna jednostka z potencjałem i jak z głową eksploatowany,służy długo.Polecany i nawet zachwalany jest również benzynowy silnik 1.6, ale rozumiem że celujesz "w moc" więc ciut mało ci będzie.Ich słabe punkty to instalacja zapłonowa (uszkodzenia cewek zapłonowych) oraz system klapek w kolektorach ssących (głównie w 2.0). Więcej kłopotów sprawiają turbodiesle.Przypadłością Mazdy 3 są jednak często przepalające się żarówki,no i podatność na korozję. Mało problematyczne jest też podwozie. Wyjątek stanowi wspomaganie kierownicy, podatne na wilgoć i pod jej wpływem ulegające uszkodzeniu.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

26 Gru 2020, 21:51

Podpinam się pod temat.
Znalazłam w ogłoszeniu Mazdę 3 (silnik 2.0 rok 2015) "wersja Japonia". Co to znaczy, czym się różni od wersji europejskiej? Unikać czy nie ma się czego obawiać?
iwona89
Nowicjusz

27 Gru 2020, 18:13

To zapewne chodzi że wyprodukowana w japonii

Mazda 3 III była też produkowana oprócz japonii w meksyku i tajlandii

No chyba że znalazłaś mazdę 3 która jest produkowana na rynek japoński tzn. z kierownicą po prawej stronie.

Tak więc taka mazda która jest wyprodukowana w japonii na rynek europejski no to taka zapewne najlepsza...ale to tylko teoria...do tej pory miałem osobiście tylko mazdy z japonii...pocz nr. VIN JMZ...........
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obrońca wolnossącej V-ósemki
    Coraz bardziej restrykcyjne normy emisji spalin sprawiają, że silniki V8 stopniowo znikają ze świata motoryzacji. A te w tradycyjnym, wolnossącym wydaniu można śmiało nazwać wymierającym gatunkiem. Jest jednak marka, w której ...