Pomoc w wyborze aut.

22 Lis 2020, 08:11

Serdecznie witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze auta używanego bo nie chce się nadziać na auto w które będę musiał wkładać co chwilę pieniądze. Mam na oku
RENAULT ESPACE
CITROEN GRAND PICASSO
VW SHARAN
Seat altea xl
Które z tych aut by było godne polecenia i z jakim silnikiem. Budżet 13tys. Patrzę głównie na to że muszą być 3 pasy skośne na tylnej kanapie i duży pojemny bagażnik. Pozdrawiam z góry dziękuję za pomoc.
krzychu9001
Obserwowany

23 Lis 2020, 15:42

Czyli szukasz tak naprawdę VANa :) Z tyłu będziesz miał na fotelach jakieś foteliki?
krzychu9001 napisał(a):Które z tych aut by było godne polecenia i z jakim silnikiem.
Samochód będzie eksploatowany głównie na krótkich odcinkach?

Budżet masz nie za wysoki i pewnie będzie ciężko coś znaleźć w dobrym stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2020, 20:12

krzychu9001 napisał(a):bo nie chce się nadziać na auto w które będę musiał wkładać co chwilę pieniądze

nie ma czegoś takiego...W Każde auto będziesz musiał wkładać co chwilę pieniądze.Auto to taka zabawka - skarbonka.
krzychu9001 napisał(a):Budżet 13tys

No to mistrzu....tym bardziej w takiej kasie to na dzień dobry coś będzie w jednym to opony, to rozrząd, to szyba to klima a w drugim tłumik, akumulator, coś w zawieszeniu, czy trzeba trochę podkonserwować czy to i owo polakierować :lol:
Nie mówię o olejach, filtrach, płynach ustrojowych

Natomiast zauważyłem jedno...czym droższe auto typu 30-40 tys to klient który to kupuje oddaje na serwis i dokłada 4000, 5000 a czasami 8000 po zakupie i jest OK

Przykład mojego klienta na Insignię 1.6T ..serwis (olej filtry, płyny) + rozrząd + ubezpieczenie+(do zrobienia było uszczelnienie maglownicy od góry ) + opony na zimę+ nowe LPG = 8000zł do auta za 30 000zł

Suzuki Grand Vitara , podstawowy serwis, + serwis automatycznej skrzyni (sama wymiana oleju to 1600zł) + opony do takiej Vitarki Razem 4500zł

Można ? Można..

Klient który kupuje auto za 5000-10 000 jest mega roszczeniowy, nie chce dokładać nic, nie mówiąc jak by się coś zepsuło to pretensje tylko do sprzedawcy. To ostatnio jest norma

Waldek też o tym coś ostatnio mówił.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Lis 2020, 20:48

krzychu9001 napisał(a):Serdecznie witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze auta używanego bo nie chce się nadziać na auto w które będę musiał wkładać co chwilę pieniądze

Cudów nie ma, auto w tym budzecie bedzie wymagalo drobnych napraw i pakietu startowego

W zaleznosci od regionu i konkretnego warsztatu licz sie z tym ze na start masz do zrobienia rozrzad, wszystkie oleje, filtry to juz masz 2tys, a moga do tego dojsc opony, hamulce i kolejnych 2 tys nie masz, wyskoczy jakas pierdola jak termostat, jakas tuleja, drazek i szybko dolozysz 50% wartosci auta w 1 miesiacu
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2020, 21:57

Otóż to.
A później sporo takich ludzi opisuje że jacy to sprzedawcy to oszuści bo ile to on musiał do auta dołożyć a w aucie za 13 tys wystarczy że często klima do zrobienia, opony, rozrząd, jakiś aku, a to coś w zawieszeniu, i się okazuje że trzeba dołożyć faktycznie 50% a to w zasadzie podstawowe rzeczy które się po prostu zużywają ...nie mówiąc o tym że szukanie w takim aucie ile rysek jest bo jakby to było najważniejsze.
No ale ja na szczęście już dawno wycofałem się z aut 10-15 tys. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Lis 2020, 22:05

Mi wystarczylo raz kupic gruza, od tego czasu powiedzialem sobie ze chocbym mial rok jezdzic autobusem to tanich aut juz nie kupie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...