Pomoc w zakupie rodzinnego auta

08 Lut 2016, 10:17

kamilmoto napisał(a):Czy wersja z silnikiem 1.6 byłaby tańsza w utrzymaniu?

Mojemu koledze Astra J 1.6 (skrzynia 5b) pali średnio ok. 10 litrów/100km (50/50 trasa/miasto). Astra J 1.4 Turbo pali wujkowi średnio o 1,5 litra mniej przy podobnym użytkowaniu (tutaj masz skrzynię 6b, więc niższe obroty przy prędkościach autostradowych). Nawet jeśli przyjdzie Ci kiedyś regenerować turbinę to odłożysz na nią dzięki niższym rachunkom za benzynę. No i ta druga jakoś jedzie, ta pierwsza to muł.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

08 Lut 2016, 16:46

Dziękuję Panowie za utwierdzenie mnie w przekonaniu o kupnie Astry J z silnikiem 1.4T ;) dzwoniłem też dzisiaj do kilku gazowników w okolicy i rownież powiedzieli mi, że lepszym wyborem będzie 1.4T
kamilmoto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Paliwo: Inne
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2016, 19:56

Racje ma ten kolega, który mówi, że 1,4 t się dobrze gazują. To widziałem w Auto świecie w 2014. 7 lipca 2014 r. był taki artykuł (mam tę gazetę teraz przed oczami.). Podaje Ci spalanie podane przez użytkownika: na Pb pił 6,5, na LPG żłopie 7,8 l. Instalacja zenit pro, z tego co widzę. w wersji obd jest napisane. jak chcesz, to wyślę Ci skan na priv z czy tu nawet. Ale pamiętaj, idź do speca montażysty, bo to połowa sukcesu! i podzespoły - reduktor, wtryskiwacze, żeby to jako całość dało efekt ekonomicznej jazdy i spokojnej głowy.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

15 Lut 2016, 21:16

Prosilbym o ocenę tego egzemplarza:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kamilmoto
Nowicjusz

15 Lut 2016, 23:28

Prawdopodobnie z przodu była jakaś drobna szkoda, bo zderzak jest w innym kolorze. Nie dyskwalifikuje to jednak tego auta. Zastanawia korozja (?) na masce właśnie przy zderzaku. Cena jak na wyposażenie, rocznik i silnik ale to pewnie przez ten przebieg - ktoś ładnie latał tym egzemplarzem :shock:
Generalnie jak masz blisko to obejrzyj, ale cudów bym się nie spodziewał
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2016, 00:02

Z tym zderzakiem, to może być tylko złudzenie widoczne w obiektywie aparatu, a którego w rzeczywistości się zupełnie nie zauważy. Zderzak jest plastikowy jest to inna powierzchnia od np maski, wiec odcienie po kilku latach też mogą się różnić między elementami z innego materiału :)
Mam kuzyna, który w Skodzie Octavii RS z 2013 roku ma około 200tyś.km w trzy lata niecałe, więc w tym aucie aż tak dużo w sześć lat nie ma :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...
    Bezpieczny rowerzysta - 5 zasad które warto znać
    Z roku na rok na naszych ulicach przybywa rowerzystów. Tylko w 2013 roku w Polsce sprzedano 1,28 mln rowerów, a tendencja jest rosnąca. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) szacowała ...

16 Lut 2016, 13:26

Nie no bez kitu, wyraźnie widać różnice, tył podobnie :wink:
Gdyby jeszcze foto było robione polaroidem czy jakimś jednorazowym syfkiem to bym jeszcze w to uwierzył, ale zdjęcia cyfrowe to co innego :) nie ma jednak co podnosić rumoru, nie była to raczej wielka przygoda
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lut 2016, 14:57

Cyfrówka widzi więcej niż oko ludzkie :) Obejrzałem sobie na szybko kilka Astr w podobnym kolorze na Allegro i większość ma zderzak, na którym widać różnice odcieni. Widziałem już parę takich aut, gdzie na zdjęciu wydawało się, że jest znaczna różnica odcieni między zderzakiem, a resztą, a na żywo było to niewidoczne.
Także najlepiej to na żywo ocenić czy zderzak był ruszany czy nie :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

16 Lut 2016, 17:50

Niby tak z tymi odcieniami na zdjęciach ale tutaj za tym przemawia rdza na przednim rancie maski :ok: Zresztą sam Opel sobie wymyślił, że maska nie będzie się kończyć na grillu aby w razie stłuczki wymienić tylko zderzak mimo, że to mało estetyczne.
Za to wyraźna różnica odcieni jest na drzwiach od strony kierowcy ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2016, 22:21

Czyli jednym słowem coś sie musiało dziać z tym autem w przeszłości. Generalnie jest bardzo mały wybór tych Astr z 1.4T :( Zaciekawiła mnie tez Laguna III, tylko trochę sie jej boję przez opinie o "królowej lawet"...Cy naprawdę te auta są takie awaryjne? Jeśli chodzi o porównanie Astry J 1.4T z Laguną III 2.0/2.0T - które z tych aut będzie dawało lepszy komfort jazdy, będzie mniej awaryjne i tańsze w utrzymaniu? Mam już prawdziwy mętlik w głowie...
kamilmoto
Nowicjusz

17 Lut 2016, 10:59

Królową lawet była Laga II przed FL. FL była już b.udanym autem, III to już zupełnie inny model i inny poziom. Nie ma się czego obawiać. Rzecz jasna model ma swoje bolączki, ale to zazwyczaj drobiazgi.
Nie ma porównania Astry do Laguny. Ta druga to segment D, a Opel to kompakt. Renault słynie z wysokiego komfortu resorowania, świetnego wyciszenia wnętrza i bardzo wygodnych foteli :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lut 2016, 16:56

mike1735 napisał(a):Królową lawet była Laga II przed FL. FL była już b.udanym autem, III to już zupełnie inny model i inny poziom. Nie ma się czego obawiać. Rzecz jasna model ma swoje bolączki, ale to zazwyczaj drobiazgi.
Nie ma porównania Astry do Laguny. Ta druga to segment D, a Opel to kompakt. Renault słynie z wysokiego komfortu resorowania, świetnego wyciszenia wnętrza i bardzo wygodnych foteli :ok:

Dzięki wielkie za odpowiedź ;) właśnie zastanawiam się nad tą Laguną, bo wygląda bardzo dobrze. Myślicie ze za 30-32k uda się trafić zadbane 2.0T? 2.0 do gazu chyba się średnio nadaje, bo to nie jest silnik F4R Renault tylko M4R Nissana. Dobrze myśle?
kamilmoto
Nowicjusz

18 Lut 2016, 17:32

Pomoże ktoś?
kamilmoto
Nowicjusz