REKLAMA
Witam . Jest to mój pierwszy post , więc z góry bardzo przepraszam jakbym coś nie tak zrobiła. W skrócie opiszę mój problem. Bardzo proszę o pomoc - co mam zrobić ?
W 2000r. rodzice zakupili auto na raty . W DR jako właściciel wpisany jest tata i bank .
W 2001r. umiera mama .
W 2002r. robimy sprawę o stwierdzenie nabycia spadku po mamie i sąd ustala po 1/3 części tacie, siostrze i mi.
W 2002r. tata spłaca kredyt - pozostaje w DR sam
W 2005r. tata ponownie się żeni - a za sprawą żonki zrywa z nami ( mną , siostrą i całą rodziną ) całkowicie kontakty.
W dniu 2007.01.09 sprzedaje samochód bez mojej i siostry wiedzy ani pozwolenia. Nic nie dostajemy ze sprzedaży auta.
O w/w fakcie dowiadujemy się dopiero końcem 2008 kiedy to tata umiera.
Przypadkowo trafiłam na umowę kupna sprzedaży auta ( jest w moim posiadaniu ).
Czy tata legalnie sprzedał auto ? Czy umowa sprzedaży jest ważna ? Czy czas odgrywa tu jakąś rolę ( od czasu sprzedaży upłynęło już 4 lata ) ? Jest to dla mnie bardzo ważne , ponieważ właśnie składam wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu a druga żonka będzie wszystko strasznie utrudniać . A wiem na 100% , że była obecna podczas sprzedaży samochodu i to ona zebrała pieniądze ( nie małe ) a należą się ona siostrze i mnie.
Bardzo proszę o pomoc . Sprawa dość pilna . Z góry dziękuję za pomoc.