Pomoc w wyborze do 4500zł

15 Mar 2011, 14:30

Witam, pozbyłem się mojej corsiny, która była niezbyt udanym zakupem, i teraz przyszedł czas na zakup czegoś innego, mam do dyspozycji ok 4500zł, chodzi mi o samochód w miarę oszczędny, głównie do miasta wiec albo PB+LPG albo mniejszy diesel.

Moje dotychczasowe samochody to: Daewoo Lanos, Daewoo Tico, Opel Corsa - Więc te samochody odpadają.

Mam na uwadzę Honda Civic V generacji 1.3 b+g, albo coś pokroju vw polo a jeśli diesel to golf 3 lub seat ibiza, ale to już ciężko w tej cenie w ładnym stanie. Czekam na inne propozycje, dzięki.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

15 Mar 2011, 14:40

Jak Civic to z silnikiem 1.5 bo 1.3 na gazie może być troche mułowate.Ja w tej kwocie porozglądał bym sie za Puntem,silnik minimum 1.2 75KM,kumpel ma takowy i jest zadowolony,pali mu 7l/100km,części tanie i pełno ich jest,blacha ocynkowana więc nie gnije (oprócz tylnej klapy),ogólnie autko na plus.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko gościowi sie coś popiepszyło bo sporting ma 86KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2011, 16:32

Może mazda 323 1.7d [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo Corsa 1.5TD [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] może jeszcze Astra 1.7d [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Mar 2011, 18:08

Opla żadnego nie chce, raz że rdzewieją dwa jakoś nie mam dobrych wspomnień z tym. A ta mazda jakaś taka nie bardzo, już bardziej wolał bym 323F. A polo III 1.9 SDI?
d0m3l
Początkujący

15 Mar 2011, 18:23

Polo z SDI jest naprawdę oszczędne tylko czy za 4.5k PLN coś dostaniesz co będzie w miarę godnego uwagi. Trzeba szukać może się coś trafi. A co byś powiedział jeszcze na Nissana Sunny N14 2.0d 75km są i hatchbacku i w liftbacku. Silnik nie do zajechania, prosty jak budowa cepa.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Mar 2011, 20:28

Polo III nie za tą kase,pomyśl jeszcze nad Sunny jak napisal przedmówca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

15 Mar 2011, 20:32

A może citroen saxo/peugeot 106 w dieslu. Te samochody są uważane za najoszczędniejsze w swej klasie, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

15 Mar 2011, 20:41

Najoszczędniejszy jest Citroen AX w dieslu,ktoś już tu kiedyś napisał że to auto widniało długo w księdze Guinessa jako własnie najoszczędniejsze auto.Średnio łyknie 4.5l ON :wink:
Barol
Awatar użytkownika

15 Mar 2011, 20:51

Dokładnie, z tym, że Saxo jest jednak bardziej cywilizowane i moim zdaniem jest lepszym wyborem nawet jeśli pali minimalnie więcej.
Nawiązując do Guinessa to obecny rekordzista: [link do AutoGaleria wygasł] technika poszła do przodu ale i tak nadal to francuzi robią najoszczędniejsze auta.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2011, 21:01

No co racja to racja,AX troche nie wygląda :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

15 Mar 2011, 23:13

Kiedyś myślałem nad saxo/106, ale kolega który pracuje w ASO peugeota mówił, że tylnie belki sie krzywią i cieżko trafić na sprawną a koszty wymiany bardzo duże. Ogladałem dzisiaj polówke SDI za 4000zł, silnik igła, ale widać żę bita była i do tego od handlarza, wiec raczej podziękuje
d0m3l
Początkujący

15 Mar 2011, 23:31

A może tak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

16 Mar 2011, 20:31

[link do oferty na Allegro wygasł] , warto obejrzeć?
d0m3l
Początkujący

16 Mar 2011, 23:03

Przód dokładnie obejrzyj,do mnie jakoś nie przemawia ten silnik (troche mułowaty).
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2011, 20:19

Postanowiłem, że będę szukał jakiegoś volkswagena czyli polo/golf/passat tylko sam nie wiem czy w dieselu czy b+g, przy dzisiejszych cenach paliw diesel się już chyba nie opłaca?
d0m3l
Początkujący