Pomocy! co polecasz do 60tys zł (14tys €)

18 Mar 2018, 09:30

witam wszystkich :ok:
Jestem świeży na Waszym forum, starałem się znaleźć zadowalająca odpowiedz na nurtujące mnie pytanie, jednak bez skutecznie... Wiec robimy nowy temat :happy:

Powiem szczerze, jestem gorszy od Baby.. nie moge się zdecydować. Szukam auta na terenie Niemiec, bo tutaj zyje, auta do 14tys euro. Jest to moje pierwsze auto, dlatego pewnie jestem taki nieporadny. Wczesniej wylacznie.poruszalem.sie.samochodami sluzbowymi, czas na zmiane.

Prosze Was o pomoc..
BMW 325 coupe cabrio z 2008 z przebiegiem okolo 120tys, silnikiem 3l 218ps, a moze audi a5 coupe, badz q5.. totalnie nie moge sie zdecydowac. Moze inna półka, Mazda 3 ale za to 3 latek, 40tys przebiegu... moze Focus kombi... masakra.

Zyje tu tylko z narzeczona, do Polski raz w roku jezdze.. brak dzieci.. co Wy byscie kupili i dlaczego?

Wiem, ze moze to durny temat, ale opinia rodaka znaczy wiele, osoby ktora posiada wiedze na temat samochodow.. ktorej mi niestety brakuje.

Prosze o Wasze opinie, mam nadzieje, ze utworzymy fajna dgyskusje, ktorej owocem bedzie decyzja jaka marka i model auta kupie w najblizsym czasie.

Koledzy, auto bedzie sluzylo do uzytku codziennego, po zakupy i do znajomych.. dodakowo weekendowo zaplanowane dluższe wycieczki.. no.ale nie po 2tys km.weekendowo ;)

pozdrawiam
dziobsn
dziobsn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: nie mam

18 Mar 2018, 09:43

Napisz ile jeździsz i w jaki sposób? Jakiej wielkości auta potrzebujesz? Czy koszty utrzymania mają znaczenie - bo w przypadku audi czy bmw niskie nie będą. Jakieś preferencje co do wyposażenia czy coś bo na razie bmw 3 cabrio i q5 delikatnie się od siebie różnią
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Mar 2018, 12:04

Dziekuje za szybki odzew!
Delikatnie to delikatnie powiedziane hehhe.

Wiec tak, auto w tygodniu bedzie malo wykorzystywane.. silownia, zakupy, znajomi, generalnie po miescie jazda. Weekendami chcialnym troche pojezdzic, zwiedzic okolice w ktorych jeszcze nie bylem. Lubie dynamiczna jazde, moge powiedziec tak, jechalem do Polski.seatem leonem fr, bylem.zadowolony z przyspieszenia.itp, ale strasznie niewygodne auto na dluzsza podroz, focusem kombi.rowniez, no i.co.fajnie bo nowe auto, ostatnio pegoutem 3008 fajny, wygodny, ale.mułowaty...

wiem ze moge zjesc ciasto i miec ciastko, ale chcialbym cos dynamiczmego i w miare wygodnego, nie az tak drogiego w utrzymaniu.
dziobsn
Nowicjusz

18 Mar 2018, 12:06

Tez mieszkam w DE i radziłbym na początek kupic cos na rok z malym silniczkiem. Cos do 2-3.000€, zeby nie placic olbrzymiego ubezpieczenia za np bmw, ktore w ubezpieczeniu bedzie DROGIE. Bardzo drogie. Kup sobie np yariske, czy cos innego z malym silniczkiem. Albo udaj sie do ubezpieczalni i popytaj, bo szkoda kupic fajne auto a potem wydawać dodatkowe 300€ miesiecznie na ubezpieczenie (jak nie wiecej xD) Wiadomo, ze kusi cheć posiadania czegoś fajnego, ale czasem mozna posluchać rozsądku.

No i oczywiscie żadnego diesla! Chyba, że mieszkasz na bawarskiej wiosce ;)
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Mar 2018, 12:53

Właśnie miałem pytać jakie będą koszta zwiazane z BMW 320i cabrio oczywiscie w benzynie.
Poslucham kolegi i udam się bezposrednio do ubezpieczalni i zapytam o koszta, bo faktycznie dodatkowe 300€ co miesiac brzmi delilatnie odpychajaco... :|

Moje pytanie, po roku posiadania samochodu np mniejszego jw. yaris koszta ubezpieczenia.BMW stopnieją?
dziobsn
Nowicjusz

18 Mar 2018, 13:02

dziobsn napisał(a):BMW 325 coupe cabrio z 2008 z przebiegiem okolo 120tys, silnikiem 3l 218ps, a moze audi a5 coupe, badz q5.. totalnie nie moge sie zdecydowac.
tu bez dwóch zdań BMW. Sprawdzona niezawodna jednostka. q5 nic sobą nie reprezentuje według mnie, ani to duże ani to małe, oczekujesz od niej wiecej przestrzeni i mocy....
Musisz sobie zadać pytanie czy chcesz jeździć taniej czy fajniejszym prestiżowym autem.

Nie wiem jak z ubezpieczeniem w niemczech ale 300 euro wydaje mi się grubą przesadą. Ja mieszkam we Francji i tu są ubezpieczenia drogie a ja jeepa 4,0 płacę 125 miesięcznie a nie mam żadnej historii ubezpieczeniowej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti T40 to już ponad 80-letni zabytek
    Przedwojenne Bugatti T40 Macieja Pedy. Samochody od zawsze zajmowały specjalne miejsce w sercach jego rodziny. W 1968 roku ojciec Macieja zakupił pierwsze auto zabytkowe – Studebakera, w którym zakochał się od ...
    Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...

18 Mar 2018, 13:04

Troche tak, bo bezwypadkowa jazda. Ale popytaj w ubezpieczalni, kazda inaczej liczy. Zależy nawet od miejsca zamieszkania. Ale sam mowisz, że jezdziles już sluzbowo, ale nie wiem jak to sie ma do cen...
To tylko samochód, mam nadzieje, że nie robisz jak wielu naszych rodakow w DE i nie kupujesz pojazdu by sie pokazać :D Bo uwierz, że widzialem tu wiele zaniedbanych BEEMEK ktore zaniedbane nadaja sie prawie na szrot.

Natomiast co do auta za tyle, to najladniejszy jest wg mnie Mercedes w204 Coupe, ale to tak juz kolo 15.000€. Sam posiadalem w204, ale w dieslu i kombi, prowadziło sie mega. Przyjemne autko. No i wyroznia sie bardziej niz plebejskie bmw e92 i audi a5 :p
erni13
Początkujący

18 Mar 2018, 13:23

erni13 napisał(a):niz plebejskie bmw e92 i audi a5
wyróżniało się gdzie? bo w DE nie ma jakich stereotypów jak u polaków cebulaków. Skoro Ty takie rzeczy zauważasz wiec sam jesteś stereotypowcem. Nikt nie kupuje auta żeby podobało się sąsiadowi, ma się podobać sobie. Ja kupiłem wcześniej e60 pomimo stereotypom że jeżdzą tym buraki, kozaki i dresy. I co nazwiesz mnie plebsem bo już w swoim życiu miałem 7 Beemek?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Mar 2018, 13:40

Oho, kogoś zabolało nazwanie auta PLEBEJSKIM. To bylo tak z przymrużeniem oka, wiesz? Zadne auto nie jest wg mnie plebejskie, bo to tylko maszyny. Wiec spokojnie psze pana! :* Zwłaszcza, że polecam koledze tzw yariske. A sam jezdze plebejskim japonczykiem, to ci dopiero!

No i co do stereotypow to sie troche mylisz mimo wszystko, bo jednak nawet i tu jest stereotyp odnośnie BMW-FAHRER.

I jak mowie, najpierw do ubezpieczalni, popytac co i jak. A potem można myślec.
erni13
Początkujący