Pomóżcie mi znaleźć następcę seicento do 15 tys.

27 Lis 2017, 19:32

Czyżby pan 959rn założył drugie konto? :naughty:

speedyrider napisał(a):A wiesz dlaczego sa takie tanie? Nie ze względu na przeszłość czy usterki.
Pierwsza rzecz: droższe części (ale trwalsze!)
Druga rzecz: banda samozwańczych mechaniorów nie umie tego naprawiać
Trzecia rzecz: pojemność, nie każdego stac na 4L pod machą (OC)
w zasadzie wyczerpałeś temat, że ten silnik w kilkunastoletnim aucie to lipa. I nie pisz już o swoim ulubionym silniku w tym temacie, bo nie tego dotyczy

Krzychu jeśli nie masz garażu to na wstępie odpuść Mazdę. Miałem niedawno w pracy szóstkę dieselka, gdzie korozji było tyle, że teraz na alledrogo stoi za połowę ceny rynkowej z tego rocznika w bdb stanie :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lis 2017, 21:06

speedyrider napisał(a):Trzecia rzecz: pojemność, nie każdego stac na 4L pod machą (OC)

od jakiegoś czasu pojemność ma niewielkie znaczenie w obliczaniu OC - wieksze znaczenie ma marka, model czy miejsce rejestracji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Lis 2017, 21:18

959 pod przykrywką :ok: chyba wyczerpal temat do tego można dodać pewne elementy autka v8 cdi x2 np. turbinki, zaworki itp. + slawna elektromechanika no i wymioty mechaników chyba że za naprawą idzie konkretny pieniądz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Lis 2017, 23:48

Akurat nie potrzeba mi aż tak wielkiego auta jak s klasa 400 cdi, a jak już miałbym kupić jakieś duże auto to prędzej gs430 V8 z LPG.
Generalnie nie zależy mi na rajdowym aucie co to ma 5 do setki tylko w miarę dynamicznym, ekonomicznym aucie i tyle.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

28 Lis 2017, 00:51

A może z innej beczki?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

28 Lis 2017, 01:37

No powiem szczerze ten merolek fajna opcja zwłaszcza automat :) manual natutalnie też jest mile widziany w tych autach :) choć chcę spróbować innych nowinek też :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...
    Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...

28 Lis 2017, 01:54

Krzychu poczytaj o m271 , ile kosztuje rozrząd i ile wytrzymuje a do tego dodaj troche rdzy i zestaw to z wartością auta. Oczywiście rozrzad to nie wszystkie dobrocie mb 1,8.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lis 2017, 08:55

W moim wieku nie ma już różnicy dotrzeć do celu o godz. 15 lub pół godziny później , serio.
Po 40-stce pupa siada. Siada każdemu :cry:
Dziś za kierownicą liczy się całkiem co innego jak czas dojazdu.
Takie co czeka każdego szofera gdy osiągnie odpowiedni wiek i ni ejest to wcale związane z opóźnieniem w reakcji i starością. Na starośc przyjdzie czas po 60-tce. Ja poprostu wiem że zapi&&&&lając na dzika przez miasto wcale szybciej nie dojadę ale to wiedzą tylko Ci którzy naprawdę siedzą od lat za kierownicą. Śmigam od kilkunastu lat po warszawie. Kiedyś też na TAXI śmigałem wiele lat. Doskonale sobie zdaję sprawę z tego o jakich bajkach opowiadasz. Co Ci da bycie szybciej na 4 skrzyżowaniach jeśli masz ich 50 do przejechania? Dziesiątki razy szawgrowie lub bracia brali się za mnie. Ja + mój moherowy Mesio + bardzo dobra znajomość topografii kontra ich sportowe i odspojlerowane Hondy i podobne. I co? W szczycie ruszając z Ursusa i kończąc na Bródnie jeszcze na nich czekałem, ja moher z dieslem. Az wstyd tylko komu?? :naughty:
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Rok produkcji: 2017

