Pomoc w wybraniu samochodu

30 Kwi 2021, 16:10

Cześć wszystkim. Przychodzę do was z pytaniem i mam nadzieje ze pomożecie mi rozwiać mój problem, a konkretniej wybrać swoje pierwsze autko. Na wstępie dodam ze rozpoczynam przygodę z motoryzacją wiec za wszystkie błędy albo niewiedzę z góry przepraszam. Dużo modeli przejrzałem ale nie mogę się zdecydować na nic konkretnego. Do sedna... poszukuję na pewno sedana albo jakieś fajne coupé, bardziej nacisk na sedana - inne odpadają. Na co kładę nacisk? Na pewno chcę te autko „stuningować”, raczej chodzi o lekkie modyfikacje wydajnościowe, nie chce zaraz robić 1000 koni ale duży nacisk kładę bardziej na wygląd i w ta stronę chce się kierować. Zależy mi na tym żeby tez nie było ubogie w wyposażeniu albo była by możliwość i dostępność go dodania. Raczej 250 koni to maksimum dla mnie. Raczej poszukuje benzynę niż disla - samochód nie będzie robił bardzo dużej ilości kilometrów. O co was bym prosił? Na pewno o przestawienie mi listy modeli które możecie polecić, nie chciałbym samochodu awaryjnego albo żeby to rdza zjadała (podatność modelu). Przejrzę je sobie i sam zadecyduje, budżet celowałbym 15- 20 tysięcy, maksymalnie 25. Mam nadzieje ze takie informacje wystarczą, jakby coś brakowało to przypomnijcie a dopowiem, z góry dzięki za pomoc no i miłej majówki :)
Sanepidos
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 16:25

Tak sobie myślę że jak ma to być sedan to wcale nie masz jakiegoś dużego wyboru. Moim zdaniem całkiem fajnym samochodem który można wizualnie zrobić to np. Honda Accord, a z innych sedanów to np. BMW X5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Kwi 2021, 16:41

A co powiesz na temat alfy Romeo 159? Zaciekawiło mnie to auto ale im dłużej czytam posty na grupie na fb tym bardziej od tego pomysłu odchodzę, w sumie alfa Brera tez całkiem ciekawie wyglada, wyposażenie tez ma całkiem niezłe - na moje, nie wiem jak dla innych. Co na temat mitsubishi lancer (nie evo) wyglada fajnie ale czytałem ze wykonanie i silnik dosyć kiepskie i buczy ale nie wiem jak to w rzeczywistości
Sanepidos
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 16:48

159/Brera ma sens w sumie tylko z dieslem, ew 3.2, ale ten dużo pali, a LPG ze względu na wtrysk bezpośredni nie zamontujesz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Kwi 2021, 16:50

Alfy to piękne auta ale i wymagające. Potrafią zaskoczyć rożnymi problemami na co trzeba być gotowym decydując się na nie :)
Sanepidos napisał(a):mitsubishi lancer (nie evo) wyglada fajnie ale czytałem ze wykonanie i silnik dosyć kiepskie i buczy ale nie wiem jak to w rzeczywistości
W tym budżecie który masz będzie to auto które nie słynie z jakości wykonania wnętrza za to jest dosyć proste i nie powinno sprawiać wielu problemów. Co do silników to myślę że z 1.8 nie powinieneś mieć większych problemów ale tu chyba moc nie będzie taka jak byś chciał.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Kwi 2021, 22:55

Sanepidos napisał(a):A co powiesz na temat alfy Romeo 159? Zaciekawiło mnie to auto ale im dłużej czytam posty na grupie na fb tym bardziej od tego pomysłu odchodzę, w sumie alfa Brera tez całkiem ciekawie wyglada, wyposażenie tez ma całkiem niezłe - na moje, nie wiem jak dla innych.

159 to dobry wybór tylko opcje są 2, obie w dieslu 1.9 lub 2.4 jtd. Ponadczasowa linia, niezłe wyposażenie, ale tak jak ktoś wyżej wspomniał potrafią zaskoczyć albo kompletną bezawaryjnością albo irytującymi usterkami(drobnymi). 2.4 jtd(200km) po programie okolice 240km, więc twój max praktycznie bez wysiłku. :D
Gość114260

30 Kwi 2021, 22:59

Odchodząc od tematu alfy, jakieś inne autka polecasz? Jakieś ciekawe sedany/coupe, brakuje mi pomysłu na co popatrzeć, może akurat się spodoba bo nie mam jakiegoś wyznaczonego gustu :)
Sanepidos
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 23:42

quel napisał(a):59 to dobry wybór tylko opcje są 2, obie w dieslu 1.9 lub 2.4 jtd. Ponadczasowa linia, niezłe wyposażenie, ale tak jak ktoś wyżej wspomniał potrafią zaskoczyć albo kompletną bezawaryjnością albo irytującymi usterkami(drobnymi). 2.4 jtd(200km) po programie okolice 240km, więc twój max praktycznie bez wysiłku.

Tia to może przybliż nam ile kosztuje zrobienie papierowego zawiasu, ile kosztują np.wtryski, ile kosztują wadliwe przewody klimy, ile kosztuje rdzewiejąca przednia belka na ktorą są zapisy, ile kosztuje zrobienie progów... w sumie duperlki ale fajnie znać ceny :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Maj 2021, 00:15

szybki napisał(a):Tia to może przybliż nam ile kosztuje zrobienie papierowego zawiasu, ile kosztują np.wtryski, ile kosztują wadliwe przewody klimy, ile kosztuje rdzewiejąca przednia belka na ktorą są zapisy, ile kosztuje zrobienie progów... w sumie duperlki ale fajnie znać ceny

No tak zapomniałem, progi, wtryski, elementy zawieszenia itd wymieniamy przy okazji corocznego serwisu olejowego. :naughty:
Gość114260

01 Maj 2021, 01:03

quel napisał(a):No tak zapomniałem, progi, wtryski, elementy zawieszenia itd wymieniamy przy okazji corocznego serwisu olejoweg

No tak a ja zapomniałem że ktoś kto ma 15-20k i chetnie włoży 10k żeby potem spokojnie serwisować starego dieselka.

A chcesz się założyć że 3/4 osób chcących auto za 15k.jak usłyszy że musi wydać na pprawę 2k to wypadnie z butów? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Maj 2021, 01:52

Nie będę brnąć w głupią dyskusję, jeszcze z modem... Jak rozumiem autor chce robić ponad 200km, chyba zdaje sobie sprawę, że to najczęściej nie są tanie zabawy?

Czekam też na Twoją propozycję.
Gość114260

01 Maj 2021, 09:37

quel napisał(a):Nie będę brnąć w głupią dyskusję, jeszcze z modem... Jak rozumiem autor chce robić ponad 200km, chyba zdaje sobie sprawę, że to najczęściej nie są tanie zabawy?

Czekam też na Twoją propozycję.

A co jest nie tak zmodem?
Laika trzeba uświadamiać też ile co kosztuje a nie tylko co jak wygląda. Prawda jest taka że 3/4 osób nie jest świadoma co oznacza normalny serwis szczególnie starych diesli i to w opcji alfianej. Do tego jest brak świadomości ile procentowo wzgledem wartości auta może wynieść doprowadzenie go do ładu.

Tak więc jeżeli ktoś ma 15-20k na auto to raczej nie jest jego kaprysem tylko musem czyli zasobnością kieszeni.

Możemy przyjąć że jest luz finasowy i mieć nadzieje że ktoś wcześniej łożył kasę ale zazwyczaj wcześniej też był taki "świadomy" amator ładnych aut.

I niestety dlatego mamy taką sytuacje na rynku a nie inną. Czyli auta zadbane trzeba szukać ze świecą w ręku.

Co do samej alfy bardzo mi się podoba, jeździlem nimi ale nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby mieć 15k i kupić 159kę.

Wolałbym kupić zwykłego bravo 1,4t zrobić program w/g potrzeby a na alfe dozbierać kasy.

I z autopsji wiem jak wygląda tłumaczenie klientowi że wtryski jak używane to tylko na jego odpowiedzialność. Rekordzista przywoził mi 3 komplety używek.

P.s.

Autor zwracał uwagę na rdzę a 159ka delikatnie mowiąc nie jest świeta w tym temacie.
szybki
Moderator - Tuning

01 Maj 2021, 11:02

Grzebię sobie ostatnimi czasy w temacie 159, kilka z różnych zakresów cenowych obejrzałem. Tak naprawdę w granicach tych 15k da się od biedy coś znaleźć. Wiadomo, że będzie miało sporo niedociągnięć, pierwsze lata produkcji, 1.9 pod maską i spory przebieg ale "jeździć się da". Oczywiście trzeba się liczyć z wkładem na start i nie mówimy tu o pakiecie startowym, przede wszystkim zawias. Finalnie wyjdzie 20

Mam chęć na 2.4 i żeby ogarnąć cos, gdzie na start nie będzie inwestycji poza standardowymi wymianami trzeba zakręcić się w granicach 20-22, bardzo ładne sztuki 25+
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Maj 2021, 11:39

Invi napisał(a):Oczywiście trzeba się liczyć z wkładem na start i nie mówimy tu o pakiecie startowym, przede wszystkim zawias. Finalnie wyjdzie 20

Fajnie że szukasz świadomie ale dam Ci prosty przykad ostatnich kilku zestawików które zapodawalem do alfiątek.

Sanki przód rdzewieją od górnej strony. Nikt tego nie robi aż walnie. 1300zł używka nowe 2600zł z przesyłką, komplet wahaczy mayla 1950zł.wadliwy przewód klimy (do diesla jest droższy do 2,4 najdroższy) 1000zł. Linki skrzyni biegw 2szt oem 900zł
Czyli gratów masz na ponad 5200zł. Robota: sanki wahacze 500zł, przewód klimy + czynnik 300zł, geometria 120zł. Linki 100zł
I tak już walneło 6k liczone cienkim ołówkiem. A są jeszcze np.wtryski przypuśćmy polecą 2szt regenerowane z robotą 2k. A jak robisz zawias i wyjdzie coś z amorami/heblami itp.to nie ruszysz?
A jest jeszcze ukad napędowy, elektryczny, oleje filtry itp.
Tak naprawdę obracamy się w abecadle.

Powiem Ci szczerze że nie przerażają mnie te kwoty tylko trzeba być świadomym tego co się kupuje.

Więc powiedz nie lepiej kupić jakiegoś alfianego kozaka i wtedy na niego łożyć kasę?
szybki
Moderator - Tuning

01 Maj 2021, 13:54

Z tymi sankami to się można zdziwić bo sporo aut ma je zrobione. Był nawet ostatnio w rzeszowe chyba egzemplarz że zrobionymi sankami, wymienionymi łożyskami w skrzyni i całość fajnie się prezentowała no ale 1.9 8) 21k była wystawiona

159 to moje motoryzacyjne marzenie odkąd tylko pojawiła się na rynku i szukam jej w pełni świadomy zalet i wad. Prywatnym autem robię akurat śmieszne przebiegi więc nie musi być bezawaryjne ani spektakularnie ekonomiczne. Niestety zbiega się to z kupnem mieszkania co trochę mi ogranicza budżet, noooo chyba, że nie dostanę tego kosmicznego kredytu i sprawę odłożę o rok, wtedy już będę grzebał wśród "drogich" egzemplarzy

[link do oferty na Olx wygasł]

Na gotowo wyjdzie 27-28, ogólnie ten gość fajne alfy ściąga
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km