28 Lis 2017, 10:57

speedyrider jak już mówiłem mnie nie interesują jakieś tam sprinty spod świateł, rajdy po mieście, itp. chcę auto do przemieszczania się normalnego po mieście i żeby było lekko czym depnąć przy wyprzedzaniu na trasie :wink:
@ szybki poczytałem kiedyś już o meśku to fakt ma kilka sporych bolączek, ale może być też tak jak z mazdą kumpla, czyli dużo osób narzeka na tego diesla, a on chwali sobie go, a ma już nalatane koło 300000 km (o ile nie był kręcony). Generalnie zastanawia mnie też jeszcze Lexus IS200, ale no automat do tego to raczej odpada, bo zamuli biedaczka :/ Ale manual i 6 cylindrów to fajna opcja :naughty:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2017, 11:01

Jak chcesz mogę się dowiedzieć więcej o tym meśku? Znajomi mi go polecili
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

28 Lis 2017, 11:03

Tylko o deptaniu w trasie możesz zapomnieć, to znaczy będzie to typowy samochód, do 1.8T którego wymieniłeś czy tych diesli wyżej nie ma podejścia niestety... Wyprzedzać oczywiście się da, ale nie wiem ile oczekujesz (po SC i tak będzie rakieta przez pierwszy miesiąc lol).

Automat odpada na 100%, bo wtedy to nawet SC po mieście się szybciej przemieszcza, z manualem spoko, ale musisz się przejechać koniecznie (tylko to nic nie da bo nie wiem czy masz porównanie).

IS200 to idealny kompromis, o ile pogodzisz się z przeciętnymi osiągami, reszta na plus (a za osiągami idzie spalanie, które jest nieco wysokie jak na jego osiągi).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

28 Lis 2017, 11:06

Krzychu napisał(a):Generalnie zastanawia mnie też jeszcze Lexus IS200, ale no automat do tego to raczej odpada, bo zamuli biedaczka Ale manual i 6 cylindrów to fajna opcja

Jak nic nie kupisz do wiosny/lata przede mną to możemy się dogadać. Tylko zamiana nie wchodzi w grę :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

28 Lis 2017, 11:17

dzida napisał(a):Jak nic nie kupisz do wiosny/lata przede mną to możemy się dogadać. Tylko zamiana nie wchodzi w grę

Haha spoko, choć mnie tam nie ciśnie na auto, bo to jednak w razie czego budżecik regularnie rośnie, choć jak mi znów spore OC za srajtka zaśpiewają to się wnerwie :x
Rom33 napisał(a):Jak chcesz mogę się dowiedzieć więcej o tym meśku? Znajomi mi go polecili

Jak dasz radę to będę wdzięczny :D
galakty napisał(a):IS200 to idealny kompromis, o ile pogodzisz się z przeciętnymi osiągami, reszta na plus (a za osiągami idzie spalanie, które jest nieco wysokie jak na jego osiągi).

Wiesz akurat spalanie to nie taki ogromny problem, bo można założyć zawsze sekwencję LPG i nie będzie aż tak w portfel bolało :wink: W sumie sejo żre mi 9 litrów LPG w zimę i 10 a osiągi też nie powalają :sly:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2017, 11:35

Krzychu napisał(a):W sumie sejo żre mi 9 litrów LPG w zimę i 10 a osiągi też nie powalają

To nie wiem co Ty nim robisz :D
Chodziło mi tylko o stosunek spalania do osiągów.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

28 Lis 2017, 12:05

galakty napisał(a):To nie wiem co Ty nim robisz

Jeszcze ciul jak jadę lekko tam zgodnie cały czas z przepisami, itp. to spali z 8 ale jak depnę lekko to już rośnie do 9-10 na 100 km z tym, że wtedy 100 nie schodzi jak jadę w trasie. Jeszcze po autostradzie, albo drodze gdzie da się jechać w miarę stałą prędkością to luzik jeszcze z 7 wciąga. Ale po mieście dyche chla
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika